Πολιτικά διλήμματα

του Αναστάσιου Πουλόπουλου, φιλόλογου


Με την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, έληξε και η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση αυτή, που ξεκίνησε ως εμπορική έκθεση, τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποκτήσει γραφικά χαρακτηριστικά. Αντί να προβάλλεται ο εμπορικός και αναπτυξιακός της χαρακτήρας έχει μετατραπεί σε μέσο προβολής των υπουργείων και των κρατικών οργανισμών, και βήμα των εκάστοτε πολιτικών αρχηγών οι οποίοι αντιπαραβάλλουν τα προγράμματά τους, εκπέμποντας μια διόλου κολακευτική εικόνα για το κύρος της Έκθεσης.

Εν μέσω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, σκοτεινών σκανδάλων παρακολουθήσεων και υποκλοπών, η προεκλογική περίοδος έχει ανοίξει για τα καλά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τις διαθέσεις του. Με μία σειρά από διλήμματα επέλεξε να αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση και τον πολιτικό του αντίπαλο Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη υπέρ του. «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η στάση του κυρίου Μητσοτάκη είναι υπεροπτική και αντιδημοκρατική. Υπεροπτική, γιατί στηρίζεται στο αξίωμα ότι όποιος δεν είναι μαζί του, είναι με τον αντίπαλο. Αν συμπεριλάβουμε και τις υπερφίαλες δηλώσεις του, ότι όποιος δεν τον στηρίζει, είναι με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, τότε μπορούμε να μιλήσουμε ασφαλώς για έναν πολιτικό νάρκισσο, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η χώρα. Αντιδημοκρατική, γιατί το πολίτευμα της χώρας είναι πολυκομματική κοινοβουλευτική δημοκρατία, όχι δικομματική. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να «στενεύει» τα όρια του δημοκρατικού πολιτεύματος, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Δεν υπάρχει Νέα Δημοκρατία ή ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μητσοτάκης ή Τσίπρας, λευκό ή μαύρο. Στην ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκβιάζει τον ελληνικό λαό, και οπωσδήποτε, όποιος μεταχειρίζεται τέτοιου είδους εκβιαστικά επιχειρήματα δεν του αξίζει να κυβερνά.

Βέβαια, γνώμη του γράφοντος είναι ότι εντέλει, τα διλήμματα του κυρίου Μητσοτάκη, όσο επιτακτικά και να τα θέτει, είναι έωλα. Οι πραγματικές διαφορές της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ελάχιστες ή τουλάχιστον πολύ λιγότερες απ’ όσες διατείνονται και οι δύο ότι έχουν. Σε βασικούς τομείς πολιτικής, η φιλοσοφία που τους διέπει είναι η ίδια.

Αρχικά στην οικονομία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πιστός στη σοσιαλιστική του ιδεολογία συνεχίζει να υπόσχεται επιδόματα, αυξήσεις και λοιπές παροχές. Αυτό που δεν περίμενε κανείς ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσχωρούσε σε αυτή τη λογική! Επιδόματα, επιδοτήσεις για βενζίνη, ηλεκτρισμό, φαγητό (!) είναι κάποια από τα σοσιαλιστικού τύπου μέτρα που ήδη εφαρμόζονται. Καμία λέξη για μείωση της φορολογίας, κανένας λόγος για ελάφρυνση των νοικοκυριών!

Έπειτα στο λαθρομεταναστευτικό. Ο Αλέξης Τσίπρας, θιασώτης των ανοικτών συνόρων, μίλησε για απλοποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης των εκατοντάδων χιλιάδων λαθραίως εισελθόντων μεταναστών που αιτούνται άσυλο. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η κοινωνική ένταξη αυτών αποτελεί πυλώνα επίλυσης του δημογραφικού! Και εντάξει, από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το περιμέναμε. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να έχει την ίδια άποψη και ο αρχηγός της μεταλλαγμένης «κεντροδεξιάς» Νέας Δημοκρατίας. Ο αντινατιβιστής, κατά δήλωσή του, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του τον περασμένο Ιούνιο για το δημογραφικό, υποστήριξε ότι «η ώριμη και κυρίως η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση». Και είναι λογικό, αφού επί δικής του κυβερνήσεως συνεχίζεται ο εποικισμός, τα επιδόματα στους «ευάλωτους», ενώ πλέον δίνονται και επιπλέον ευκαιρίες για όσους απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου!

Στα κοινωνικά ζητήματα, και οι δύο προωθούν μετ’ επιτάσεως τη ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα. Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη νομική κατοχύρωση του πολιτικού γάμου για ομοφυλοφίλους, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να εντάξει στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και γνωστό ηθοποιό-προπαγανδιστή της εν λόγω ατζέντας! Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει πλήρως τη woke κουλτούρα και την «πολιτική ορθότητα», σε σημείο που διαγράφει ακόμα και στελέχη της, τα οποία τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα σε όλον αυτόν τον παραλογισμό. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι συντηρητικό κόμμα. Πόσο ξεκάθαρο να το κάνει;

Τέλος, και στα εθνικά θέματα υπάρχει σύμπλευση. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε δήλωσε περήφανος για την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών. Λογικό, καθώς αυτός ήταν που την προώθησε με κάθε κόστος, μεταχειριζόμενος ακόμα και αντικοινοβουλευτικές πρακτικές, αφού αδίστακτα διέλυσε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, προκειμένου να περάσει τη συμφωνία και να μην απωλέσει τη δεδηλωμένη. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα καλωσορίσει ποτέ «Μακεδόνα» πρωθυπουργό, και ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα το απεμπολήσω», καλωσόρισε κανονικά, προ ημερών, τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και δήλωσε ότι στηρίζει την ένταξη της Βόρειας «Μακεδονίας» στην Ε.Ε.. Οσφυοκαμψία, κανονικότατη!

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκονται σε αγαστή σύμπλευση ιδεών. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Βρίσκονται συνειδητά, σταθερά απέναντι στην κοινή λογική, αδυνατούν να αφουγκραστούν τα προβλήματα του απλού καθημερινού πολίτη, ενώ υιοθετούν επικίνδυνες επιλογές στα εθνικά θέματα.

Διλήμματα τέλος, λοιπόν!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail