Πώς η ενεργειακή καταστροφή της Ευρώπης θα ακρωτηριάσει την οικονομία των ΗΠΑ

Engin_Akyurt / pixabay
Αν και η κατάσταση αλλάζει διαρκώς, επί του παρόντος η ρωσική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επίσημο κλείσιμο όλων των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και σχεδιάζει να διατηρήσει τη διακοπή λειτουργίας έως ότου η ΕΕ τερματίσει τις οικονομικές της κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πως περίπου το 40% των ενεργειακών πόρων της Ευρώπης έχει πλέον εξαφανιστεί, με ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιβάλλουν το υπόλοιπο 60% ενώ οι τιμές εκτοξεύονται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μπράντον Σμιθ - Birch Gold Group / Παρουσίαση Freepen.gr

Τον Μάρτιο σε ένα άρθρο με τίτλο Τα μεγαλύτερα ψέματα (μέχρι στιγμής) που περιβάλλουν τη Ρωσία και την Ουκρανία, σημείωσα ότι:

Υπάρχει κάτι άλλο για το οποίο τα μέσα ενημέρωσης δεν μιλούν πολύ, το οποίο είναι η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εάν θέλετε να δείτε τον πραγματικό πληθωρισμό τιμών που προκαλείται από τη Ρωσία, αφήστε την ΕΕ να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ή παρακολουθήστε καθώς ο Πούτιν θα διακόπτει την προσφορά. Η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε ένα χρόνο χωρίς αυτό. Εάν η Ρωσία αντιδρούσε και εμπόδιζε τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη, η ΕΕ θα έπρεπε να αντλήσει πετρέλαιο από πολλές άλλες χώρες, μειώνοντας δραματικά την παγκόσμια προσφορά. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου σε διπλάσια ή και τριπλάσια από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τον Απρίλιο, σας προειδοποίησα πως:

Η ρωσική οικονομία δεν πρόκειται να αναδιπλωθεί σύντομα, και τώρα η ΕΕ, η οποία βασίζεται στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 40% των ενεργειακών της αναγκών, πρόκειται να αντιμετωπίσει οικονομική καταστροφή, εκτός εάν υποκύψει στην πληρωμή για την ενέργεια σε ρούβλια (το οποίο δε θα το κάνουν) ή να βρουν μια πηγή αντικατάστασης για το φυσικό αέριο και πετρέλαιο (κάτι που είναι αδύνατο). Επιπλέον, με την Ευρώπη στην παγκόσμια αγορά να αναζητά εναλλακτικές πηγές πετρελαίου, ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς πετρελαίου θα αλλάξει δρομολόγηση.

Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την κάλυψη της ζήτησης σε άλλες χώρες. Με άλλα λόγια, οι τιμές πρόκειται να εκτοξευθούν ξανά στα ύψη.

Η παραπληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την οικονομική κατάσταση με τη Ρωσία αφόπλισε εκατομμύρια ανθρώπους και τους ξεγέλασε να πιστέψουν ότι η Ρωσία αντιμετώπιζε δημοσιονομική καταστροφή και όχι η Ευρώπη ή ενδεχομένως ακόμη και οι ΗΠΑ.

Τώρα, φαίνεται πως οι προβλέψεις μου για μια κρίση πλήρους φάσματος γίνονται πραγματικότητα.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά;

Μην αποσπάτε την προσοχή σας από τις σημαντικές ερωτήσεις

Προς το παρόν, όλες οι συζητήσεις στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης θα περιστρέφονται γύρω από δύο πράγματα – Τι θα γίνει για να αποφευχθεί η καταστροφή και πόσο κακή είναι η Ρωσία που αποκόπτει τον ευρωπαϊκό πληθυσμό από τη ζεστασιά τον χειμώνα.

Όσο δελεαστικό κι αν είναι, δεν πρόκειται να μπω στην ηθική των απαντήσεων της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις. (Σε τελική ανάλυση, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης προσπάθησαν να καταστρέψουν οικονομικά τη Ρωσία. Και οι δύο πλευρές παίζονται από παγκοσμιοποιητές για να δημιουργήσουν μια καταστροφική, παγκόσμια οικονομική κατάρρευση).

Αντίθετα, θέλω να καλύψω την αναπόφευκτη απάντηση της ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται τώρα σε κατάσταση ελέγχου ζημιών. Κάπως, πρέπει να αποτρέψουν την αναπόφευκτη πολιτική αντίδραση των πολιτών που παρακολουθούν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους να εκτοξεύονται χάρη στις προφανείς συνέπειες των κακώς μελετημένων οικονομικών κυρώσεων. Εφαρμόζουν τις μόνες οικονομικές πολιτικές που κατανοούν… Ερεθίσματα. Εκτύπωση χρημάτων. Φυλλάδια.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ ανακοινώνουν σχέδια να «επιδοτήσουν» (που σημαίνει «δώστε χρήματα σε») παρόχους ενέργειας και να πληρώσουν μέρος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Χμμμ. Αν είναι τόσο εύκολο για τις κυβερνήσεις να τυπώνουν απλά χρήματα και να τα φτυαρίζουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, τότε γιατί δεν πληρώνουν συνεχώς τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος όλων; Γιατί η τιμή του ρεύματος δεν είναι 0 ή 0 ευρώ ανά κιλοβατώρα;

Επειδή οι έλεγχοι τιμών δε λειτουργούν ποτέ, γι' αυτό.

Να γιατί οι έλεγχοι των τιμών (και κατ' επέκταση ο ίδιος ο σοσιαλισμός) αποτυγχάνουν πάντα

Μπορεί να υποστηρίξετε ότι τεχνικά, αυτό δε μετράει ως «έλεγχος τιμών», επειδή το σχέδιο δεν προβλέπει ρητά τον περιορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το νόμο. Τεχνικά, θα είχατε δίκιο.

Ωστόσο, αυτό που σχεδιάζει η ΕΕ είναι ουσιαστικά οιονεί έλεγχος των τιμών χρησιμοποιώντας τον πληθωρισμό του νομίσματος ως μέσο για να ηρεμήσει τους παραγωγούς ενέργειας. Θα εκτυπώσουν περισσότερα χρήματα, θα μπορούν να τα παραδώσουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και όλοι θα είναι χαρούμενοι –τουλάχιστον, στην αρχή– έως ότου αυξηθούν οι μεγάλες τιμές ως προφανής συνέπεια της αύξησης της προσφοράς χρήματος.

Τώρα το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά τιμολογείται και αγοράζεται με δολάρια ΗΠΑ, όχι με ευρώ, επομένως είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώνει ευρώ είτε για να αγοράσει δολάρια για το παγκόσμιο εμπόριο είτε για να προσπαθήσει να αγοράσει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη του ευρώ καθώς και την αξία του στις αγορές ενέργειας. Σε απάντηση, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Εδώ είναι το πραγματικό πρόβλημα: Ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τις τιμές που πληρώνουν οι πολίτες και τυπώνουν χρήματα για να καλύψει το υπόλοιπο, όταν οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν ως αποτέλεσμα της εκτύπωσης χρημάτων, πόσο είναι διατεθειμένοι να επιδοτήσουν; Πόσο είναι διατεθειμένοι να υποτιμήσουν το ευρώ και την στερλίνα στη διαδικασία; Θα περάσουν τα όρια σε πλήρη υπερπληθωρισμό και κατάρρευση του νομίσματος για να πληρώσουν προσωρινά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους;

Νομίζω πως ναι, είναι πρόθυμοι να πάνε τόσο μακριά. Εξάλλου, η ενέργεια με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμου είναι κρίσιμα αναντικατάστατα βασικά στοιχεία για κάθε ανεπτυγμένη οικονομία. Το καύσιμο δεν είναι προαιρετικό – σκεφτείτε τη Φινλανδία, χώρα μέλος της ΕΕ, όπου οι χειμερινές θερμοκρασίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο από -30° έως -50° F.

Όλη η συζήτηση για τα κυβερνητικά κίνητρα και τα αποτελέσματα θα είναι χωρίς νόημα, ωστόσο, εάν δε ληφθεί υπόψη το ζήτημα της προσφοράς. Η ΕΕ μπορεί να τυπώσει όσα χρήματα θέλει, αλλά αυτό δεν τους βοηθά εάν δεν μπορούν να αποκτήσουν αρκετούς ενεργειακούς πόρους για να παρέχουν τη θέρμανση και την ισχύ που χρειάζεται το κοινό. Υπάρχει μηδενική πιθανότητα να μπορέσουν να καλύψουν το κενό που αφήνουν πίσω τους το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, επομένως ένα ορισμένο ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα υποφέρει ανεξάρτητα.

Ακολουθούν οι εξελίξεις που θα δει η Ευρώπη στο εγγύς μέλλον:

  • Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος
  • Περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας
  • Περαιτέρω διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω δυσβάσταχτων λειτουργικών εξόδων
  • Περαιτέρω πληθωρισμός τιμών που επηρεάζει τα γενικά αγαθά (συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων)
  • Περισσότεροι κρατικοί έλεγχοι τιμών
  • Οι κυβερνήσεις προωθούν την ιδέα του «Καθολικού Βασικού Εισοδήματος»
  • Βαθμονόμηση τροφίμων, καυσίμων και άλλων αναγκών
  • Σοβαρή οικονομική παρακμή και αστρονομικές απώλειες θέσεων εργασίας
  • Σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θα παγώσουν μέχρι θανάτου αυτόν τον χειμώνα
  • Εμφύλια αναταραχή, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων, ταραχών και βίαιης αστυνομικής και στρατιωτικής αντίδρασης

Θα μπορούσα να συνεχίσω με αυτήν τη λίστα, αλλά είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε…

Δεν πρόκειται να είναι όμορφο.

Για όσους από εμάς στις ΗΠΑ, αυτό φαίνεται σαν ένα σενάριο που είναι ως επί το πλείστον εκτός οπτικού πεδίου και επομένως εκτός του μυαλού. Αυτό δε θα ισχύει για πολύ…

Η Ευρώπη πρόκειται να ψάξει τις παγκόσμιες αγορές για ενεργειακά εφόδια, οπουδήποτε μπορεί να τα βρει. Αυτό σημαίνει λιγότερο πετρέλαιο, λιγότερο φυσικό αέριο, λιγότερο άνθρακα, λιγότερα από τα πάντα για αγορά στις ΗΠΑ. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να παράγουμε τους περισσότερους από αυτούς τους πόρους εσωτερικά, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει αυτό.

Τουλάχιστον, οι τιμές θα αυξηθούν παντού σχεδόν σε όλα. Συνεχίζω να προβλέπω πως οι τιμές του φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην αντλία θα ανέβουν περίπου στα 7 $ το γαλόνι κατά μέσο όρο. Το προπάνιο και άλλα προϊόντα θέρμανσης θα εκτοξευθούν πέρα ​​από τα προηγούμενα υψηλά.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα αποδυναμωθούν από το βάρος της μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη – και φυσικά από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων. Η ευρωπαϊκή μεταποίηση θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα και πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δε θα μπορούν να λειτουργούν με κανονική δυναμικότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή και να προβούν σε απολύσεις. Αυτό σημαίνει πως τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα εξάγονται λιγότερο συχνά και οι τιμές για τα υπόλοιπα προϊόντα θα εκτιναχθούν στις ΗΠΑ

Η ευρωπαϊκή γεωργία θα πληγεί επίσης σκληρά. Η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί καθώς οι προμήθειες καυσίμων και λιπασμάτων γίνονται απαγορευτικά ακριβές. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα συσσωρεύσουν προμήθειες σιτηρών και τροφίμων από άλλα έθνη, ωθώντας τις παγκόσμιες τιμές ακόμη υψηλότερα. (Θυμηθείτε, τα τρόφιμα είναι ήδη πιο ακριβά παγκοσμίως από ποτέ στην ιστορία).

Η εμφύλια αναταραχή στην Ευρώπη είναι εξασφαλισμένη. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν ήδη στις ΗΠΑ, αλλά είναι δύσκολο να πούμε εάν τα προβλήματα της Ευρώπης θα πυροδοτήσουν την οργή του κοινού εδώ. Ο περισσότερος πληθωρισμός μπορεί να είναι το άχυρο που σπάει την πλάτη της καμήλας, αλλά αυτό είναι απίθανο μέχρι να ξεκινήσουν οι μαζικές απολύσεις αργότερα φέτος και το 2023.

Συνολικά, η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αποσταθεροποιείται. Το χειρότερο της παγκόσμιας κρίσης θα ξεκινήσει στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες. Όσοι είναι αρκετά τυχεροί να έχουν επενδύσει τον πλούτο τους σε φορητά, διεθνή ασφαλή καταφύγια αξίας, όπως ο φυσικός χρυσός και το ασήμι, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι από τους περισσότερους για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη καταιγίδα.

* Ο Brandon Smith είναι εναλλακτικός οικονομικός και γεωπολιτικός αναλυτής από το 2006 και είναι ο ιδρυτής του Alt-Market.com.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail