Μάχη για την περιοχή του Χάρκοβο: Έχει το ΝΑΤΟ πλεονέκτημα;

Freepen.gr -
Η επιθετική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Χάρκοβο σχεδιάστηκε από την στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ. Περίπου 200 μονάδες βαρέων στρατιωτικών οχημάτων και έως και 9 χιλιάδες στρατιώτες συμμετείχαν στην επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε τρίτος στρατιώτης που επιχειρούσε υπό με τα ουκρανικά χρώματα ήταν πολίτης κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτές οι δυνάμεις ήταν 4-5 φορές ανώτερες από τις μονάδες των DPR, LPR και Ρωσίας που υπερασπίζονταν τις θέσεις τους στην περιοχή.

Ο κύριος στόχος της ουκρανικής επίθεσης ήταν μια πλευρική επίθεση, η περικύκλωση και η επακόλουθη καταστροφή της ρωσικής ομάδας στην περιοχή Balakleya, Kupyansk και Izyum.

Η ρωσική διοίκηση προέβλεψε την επίθεση από μεγάλες δυνάμεις της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση. Γνώριζε ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συγκρατήσει την επίθεση του εχθρού με τις δυνάμεις που διέθετε. Ήταν επίσης σχεδόν αδύνατο να μεταφερθεί έγκαιρη επαρκής ενίσχυση χωρίς να αποδυναμωθούν άλλες περιοχές σε άλλες γραμμές του μετώπου.

Αξιολογώντας τους κινδύνους, ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να αφήσει ασθενώς οχυρωμένες θέσεις και να αποσύρει τα στρατεύματα σε νέες γραμμές και να ισιώσει τις γραμμές επικοινωνίας.
 


Πριν από την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης, οι άμαχοι που συμφώνησαν να μετακινηθούν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας απομακρύνθηκαν από τους επαπειλούμενους οικισμούς.

Από τις 6 έως τις 11 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές μονάδες αποσύρονταν οργανωμένα υπό την κάλυψη ειδικά οργανωμένων μονάδων. Χρησιμοποιώντας τακτικές κινητής άμυνας, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε το σχέδιο του Κιέβου και του ΝΑΤΟ να περικυκλώσουν τη ρωσική ομάδα.

Ταυτόχρονα, υπήρξαν προφανή λάθη που έγιναν από τον ρωσικό στρατό. Η περιοχή μπροστά από τις πρώτες θέσεις δεν ήταν ναρκοθετημένη. Οι μονάδες στην πρώτη γραμμή δεν είχαν de facto περισσότερο από το 30 τοις εκατό του καταγεγραμμένου στρατιωτικού προσωπικού. Οι στρατιώτες δεν είχαν κατάλληλα εφοδιαστεί με αντιαρματικά όπλα. Υπήρχαν επίσης αποτυχίες των πληροφοριών της πρώτης γραμμής. Ως αποτέλεσμα, η κάλυψη του πυροβολικού της απόσυρσης ήταν αναποτελεσματική τις πρώτες ημέρες της ουκρανικής επίθεσης.

Τώρα, στις 12 Σεπτεμβρίου, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί σε νέες θέσεις κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Oskol με ελάχιστες απώλειες. Εν τω μεταξύ, και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι οι μονάδες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ υπέστησαν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σχεδόν ολόκληρη η επικράτεια της περιοχής του Χάρκοβο τέθηκε υπό τον έλεγχο του Κιέβου με ελάχιστες ζημιές στις υποδομές των πόλεων. Αμέσως μετά τον έλεγχο των οικισμών, ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε καταστολές κατά του φιλορωσικού πληθυσμού, παραβιάζοντας τη Σύμβαση της Γενεύης σχετικά με την Προστασία των Αμάχων σε Καιρό Πολέμου. Οι πρώτες περιπτώσεις εκτελέσεων είχαν ήδη αναφερθεί.

Μεγάλες ρωσικές εφεδρείες μεταφέρονται στα πεδία των μαχών. Ο στρατηγικά σημαντικός οικισμός Krasny Liman δεν έχει ακόμη καταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό. Οι μάχες συνεχίζονται.

Χθες το βράδυ, βομβαρδισμοί έπληξαν τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού στην ανατολική Ουκρανία. Η κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας επηρέασε τα δίκτυα στις περιοχές Χάρκοβο, Σούμι, Ντνιπροπετρόβσκ, Ζαπορόζιε, Οδησσό, Ντόνετσκ και Κιέβο. Μέχρι στιγμής, η παροχή ρεύματος δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Η ένοπλη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μετατράπηκε τελικά σε κατάσταση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ με απρόβλεπτα αποτελέσματα για όλα τα μέρη της σύγκρουσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail