Θα μπορούσαν τα προσεχή δημοψηφίσματα του Ντονμπάς να είναι η αμυντική απάντηση της Ρωσίας στο Χάρκοβο;

Τα Δημοτικά Επιμελητήρια των δύο Δημοκρατιών του Ντονμπάς ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσία το συντομότερο δυνατό. Η Margarita Simonyan, η οποία ασκεί τεράστια επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στη χώρα της καθώς και μεταξύ των φιλικών προς τη Ρωσία λαών στο εξωτερικό μέσω των γνωστών ρόλων της στα μέσα ενημέρωσης, αντέδρασε σε αυτό το σενάριο προβλέποντας τα εξής στο Telegram: «Σήμερα είναι δημοψήφισμα, αύριο – είναι η αναγνώριση της LPR ως τμήματος της Ρωσίας. Την επόμενη μέρα, τα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος γίνονται ένας ολοκληρωτικός πόλεμος της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που θα λύσει τα χέρια της Μόσχας σε τόσες πολλές πτυχές».
 
Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr

Το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου έγιναν αυτές οι ανακοινώσεις είναι η απροσδόκητη οπισθοδρόμηση της Ρωσίας στην περιοχή του Χάρκοβο, την οποία ακολούθησε το Κίεβο που βασίστηκε σε αυτή την ορμή για να καταλάβει ένα χωριό στο Λούγκανσκ και έτσι να ανατρέψει συμβολικά την πλήρη απελευθέρωση της Δημοκρατίας που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε επίσης στο CBS πως ο Πρόεδρος Πούτιν φέρεται να τον ενημέρωσε κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της SCO την περασμένη εβδομάδα στη Σαμαρκάνδη «ότι είναι πρόθυμος να το τερματίσει το συντομότερο δυνατό. Ο τρόπος που εξελίσσονται τα πράγματα αυτή την στιγμή είναι αρκετά προβληματικός. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Είναι επομένως πιθανό ότι το σενάριο της δημοκρατικά καθοδηγούμενης προσχώρησης αυτών των δύο δημοκρατιών του Ντονμπάς στη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο θα μπορούσε ίσως να συμπέσει με τις Περιφέρειες Kherson ή/και Zaporozhye, να είναι η ασύμμετρη απάντηση που οι παρατηρητές ετοιμάζονται να περιμένουν από τον Πρόεδρο Πούτιν μετά την απροσδόκητη οπισθοδρόμηση της πλευράς του στην περιοχή του Χάρκοβο. Για να εξηγήσουμε, η Μόσχα θα θεωρούσε τότε τις επιθέσεις εναντίον τους ως επιθέσεις εναντίον της ακριβώς όπως προέβλεψε ο Σιμονιάν, κάτι που θα καθόριζε έτσι πολύ σαφείς κόκκινες γραμμές που θα μπορούσαν να τερματίσουν αμέσως την στρατιωτική φάση της ουκρανικής σύγκρουσης . Το υποστηριζόμενο από το ΝΑΤΟ Κίεβο είτε θα έπαυε οικειοθελώς τις εχθροπραξίες είτε θα αναγκαζόταν από τη Μόσχα να το κάνει τελικά.

Αυτή η αλληλουχία γεγονότων δεν είναι εγγυημένο πως θα εκτυλιχθεί, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορεί να απορριφθεί, ειδικά αφού η Simonyan μοιράστηκε τις σκέψεις της για το τι μπορεί να συμβεί. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε κάλλιστα η ίδια και τα Δημοτικά Επιμελητήρια των Δημοκρατιών του Ντονμπάς να δοκιμάζουν τις εγχώριες και ξένες αντιδράσεις σε αυτό το σενάριο προτού το Κρεμλίνο λάβει μια απόφαση σχετικά με αυτό στο εγγύς μέλλον. Άλλωστε, η τελευταία δυναμική της ουκρανικής σύγκρουσης φαίνεται να έχει φτάσει στο σημείο όπου ο χρόνος λειτουργεί υπέρ και κατά της κάθε πλευράς.

Η τακτική δυναμική του Κιέβου συνεχίζει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η διαιώνιση της σύγκρουσης λειτουργεί ενάντια στα στρατηγικά συμφέροντα των Ευρωπαίων προστατών του στο ΝΑΤΟ αυξάνοντας τους κινδύνους βαθύτερων κοινωνικοπολιτικών συνεπειών που συνδέονται με την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που καταλύθηκε από τις αντιρωσικές κυρώσεις. Ομοίως, η προοπτική είναι αντίστροφη για τη Μόσχα: η διαιώνιση της σύγκρουσης προωθεί τα στρατηγικά της συμφέροντα που σχετίζονται με την ενότητα της ΕΕ για την Ουκρανία και τη Δυτική ενότητα ευρύτερα, αλλά σε βάρος των τακτικών της συμφερόντων, καθώς αγωνίζεται να σταματήσει την επιτόπια ορμή του Κιέβου με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχα, ένα γρήγορο τέλος στη στρατιωτική φάση της σύγκρουσης θα απέτρεπε τα χειρότερα στρατηγικά σενάρια από το Κίεβο και την προοπτική των δυτικών προστάτων του, αλλά σε βάρος των πολιτικο-εδαφικών συμφερόντων τους να ανακαταλάβουν τον έλεγχο του Donbass, Kherson και Zaporozhye. Από τη Μόσχα, αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει το χειρότερο τακτικό σενάριο της απώλειας του ελέγχου αυτών των απελευθερωμένων περιοχών και των μεγάλων συνεπειών της ήπιας δύναμης που συνδέονται με αυτό, αλλά σε βάρος των στρατηγικών συμφερόντων της που περιγράφηκαν προηγουμένως. Έτσι, υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά του καθενός από τους βασικούς συμμετέχοντες στη σύγκρουση που συμφωνεί με το σενάριο των δημοψηφισμάτων του Ντονμπάς που τερματίζουν την στρατιωτική φάση της σύγκρουσης πριν από τον ερχόμενο χειμώνα.

Το ίδιο το γεγονός πως αυτό υποδηλώνεται αξιόπιστα ως βασισμένο σε μια λογική ερμηνεία της αντίδρασης της Simonyan στις ανακοινώσεις του Donbass Civic Chambers υποδηλώνει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν φλερτάρει σοβαρά με μια αμυντική απάντηση στην πρόσφατη οπισθοδρόμηση της πλευράς του στην περιοχή Kharkov αντί αποκλειστικά δίνοντας προτεραιότητα σε μια επίθεση, όπως περίμεναν πολλοί παρατηρητές. Για άλλη μια φορά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιλέξει σίγουρα το σενάριο που περιγράφηκε στην παρούσα ανάλυση, αλλά πως δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα μετά από αυτό που μόλις είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν σχετικά με την υποτιθέμενη επιθυμία του Ρώσου ομολόγου του «να τελειώσει αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail