[ΓΝΩΜΗ] Το ΝΑΤΟ παραγκωνίζει την Τουρκία;

tccb.gov.tr
Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) από τότε που η Άγκυρα εντάχθηκε στη Δυτική συμμαχία το 1952 μετά την είσοδο στον πόλεμο της Κορέας. Η Τουρκία ανέλαβε την ευθύνη της προστασίας των νοτιοανατολικών συνόρων της συμμαχίας κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό και από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η χώρα έχει γίνει παράγοντας ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Παρά το βασικό καθεστώς της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, άλλοι ηγέτες της Συμμαχίας δε δίστασαν να προειδοποιήσουν με τον πιο έντονο τρόπο τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις στρατιωτικές του ενέργειες, ειδικά στη Συρία.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον κορυφαίο αμυντικό και στρατιωτικό-βιομηχανικό βραχίονα της Τουρκίας λόγω της απόφασης της κυβέρνησης Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία ανέστειλαν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία μετά την επιχείρηση της Τουρκίας κατά των ένοπλων κουρδικών ομάδων στη Συρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν τότε σοβαρές ανησυχίες, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας κατά των Κούρδων. Επιπλέον, το 2019 ο αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham, ο Κογκρέσος Eliot L. Engel, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και ο τότε υπουργός Άμυνας Mark Esper εξέφρασαν όλοι θυμό και υποστήριξαν οι ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ εάν ο τουρκικός στρατός συνέχισε να στοχεύει τις κουρδικές δυνάμεις που είχαν βοηθήσει τις ΗΠΑ στην καταστροφή του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL), ανέφερε η Just Security.

Ο Ερντογάν δε βλέπει πλέον το ΝΑΤΟ ως αξιόπιστο οργανισμό από τότε που απέσυρε τις συστοιχίες πυραύλων Patriot από την Τουρκία το 2015 παρά τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την απειλή της Ρωσίας που προέρχεται από τη Συρία.

Υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη στο τουρκικό κοινό πως το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να βλέπει τους Κούρδους και τους Έλληνες ως καλύτερους συμμάχους από τους Τούρκους. Οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ που προειδοποίησαν τον Ερντογάν για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία με στόχο Κούρδους τον Οκτώβριο του 2019 μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι δυτικές χώρες θεωρούν τους Κούρδους καλύτερο σύμμαχο από τους Τούρκους κατά του ISIL. Η αύξηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας έχει επίσης προκαλέσει κάποιου βαθμού πανικό για την Τουρκία, η οποία παραμένει σε διαμάχη με την Ελλάδα για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επεκτείνει την στρατιωτική τους συνεργασία με την Ελλάδα, υπονομεύοντας έτσι άμεσα την ισχύ της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αποστολές πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παρενοχλήθηκαν από ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300. Ο Έλληνας βουλευτής Κλέων Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μετέτρεψε τη χώρα σε «τεράστια αμερικανική βάση», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως επεκτείνει την πρόσβασή της σε στρατιωτικές ζώνες σε όλη την ευρωπαϊκή χώρα, ανέφερε το Radio Rebelde τον Ιούνιο. Ο Ερντογάν παραπονέθηκε επίσης ότι οι στρατιωτικές βάσεις της Αμερικής στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την Τουρκία αλλά όχι για τη Ρωσία. «[Σχετικά με τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ] δε θέλουμε να ζήσουμε αυτό που ζήσαμε με την Ελλάδα και τη Γαλλία. Όταν ρωτάμε εναντίον ποιου στρέφονται οι έννεα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, η απάντηση που παίρνουμε είναι «κατά της Ρωσίας. Δεν τσιμπάμε», μετέδωσε το TRT World στις 8 Ιουνίου.



Η Τουρκία γιόρτασε την 70ή επέτειο από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και παραμένει σύμμαχος με επιρροή από τότε που η Άγκυρα αντιτάχθηκε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Άγκυρας κατηγορεί αυτές τις σκανδιναβικές χώρες ότι φιλοξενούν μέλη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) καθώς και του κινήματος Γκιουλέν, που κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση ότι οργάνωσαν το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, παρά την άρνηση του κινήματος.

Το PKK, το οποίο έχει διεξάγει πόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984 για την ίδρυση ενός αυτόνομου ή ανεξάρτητου κουρδικού κράτους εντός της Τουρκίας, καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν, μαζί με μέλη της κυβέρνησής του, έχει εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή του για τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για την υπονόμευση των ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια υποστηρίζοντας την κουρδική ομάδα που συνδέεται με το PKK, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στη Συρία.

Ο λαϊκιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ερντογάν αγόρασε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Έχει επίσης δημιουργήσει στενή σχέση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν δεν έχει προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες πως είναι «ο Δούρειος ίππος του Πούτιν στο ΝΑΤΟ».

Ο Ερντογάν είναι γνωστός ως πολιτικός γκουρού που έχει την ικανότητα να εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε κατάσταση. Είναι πρόθυμος να συμπαραταχθεί με οποιαδήποτε χώρα ή μπλοκ καθώς διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για να ταιριάζει στα δικά του οικογενειακά και όχι στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας. Ο οπορτουνισμός του Ερντογάν προκαλεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια στις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά το ερώτημα είναι αν τα ισχυρά μέλη του ΝΑΤΟ θα το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Η Τουρκία αναγνωρίζεται ως χώρα μεσαίας δύναμης στη διεθνή πολιτική, αλλά ο Ερντογάν ακολουθεί μια επεκτατική εξωτερική πολιτική τα τελευταία 10 χρόνια για να αποκαταστήσει την τουρκική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), όπου κυβερνούσαν Οθωμανοί Τούρκοι επί αιώνες. Ο Ερντογάν είναι βέβαιος για τη δύναμή του και δεν έχει πλέον καμία ανησυχία για την ευχαρίστηση του ΝΑΤΟ, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός πως απέλυσε εκατοντάδες ανώτερα στρατιωτικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα καλύτερα εκπαιδευμένα στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Ο Ερντογάν κατηγορεί αυτούς τους στρατιωτικούς για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα και οι εκκαθαρίσεις του επέτρεψαν σε φιλορώσους στρατιωτικούς να αναλάβουν βασικές θέσεις στον τουρκικό στρατό. Ως εκ τούτου, ο τουρκικός στρατός δεν είναι πλέον πρόθυμος να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ.

Το Associated Press ανέφερε στις 29 Ιουνίου ότι οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν σημαντικά την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη για να αποτρέψουν πιθανή επίθεση από τη Ρωσία. Το AP ανέφερε πως μια αμερικανική φρουρά θα γίνει μόνιμη στην Πολωνία και ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν δύο επιπλέον μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερες αεροπορικές άμυνες και άλλες δυνατότητες στη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αυξήσει το μέγεθος της δύναμη ταχείας αντίδρασης από 40.000 σε 300.000 στρατιώτες μέχρι το επόμενο έτος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δίνει στην Ουάσιγκτον μια μεγάλη ευκαιρία να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία χωρίς να εξαρτηθεί από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ. Σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, η Τουρκία δε λειτουργεί πλέον ως το πιο σημαντικό φυλάκιο του ΝΑΤΟ ενάντια στην απειλή της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail