Γιατί ο Πούτιν ξεκινά τον πόλεμο του φυσικού αερίου

Κλείνοντας με προσχήματα τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 η Ρωσία κήρυξε στην Ευρώπη τον πόλεμο φυσικού αερίου, ο οποίος δεν είναι παρά μία προέκταση της εισβολής στην Ουκρανία. Αναμένουμε λοιπόν ότι τους επόμενους μήνες θα χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο με επιτηδειότητα χρησιμοποιώντας την τακτική  του σκοτσέζικου ντους κλείνοντας και ανοίγοντας τη βρύση με σκοπό να διχάσει τις ευρωπαικές χώρες.

Μετάφραση Babis Georges Petrakis / Gérard Araud - Le Point

Είναι εύκολο να στοιχηματίσουμε ότι η Ουγγαρία θα γλιτώσει το σκοτζέζικο ντους. Ο Πούτιν απευθύνεται άμεσα με αυτόν τον τρόπο στην κοινή γνώμη των ευρωπαικών χωρών υποδηλώνοντας τους ότι οι χώρες τους θα μπορούσαν να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης αν οι κυβερνήσεις τους τηρήσουν την «σωστή πολιτική» στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τι θα γίνει με την Γερμανία εάν η αδύναμη και διστακτική κυβέρνησή της αντιμετωπίσει παρατεταμένη έλλειψη φυσικού αερίου; Δεν είναι μόνο η θέρμανση των νοικοκυριών αλλά και η λειτουργία μεγάλου μέρους της βιομηχανίας που εξαρτάται από ενέργεια ρωσικής προέλευσης. Τι θα γίνει με την Ιταλία εάν η φιλορωσική ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου; Αντιμέτωποι με την επικείμενη ύφεση, τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, πώς θα αντιδράσει η κοινή γνώμη σε αυτές τις χώρες και σε άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όταν λαϊκιστικά κινήματα στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος δεν κρύβουν την διαλλακτικότητα τους απέναντι στην Ρωσία ή τουλάχιστον την έλλειψη διάθεσης να κάνουν θυσίες για την προάσπιση της Ουκρανίας;

Ο Πούτιν μπορεί να ελπίζει ότι αυτές οι χώρες θα περιορίσουν στη συνέχεια την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και, γιατί όχι, θα ενθαρρύνουν τον Ζελένσκι να μετριάσει τους στρατιωτικούς του στόχους ή ακόμη και να τον ωθήσουν να διαπραγματευτεί. Θα πετύχαινε έτσι τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ο μακροχρόνιος στόχος του. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι στιγμές αλήθειας για το μέλλον της ΕΕ.


Gérard Araud
Πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ (2014-2019)
Le Point

4/9/22

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail