Υπο κατάργηση το τέλος επιτηδεύματος - Ανάσα για 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

INTIME

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβάρυνε για πάνω από δέκα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου από το βήμα της 86ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από: newsbomb.gr

Μέσα στην περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το εύρος των μέτρων που μπορεί να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και κατέληξαν ότι δημοσιονομικά υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2011 και ακόμη και σήμερα επιβαρύνει ως κεφαλικός φόρος περισσότερους από 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πάντως, αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα και να αποφασίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι αν θα ανακοινώσει την πλήρη κατάργησή του από την 1η Ιανουαρίου 2023 ή θα προχωρήσει αρχικά σε μία μείωση κατά 50% και την επόμενη χρονιά στην πλήρη απαλλαγή επαγγελματιών και επιχειρήσεων από την εν λόγω άδικη φορολογία.
Τα οφέλη

Εφόσον μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος στο μισό για το 2023 αυτό θα σημαίνει ότι από 650 ευρώ που επιβαρύνονται ετησίως οι επαγγελματίες θα πληρώσουν 325 ευρώ, ενώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις από τα 1.000 ευρώ θα πληρώσουν 500 ευρώ. Από το 2024 η επιβάρυνση αυτή ουσιαστικά θα μηδενιστεί.

Σήμερα το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και σε 1.000 ευρώ για πάνω από 200.000 κατοίκους. Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και με 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα που διαθέτουν.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανήλθαν το 2020 σε 480 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail