4 στους 5 πρόσφυγες που ζουν στη Σουηδία έχουν κάνει διακοπές στη χώρα από την οποία διέφυγαν

Freepen.gr -
Σχεδόν τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες που διαμένουν τώρα στη Σουηδία έχουν κάνει διακοπές στην πατρίδα τους αφότου διέφυγαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Novus για λογαριασμό της σουηδικής διαδικτυακής εφημερίδας Bulletin αποκάλυψε ότι το 79 τοις εκατό των προσφύγων που ισχυρίζονται πως δραπετεύουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα τους από τότε που έκαναν το ταξίδι τους στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν επιθυμούν, ωστόσο, να επιστρέψουν μόνιμα στην πατρίδα τους. Όταν ρωτήθηκαν εάν σχεδιάζουν να επιστρέψουν μόνιμα στη χώρα γέννησής τους στο μέλλον, μόλις το 2% απαντά ότι θα το κάνει, το 16% απαντά ίσως ενώ το 81% όσων έφτασαν στη Σουηδία από μη ευρωπαϊκές χώρες λένε πως δε θα το κάνουν, κυρίως επειδή πιστεύουν ότι η Σουηδία είναι καλύτερη χώρα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Το θέμα των αιτούντων άσυλο που επιστρέφουν στη χώρα τους για να δουν τους φίλους και την οικογένειά τους έχει γίνει πολιτικό ζήτημα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, με πολλούς επικριτές να πιστεύουν ότι μια τέτοια ενέργεια είναι ασυμβίβαστη με τον ισχυρισμό τους ότι αναζητούν καταφύγιο επειδή βρίσκονται σε κίνδυνο στην πατρίδα, υπογραμμίζει το rmx.news.

Ενώ η Σουηδία δεν έχει επί του παρόντος κανένα περιορισμό σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν προσωρινά στην πατρίδα τους, άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ελβετία, έχουν περιορίσει το ζήτημα. Στην Ελβετία, ένας αιτών άσυλο που επιστρέφει στην πατρίδα του χωρίς ειδική άδεια από την κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει την άδεια παραμονής του στη χώρα.

Ομοίως στη Γερμανία, μια δήλωση του τότε υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer το 2019 προειδοποίησε τους πρόσφυγες ότι θα αντιμετωπίσουν έρευνα και πως θα μπορούσαν να στερηθούν το δικαίωμα διαμονής τους εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Αν κάποιος, ένας Σύριος πρόσφυγας, κάνει τακτικά διακοπές στη Συρία, δεν μπορεί να ισχυριστεί ειλικρινά ότι διώκεται στη Συρία», είχε δηλώσει.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail