Το Κίεβο φλερτάρει με την καταστροφή βομβαρδίζοντας την υδροηλεκτρική εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού της Zaporozhye

Φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka, Ουκρανία -  Wikipedia
Freepen.gr - Ο βομβαρδισμός του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka από τις ουκρανικές δυνάμειςφλερτάρει με την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye, δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ο Arseniy Zelensky, αναπληρωτής διευθυντής ανακατασκευής της εγκατάστασης Kakhovka.

Σύμφωνα με τον Zelensky, όπως αναφέρει το TASS, ο Kakhovka λειτουργεί τώρα σε μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το εργοστάσιο Kakhovka βρίσκεται στην περιοχή Kherson στη νότια Ουκρανία, η οποία καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας. Μαζί με τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχει δεχθεί επίθεση από τα στρατεύματα του Κιέβου –με χρήση όπλων που προμηθεύτηκαν από τη Δύση– σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

«Σε περίπτωση προβλημάτων με το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka, θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye. [Αυτό] θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πυρηνική καταστροφή», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του εργοστασίου Kakhovka.

Εξήγησε στους δημοσιογράφους πως εάν το φράγμα καταστραφεί, η πυρηνική εγκατάσταση θα στερηθεί το νερό που απαιτείται για την ψύξη των αντιδραστήρων της.

Αποκάλυψε ότι ο σταθμός λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «από τις πρώτες ημέρες των εχθροπραξιών».

«Οι ανάγκες του ίδιου του σταθμού, εφεδρικά 6 kV, χάνονται, εργαζόμαστε με πολύ επικίνδυνο τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι ένας από τους στρόβιλους έπρεπε να απενεργοποιηθεί μετά από επιθέσεις με ουκρανικούς πυραύλους.

Εάν η στρατιωτική δράση σταματήσει, είπε νωρίτερα ο Ζελένσκι, το εργοστάσιο μπορεί να «αποκατασταθεί εντός μιας εβδομάδας».

«Ευτυχώς, ο σταθμός δεν έχει υποστεί ακόμη μεγάλες ζημιές, εκτός από την υδροηλεκτρική μονάδα νούμερο τρία, η οποία κάηκε τον Μάρτιο, και χρειάζεται 1,5 χρόνο για να ολοκληρωθεί το έργο», δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Ζελένσκι ήρθαν την επόμενη ημέρα αφότου ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής Kherson, αποκάλυψε ότι η πόλη Novaya Kakhovka δέχτηκε ξανά επίθεση από «Ουκρανούς εθνικιστές», αλλά «δεν προκλήθηκε απτή ζημιά».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail