Οι δυτικές κυρώσεις υπονομεύουν τη συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων New START

Στις 24 Φεβρουαρίου, αφού η Ρωσία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η πολιτική Δύση επέβαλε στη Ρωσία αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι είναι οι πιο ολοκληρωμένες κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ περίμεναν πως οι κυρώσεις θα προκαλούσαν οικονομική και πολιτική κατάρρευση στη Ρωσία. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση όχι μόνο απέτυχε, αλλά γύρισε μπούμερανγκ προκαλώντας ένα κλιμακωτό αποτέλεσμα αστάθειας σε όλη την πολιτική Δύση και αλλού σε όλο τον κόσμο. Με περίπου μισή ντουζίνα δυτικές κυβερνήσεις ήδη να πέφτουν ή υπό πτώση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν επίσης μια πολιτική κρίση, εκτός από μια οικονομική.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Και όμως, υπάρχει μια ακόμη συνέπεια των κυρώσεων, που συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι ζωτικής σημασίας - η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας, ιδιαίτερα η στρατηγική της πτυχή. Μια ακούσια συνέπεια της πολεμικής προσέγγισης της πολιτικής Δύσης είναι η υπονόμευση της Νέας START (Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων), γνωστή ως SNV-3 στη Ρωσία. Η συνθήκη είναι η τελευταία εναπομείνασα συμφωνία ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο στρατιωτικών υπερδυνάμεων, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνθήκη υπογράφηκε το 2011, με τη διαμεσολάβηση των τότε προέδρων Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα, δημιουργώντας ένα διεθνές νομικό πλαίσιο για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για τον περιορισμό της ανάπτυξης πυρηνικά οπλισμένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), βαλλιστικών πυραύλων υποβρυχίων (SLBMs). και στρατηγικών βομβαρδιστικών/πυραυλοφορέων.

Μέρος της συνθήκης περιλαμβάνει επίσης τακτικές επιθεωρήσεις που διεξάγει κάθε πλευρά στην άλλη χώρα. Οι επιθεωρήσεις γίνονταν τακτικά, χωρίς προβλήματα, έως ότου η Ουάσιγκτον διέταξε τους υποτελείς της στο ΝΑΤΟ (και άλλους) να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους για ρωσικές πτήσεις, επιβάλλοντας ουσιαστικά την απαγόρευση σε οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών κυβερνητικών ομάδων επιθεώρησης. Τη Δευτέρα, η ρωσική κυβέρνηση ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι θα «αναστείλει προσωρινά» την εφαρμογή των επιθεωρήσεων. Η επίσημη δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση με τη Συνθήκη για τα μέτρα για την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων (START) ανέφερε:

«Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία όλων των μηχανισμών START σύμφωνα με τις αρχές της ισοτιμίας και της ισότητας των μερών, όπως υπονοήθηκε όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία. Έτσι, ως αποτέλεσμα των αντιρωσικών μονομερών περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν με υπόδειξη της Ουάσιγκτον, η κανονική εναέρια κυκλοφορία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ διακόπηκε και ο εναέριος χώρος των χωρών που είναι σύμμαχοι και εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών έκλεισε στα ρωσικά αεροσκάφη. . Δεν είναι δυνατή η μεταφορά ρωσικών ομάδων επιθεώρησης σε τοποθεσίες σε αμερικανικό έδαφος και για το λόγο αυτό η συμφωνία αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας [ειδοποίηση]».


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε πως «οι εξαιρέσεις θα ακυρωθούν αμέσως σε περίπτωση επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων και ζητημάτων σχετικά με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων επιθεώρησης βάσει της Συνθήκης». Η πλήρης ανακοίνωση ανέφερε:

"Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα μέτρα που λάβαμε είναι προσωρινά. Η Ρωσία είναι πλήρως δεσμευμένη να συμμορφωθεί με όλες τις διατάξεις της Συνθήκης START, η οποία στα μάτια μας είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας"

Η πρώτη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, START I, υπογράφηκε το 1991 μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια εποχή που υπήρχαν έως και 60.000 πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες μειώθηκαν σε περίπου 40.000 μετά την έναρξη ισχύος της συνθήκης το 1994. Το 2010, ο Ομπάμα και ο Μεντβέντεφ μεσολάβησαν στο προαναφερθέν New START, μια διάδοχη συμφωνία, η οποία έθεσε όριο όχι περισσότερο από 1.550 αναπτυγμένες κεφαλές και 700 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων επιθεωρήσεων για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τη συνθήκη. Λίγες μέρες πριν λήξει, στις 5 Φεβρουαρίου 2021, οι δύο υπερδυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία για την παράτασή της για άλλα πέντε χρόνια, την οποία υπέγραψαν οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, παρατείνοντας τη διάδοχη συνθήκη έως το 2026.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, την 1η Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τη Ρωσία». Η προφανής προσφορά ήταν η επανέναρξη των συνομιλιών για μια πιθανή αντικατάσταση του New START. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά δεν πείστηκε, καθώς αυτή είναι πολύ πιθανό να είναι μόνο μία από τις πολλές τακτικές δηλώσεις διπλωματικής ευπρέπειας που η αμερικανική ηγεσία έχει συνηθίσει να κάνει, χωρίς καμία πραγματική ουσία πίσω από τέτοιες ανακοινώσεις και προσφορές.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέρριψε τη δήλωση Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ήταν «άτοπη σε έναν αλλαγμένο κόσμο». Ο εν ενεργεία αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας είπε πως είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι μεγάλα ζητήματα όπως το πλαίσιο για την αντικατάσταση της συνθήκης Νέας START δε θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν χωρίς τη ρωσική ανάμειξη. Ωστόσο, η πολεμική θαλασσοκρατία συνέχιζε να αγνοεί τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τη ρωσική ηγεσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail