Ο μύθος του «game changer» HIMARS: Το σύστημα πυραύλων των ΗΠΑ είναι αποτελεσματικό, αλλά δε θα φέρει τη νίκη στην Ουκρανία

Το πυραυλικό σύστημα είναι ένα θανατηφόρο εργαλείο – αλλά δεν είναι το τονωτικό που ισχυρίζονται η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της

Σκοτ Ρίτερ - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως απέδειξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτού αποκλειστεί από την πλατφόρμα, υπάρχει πάντα ένα tweet.

«Το HIMARS έφτασε στην Ουκρανία. Ευχαριστώ τον Αμερικανό συνάδελφο και φίλο μου @SecDef Lloyd J. Austin III για αυτά τα ισχυρά εργαλεία! Το καλοκαίρι θα είναι καυτό για τους Ρώσους κατακτητές. Και το τελευταίο για κάποιους από αυτούς».

Έτσι έγραψε ο Aleksey Reznikov, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, στις 23 Ιουνίου. Το ακολούθησε με ένα άλλο tweet στις 4 Ιουλίου, ευχόμενος στον αμερικανικό λαό «Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας» ενώ τον ευχαριστεί για τη συνεχή υποστήριξή του στον ουκρανικό σκοπό. Ο Ρέζνικοφ τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει το HIMARS, το οποίο χαρακτήρισε «ως game changer στην πρώτη γραμμή».

Τις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του Ρέζνικοφ για την άφιξη του αμερικανικού συστήματος πυραύλων πυροβολικού M-142 υψηλής κινητικότητας (HIMARS), η διαφημιστική εκστρατεία που συνόδευε την ανάπτυξη αυτού του νέου όπλου, τόσο από την ουκρανική όσο και από τη ρωσική πλευρά, δε φαίνεται να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του υπουργού ότι το Κίεβο διαθέτει πλέον τεχνολογία «που αλλάζει το παιχνίδι - game changer».

Η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου είναι πως κάθε σύγχρονο οπλικό σύστημα, όταν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά, είναι ικανό να προκαλέσει απώλειες σε έναν αντίπαλο.

Ο Igor Strelkov, ψευδώνυμο του Ρώσου εθνικιστή Igor Vsevolodovich Girkin, του οποίου οι προηγούμενοι εργοδότες περιλαμβάνουν την FSB (υπηρεσία κρατικής ασφάλειας) και την πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, ανέφερε ορισμένες από τις καταστροφές που ακολούθησαν στο κανάλι του στο Telegram.

«Τις τελευταίες πέντε έως επτά ημέρες», έγραψε στις 10 Ιουλίου, «περισσότερες από 10 μεγάλες αποθήκες πυροβολικού και άλλων πυρομαχικών, αρκετές αποθήκες πετρελαίου, περίπου δώδεκα θέσεις διοίκησης και περίπου ίδιος αριθμός τοποθεσιών προσωπικού κοντά και βαθιά χτυπήθηκαν. Καθώς και αρκετές θέσεις αεράμυνας και πυροβολικού. Έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό».

Ο Alexander Sladkov, στρατιωτικός δημοσιογράφος και ειδικός ανταποκριτής του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού Vesti VGTRK, εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του Strelkov, δημοσιεύοντας τα εξής στο δικό του κανάλι Telegram: «Οι ουκρανικοί πύραυλοι και πυροβολικό έχουν ήδη χτυπήσει αρκετές φορές τα κέντρα λήψης αποφάσεων μας. Με αποτελέσματα. Τα κέντρα δεν είναι μεγάλα, αλλά σημαντικά».

Τόσο ο Στρέλκοφ όσο και ο Σλάντκοφ αποδοκίμασαν την απάντηση της Ρωσίας για αυτό που – σωστά – περιγράφουν ως μεγάλη κλιμάκωση από την πλευρά της Ουκρανίας και των υποστηρικτών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.



Μια τυπική συστοιχία HIMARS, όπως χρησιμοποιείται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το ΝΑΤΟ, περιλαμβάνει εννέα εκτοξευτές που υποστηρίζονται από δεκάδες άλλα οχήματα υποστήριξης. Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν, μέχρι σήμερα, παράσχει στην Ουκρανία οκτώ έως 12 από αυτά τα συστήματα, τα οποία επανδρώνονται από ειδικά εκπαιδευμένους Ουκρανούς που έχουν περάσει από εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών εβδομάδων στο Grafenwoehr της Γερμανίας, που παρέχεται από τον αμερικανικό στρατό.

Σύμφωνα με το Institute of War, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, «οι ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν ολοένα και περισσότερο τη ρωσική στρατιωτική υποδομή με έμμεσα πυρά και συστήματα HIMARS που παρέχονται από τις ΗΠΑ βαθιά στα κατεχόμενα εδάφη». Συμπεραίνει ότι «η αυξημένη ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να στοχεύουν κρίσιμες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με HIMARS που παρέχει η Δύση δείχνει πώς η δυτική στρατιωτική βοήθεια παρέχει στην Ουκρανία νέες και απαραίτητες στρατιωτικές δυνατότητες».

Η Kyiv Independent, ένα μέσο προπαγάνδας που χρηματοδοτείται από δυτικό κράτος, ανέφερε ότι «μέχρι τις 7 Ιουλίου, η Ρωσία είχε χάσει τις περισσότερες από τις βασικές της αποθήκες πυρομαχικών και πολλές από τις μικρότερες αποθήκες της στο κατεχόμενο Ντονμπάς. Συγκεκριμένα, πολλοί βασικοί στόχοι έως και 50-80 χιλιόμετρα σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία έχουν καταστραφεί επιτυχώς».

Ο Max Boot, γεννημένος στη Μόσχα στρατιωτικός αναλυτής που γράφει για την Washington Post, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με την απόδοση του HIMARS που έγραψε ένα άρθρο στο οποίο ανακοίνωσε με σιγουριά «Για να συντομεύσετε τον πόλεμο, στείλτε 60 HIMARS στην Ουκρανία».

Θέλω να πω, αν οκτώ HIMARS έχουν γονατίσει την περίφημη ρωσική πολεμική μηχανή, φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ουκρανία είχε 60; Περιμένετε, υπάρχει απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Sunday Times, ο Ρέζνικοφ αποκάλυψε πως ο Ζελένσκι «διέταξε τον στρατό της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τις κατεχόμενες παράκτιες περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας».

Η Ουκρανία, όπως φαίνεται, κερδίζει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Εκτός, φυσικά, του ότι δεν κερδίζει, δε βρίσκεται καν κοντά σε αυτό. Η ιδέα ότι το HIMARS είναι ένα «σούπερ όπλο» ικανό να ανατρέψει την αφήγηση του πεδίου μάχης στην ανατολική Ουκρανία είναι, με απλά λόγια, καθαρή ανοησία.

Η Ρωσία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, έχει τελειοποιήσει την τέχνη του πολέμου όταν πρόκειται να νικήσει τον ουκρανικό στρατό. Ο John Boyd, ο διάσημος Αμερικανός μαχητικός-πιλότος που έγινε στρατιωτικός θεωρητικός, επινόησε μια έννοια, γνωστή ως «OODA-Loop» (Παρατηρήστε, Προσανατολιστείτε, Αποφασίστε, Δράστε), η οποία αντιπροσώπευε τις φάσεις που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η πλευρά που θα μπορούσε να κυριαρχήσει στο OODA-Loop πιο αποτελεσματικά από τον αντίπαλό της θα «έμπαινε στον κύκλο λήψης αποφάσεων», αναγκάζοντας τον εχθρό να λειτουργήσει σε καθαρά αντιδραστικό τρόπο, επιτρέποντας στο ανώτερο μέρος να επιτύχει τη νίκη.

Η Ρωσία έχει μπει «μέσα στον κύκλο λήψης αποφάσεων» κάθε αντιπάλου της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, κυριαρχώντας στη σύγκρουση οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά.

Το HIMARS δεν αλλάζει αυτήν την πραγματικότητα.

Ο ρωσικός στρατός, όπως κάθε επιτυχημένος στρατιωτικός οργανισμός, είναι εξαιρετικά προσαρμοστικός – πρέπει να είναι για να επιβιώσει στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν μοιάζει με καμία άλλη εμπειρία στη σύγχρονη εποχή, απαιτώντας από τους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες να προσαρμόσουν την επιχειρησιακή θεωρία, όπως ορίζεται από το δόγμα, στις απαιτητικές πραγματικότητες του ανατολικού ουκρανικού μετώπου. Το γεγονός ότι περίπου 200.000 ρωσικές δυνάμεις μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους σε περισσότερους από 700.000 Ουκρανούς υπερασπιστές, ενώ επιτυγχάνουν αναλογίες θυμάτων που είναι καθοριστικά υπέρ τους, μιλά για την πραγματικότητα της κυριαρχίας τους στο επίπεδο OODA-Loop.

Στο τέλος της ημέρας, το HIMARS – και άλλα λεγόμενα «προηγμένα δυτικά όπλα» – δεν είναι παρά ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί ο ίδιος παράγοντας που έχει ηττηθεί συστηματικά από τον ρωσικό στρατό. Αυτό δεν θα αλλάξει, είτε η Ουκρανία χρησιμοποιεί τέσσερα, οκτώ, 12… ή ακόμα και 60 συστήματα HIMARS.

Πρώτα και κύρια, η επιβίωση του HIMARS είναι ένας κρίσιμος παράγοντας – η Ρωσία υπερέχει στην καταστροφή των όπλων που παρέχονται από τη Δύση. Το αποτύπωμα του HIMARS είναι μεγάλο, με δεκάδες φορτηγά που χρειάζονται για να μεταφέρουν τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί ο εκτοξευτής. Τα οχήματα χρειάζονται καύσιμα και τα πυρομαχικά χρειάζονται προστατευτική αποθήκευση – όπως και οι εκτοξευτές. Αυτό το σημαντικό αποτύπωμα δημιουργεί μια υπογραφή που είναι ανιχνεύσιμη από κάθε ικανή υπηρεσία πληροφοριών – και οι Ρώσοι έχουν ικανές υπηρεσίες πληροφοριών. Πράγματι, η ειρωνεία είναι πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των HIMARS που τίθενται σε λειτουργία από την Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εντοπισμού και απαγόρευσης (δηλαδή καταστροφής) από τη Ρωσία.

Ήδη, η Μόσχα έχει ισχυριστεί ότι κατέστρεψε δύο από τα τέσσερα αρχικά συστήματα HIMARS που στάλθηκαν στην Ουκρανία (ο ισχυρισμός αυτός έχει διαψευσθεί κατηγορηματικά τόσο από την Ουκρανία όσο και από τις ΗΠΑ). Ισχυρίζεται επίσης πως κατέστρεψε αρκετές αποθήκες όπου αποθηκεύονταν πυρομαχικά HIMARS. Το θέμα είναι ότι η Ρωσία δεν είναι παθητικός παράγοντας στην στρατιωτική σκηνή. Η ανάπτυξη του HIMARS δεν ήταν μυστικό και η Ρωσία είχε αρκετό χρόνο να προετοιμαστεί για την εμφάνισή του στο πεδίο της μάχης. Αυτό δε σημαίνει πως η Ουκρανία δεν προκαλεί θύματα – το HIMARS είναι ένα θανατηφόρο όπλο το οποίο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει θάνατο και καταστροφή στον στόχο του. Σύμφωνα με το Κίεβο, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε σε μια πρόσφατη επίθεση σε ρωσικό διοικητήριο που σκότωσε έναν ανώτερο στρατηγό (το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει αυτό το αποτέλεσμα).

Οι φιλορώσοι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η αποτελεσματικότητα του HIMARS έχει ενισχυθεί μέσω μιας τακτικής που περιλαμβάνει τον ουκρανικό στρατό να εκτοξεύει πολλά πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μεγάλης εμβέλειας. Αυτό ωθεί τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος να εμπλακούν πάνω από τον επιδιωκόμενο στόχο. Στη συνέχεια, οι ουκρανικές δυνάμεις εκτοξεύουν τους πυραύλους HIMARS, οι οποίοι είναι σε θέση να διεισδύσουν στο κατακλυσμένο ρωσικό δίκτυο αεράμυνας.

Ο ρωσικός στρατός, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικός. Δε θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί μια επαρκής τακτική απάντηση στο πρόβλημα του HIMARS. Στο μεταξύ, οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται αμείωτες σε όλο το Ντονμπάς, με τις δυνάμεις της Μόσχας να συνεχίζουν τη θανατηφόρα κυριαρχία τους στους Ουκρανούς αντιπάλους τους.


Με όλο τον σεβασμό, Aleksey Reznikov, το HIMARS δεν αλλάζει το παιχνίδι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail