Γιατί τα γυρνάει ο Erdogan; Η Κριμαία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ουκρανίας - Κόντρα με Ρωσία για τη Συρία

Οι δηλώσεις Lavrov που εκνεύρισαν τον Erdogan

Από: bankingnews.gr

Τη δική του «απάντηση» έδωσε εμμέσως ο Τούρκος πρόςδρος Erdogan σε προγενέστερη τοποθέτηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov, ο οποίος χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην Συρία  «απαράδεκτη».
Συγκεκριμένα, ο Erdogan πρόσθεσε στο παιχνίδι των δηλώσεων το θέμα της Κριμαίας καθώς όπως υποστήριξε:
«Η Τουρκία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και απορρίπτει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» μια δήλωση που υποδεικνύει μια διπλωματική κόντρα μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας.

«Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, είναι ουσιαστικά απαίτηση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Erdogan σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη Δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για την Πλατφόρμα της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu».

Η Πλατφόρμα της Κριμαίας είναι ένας διεθνής συντονιστικός μηχανισμός της Ουκρανίας για να επιστήσει περισσότερη παγκόσμια προσοχή στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
 
Ο Erdogan ίπε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Πλατφόρμα της Κριμαίας, που δημιουργήθηκε για να επιλύσει το ζήτημα της Κριμαίας με ειρηνικά μέσα.
«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και δηλώνει ανοιχτά από την πρώτη μέρα ότι αυτό το βήμα είναι παράνομο», είπε.
Ο Erdogan πρόσθεσε ότι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της πολιτικής ενότητας της Ουκρανίας είναι «κρίσιμης σημασίας» όχι μόνο για την περιφερειακή αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.
«Η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των συμπατριωτών μας Τατάρων της Κριμαίας είναι επίσης μεταξύ των προτεραιοτήτων της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις Lavrov που εκνεύρισαν τον Erdogan

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε νωρίτερα, προκαλώντας εκνευρισμό στον Erdoagn ότι μια κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην Συρία θα είναι «απαράδεκτη», θέλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο να παραιτηθεί από τις συζητήσεις για μια νέα στρατιωτική εκστρατεία στην Συρία.
Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στην Μόσχα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, ο Lavrov είπε ότι η Ρωσία και η Συρία επιδιώκουν να διαπραγματευτούν με την Τουρκία για «να αποτρέψουν μια νέα στρατιωτική δράση».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail