Ρωσία και Ινδία δε χρειάζονται πλέον το δολάριο ΗΠΑ – Πρόεδρος των BRICS

Mediamodifier / pixabay
Freepen.gr - Η Ρωσία και η Ινδία δε χρειάζονται το δολάριο ΗΠΑ στο εμπόριο, αφού έχουν στραφεί σε εθνικά νομίσματα για να κάνουν αμοιβαίους διακανονισμούς, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη η πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ BRICS, Πουρνίμα Ανάντ.

«Έχουμε εφαρμόσει το μηχανισμό των αμοιβαίων διακανονισμών σε ρούβλια και ρουπίες και δε χρειάζεται οι χώρες μας να χρησιμοποιούν το δολάριο σε αμοιβαίους διακανονισμούς. Και σήμερα ένας παρόμοιος μηχανισμός αμοιβαίων διακανονισμών σε ρούβλια και γιουάν αναπτύσσεται από την Κίνα», είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες BRICS ανοίγονται στη Ρωσία, προσφέροντας την ευκαιρία στη χώρα να ξεπεράσει τις συνέπειες των κυρώσεων», πρόσθεσε η Ανάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η πρόεδρος των BRICS είπε πως το αμοιβαίο εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Η Μόσχα προμηθεύει μια ταχέως αυξανόμενη ποσότητα πετρελαίου στην Ινδία και σε αντάλλαγμα λαμβάνει μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, φαρμάκων και άλλων αγαθών.

Η Anand σημείωσε επίσης ότι το Νέο Δελχί θεωρεί τον εαυτό του ουδέτερο μέρος στον τρέχοντα πόλεμο κυρώσεων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, και παρά την πίεση των κυρώσεων, θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Μόσχα «σε οποιονδήποτε τομέα είναι απαραίτητο».

«Όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, φυσικά υπήρχε πίεση στην Ινδία να σταματήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο. Όμως το Υπουργείο Εξωτερικών έπρεπε να απορρίψει αυτή την πίεση. Η ρωσική πλευρά έλαβε τη διαβεβαίωση πως οι προμήθειες δεν θα σταματήσουν και το καθεστώς κυρώσεων δε θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», τόνισε η επικεφαλής του φόρουμ.

Οι BRICS είναι ένα διεθνές κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό φόρουμ που περιλαμβάνουν πέντε κράτη μέλη: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail