[ΓΝΩΜΗ] Ο Ερντογάν δεν είναι πρόθυμος να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

τουρκική προεδρία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας για σιτηρά τον περασμένο μήνα, επισκέφθηκε την Ουκρανία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Λβιβ στις 18 Αυγούστου για να συζητήσουν τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης στο Ουκρανία.

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ερντογάν μεσολάβησε για μια ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Ισραήλ και Συρίας στα Υψίπεδα του Γκολάν το 2008 και ο Τούρκος ηγέτης μαζί με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου του Ιράν με τις δυτικές χώρες το 2010.

Αλλά ο ισχυρός μεσολαβητής Ερντογάν δεν προσπάθησε ποτέ να βρει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Έδωσε μόνο αρκετές υποσχέσεις να επισκεφθεί τη Γάζα. Αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ο παλαιστινιακός λαός, που έζησε την κατοχή, την εξορία και τον πόλεμο για έναν αιώνα, είχε πάντα μεγάλες προσδοκίες από την Τουρκία λόγω ιστορικών δεσμών από τότε που οι Οθωμανοί Τούρκοι κυβέρνησαν την Παλαιστίνη για 401 χρόνια.

Αλλά οι κοσμικοί ηγέτες της Τουρκίας είχαν απογοητεύσει τους Παλαιστίνιους όταν η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα με πλειοψηφία μουσουλμάνων που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1949.

Η Άγκυρα είχε ισχυρή στρατιωτική, εμπορική και διπλωματική συνεργασία με το Ισραήλ για σχεδόν 50 χρόνια έως ότου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας ανέλαβε την εξουσία το 2002.

Ο Ερντογάν έγινε ένθερμος υποστηρικτής του παλαιστινιακού λαού, αλλά η λαϊκίστικη, φιλοπαλαιστινιακή ρητορική του δεν απέφερε ποτέ καρπούς για τους Παλαιστινίους.

Ο Ερντογάν αποχώρησε από τηn σκηνή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2009 μετά από μια οργισμένη ανταλλαγή απόψεων με τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και επέτρεψε στον στολίσκο βοήθειας Mavi Marmara να προσπαθήσει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας. Όμως, λίγα χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν άλλαξε γνώμη για το Mavi Marmara, με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, λέγοντας: «Ζητήσατε από τον τότε πρωθυπουργό να φέρει ανθρωπιστική βοήθεια;».

Ο θυμός του Ερντογάν προς το Ισραήλ κορυφώθηκε όταν Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν εννέα Τούρκους πολίτες και έναν διπλό Τούρκο-Αμερικάνο υπήκοο στο πλοίο σε διεθνή ύδατα.

Ωστόσο, η οργή του Ερντογάν προς το Ισραήλ ενθάρρυνε ακόμη και το Τελ Αβίβ να ενεργήσει πιο απερίσκεπτα προς τους Παλαιστινίους, καθώς το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πέντε μεγάλες στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα και σκότωσε χιλιάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών κατά τη διάρκεια της 20χρονης διακυβέρνησης του Ερντογάν.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Yaşar Yakış προειδοποίησε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Arab News στις 23 Μαΐου 2021 ότι ο Ερντογάν δεν βοηθούσε την παλαιστινιακή υπόθεση αφού έπεσε θύμα των βαθιά ριζωμένων, αρνητικών συναισθημάτων του για το Ισραήλ.

Ο Yakış έγραψε πως η παλαιστινιακή σύγκρουση δεν είναι πλέον μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα ή μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης, αλλά έχει πάρει νέες διαστάσεις, με τις συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων του Ισραήλ να αυξάνονται.

Ως εκ τούτου, η αντι-ισραηλινή ρητορική του Ερντογάν μόνο επιδείνωσε τη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Εβραίων.


Φαίνεται ότι οι πολιτικές του Ερντογάν βοήθησαν στη διεθνή αναγνώριση του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες και μια ανακοίνωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα για την επανέναρξη των πλήρους διπλωματικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.

«Η ανανέωση των σχέσεων με την Τουρκία είναι σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα για τους πολίτες του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε και να ενισχύουμε το διεθνές καθεστώς του Ισραήλ στον κόσμο», ανέφερε επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού Yair Lapid.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την επιστροφή των πρεσβευτών και των προξένων στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα.

Η Τουρκία και το Ισραήλ πέρασαν τεταμένες περιόδους τις τελευταίες δύο δεκαετίες καθώς ο λαϊκιστής Ερντογάν και ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αποχώρησε από την εξουσία τον Ιούνιο του 2021, αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το εμπόριο Τουρκίας-Ισραήλ αυξήθηκε καθώς οι σχέσεις επιδεινώθηκαν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών καταγράφηκε στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog στην Τουρκία το Μάρτιο επιτάχυνε περαιτέρω το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Εκατό τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 επιχειρηματικές συναντήσεις με περισσότερες από 400 ισραηλινές εταιρείες πριν από την επίσκεψη του Herzog στην επιχειρηματική σύνοδο κορυφής της Ομοσπονδίας Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων στο Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ ανοίγει ξανά το οικονομικό γραφείο του Υπουργείου Οικονομίας και Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη και θα βοηθήσει 1.540 ισραηλινές εταιρείες που εξάγουν επί του παρόντος στην τουρκική αγορά. Ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τότε που το Ισραήλ ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στις ακτές της Μεσογείου το 2009 και η Ευρώπη μειώνει την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ του Ερντογάν και το Ισραήλ απολαμβάνουν έναν αυξανόμενο όγκο εμπορίου, αλλά αυτές οι στενές οικονομικές και τώρα στενές πολιτικές σχέσεις δεν βοηθούν ποτέ τους Παλαιστίνιους. Όμως το Κατάρ και η Αίγυπτος έπαιξαν πιο ενεργό ρόλο σε μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής του Κατάρ για την Ανασυγκρότηση της Γάζας, Μοχάμεντ αλ-Εμαντί, είπε στο Al-Monitor τον Σεπτέμβριο του 2020 ότι η διπλωματία της χώρας του «βοήθησε στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και γλίτωσε τους αθώους Παλαιστίνιους πολίτες που ζουν στη Γάζα από περαιτέρω ανθρωπιστικές καταστροφές».

Ο Ερντογάν φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς και τους παρέχει τουρκικά διαβατήρια, αλλά οι Αιγύπτιοι έχουν κάνει προσπάθειες να σταματήσουν τη βία του Ισραήλ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ένας αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Al-Monitor ότι το Κατάρ, η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ εργάστηκαν για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2020. Και η Αίγυπτος μεσολάβησε για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που τέθηκε σε ισχύ στις 21 Μαΐου 2021 και έληξε 11 ημέρες της μάχης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία εξομάλυνσαν τις σχέσεις με το Ισραήλ το 2020, ήταν επίσης πρόθυμα να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, αφού ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν, δήλωσε πέρυσι πως «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμα να εργαστούν με όλα τα μέρη να διατηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και να εξερευνήσουν νέους δρόμους για τη μείωση της κλιμάκωσης και την επίτευξη ειρήνης». Τα ΗΑΕ παρέχουν επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό μέσω των σχετικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, η ΕΕ και η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) παρέχουν ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια σε περίπου 6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλη την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία και τη Δυτική Όχθη, Ανατολή. Ιερουσαλήμ και Γάζα. Η ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα χρηματοδότηση ύψους 267 εκατομμυρίων δολαρίων για την UNRWA για την περίοδο 2021–2024.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας κατηγορούν τον Ερντογάν ότι είναι διπρόσωπος στις πολιτικές του στο Ισραήλ, αφού ο μεγαλύτερος γιος του Ερντογάν, ο Μπουράκ, δεν σταμάτησε ποτέ τις επιχειρηματικές του συναλλαγές με το Ισραήλ παρά τις εντάσεις. Και οι Τούρκοι ισλαμιστές είναι πολύ επικριτικοί με το AKP του Ερντογάν, καθώς οι Ισραηλινοί πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην Τουρκία χωρίς βίζα, αλλά οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν την Τουρκία και οι Τούρκοι πολίτες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις για να λάβουν βίζα για το Ισραήλ.

Η ένταση παραμένει υψηλή στην περιοχή καθώς το Ισραήλ σκότωσε 49 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά, σε μια πρόσφατη τριήμερη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία —όχι ο Ερντογάν, ο οποίος φιλοξένησε πρόσφατα τον Χέρτζογκ, ούτε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ στις 25 Μαΐου— ξεκίνησαν εντατικές προσπάθειες διαμεσολάβησης για να σταματήσει η βία στη Γάζα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τα δεινά των Παλαιστινίων καθώς προσπαθεί να κερδίσει δημοτικότητα στον ισλαμικό κόσμο με την αντι-ισραηλινή ρητορική του και η προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ δεν θα ωφελήσει τους Παλαιστίνιους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail