Η Ρωσία προειδοποιεί το Κοσσυφοπέδιο για σύγκρουση

Freepen.gr - Η κυβέρνηση στην Πρίστινα και οι υποστηρικτές της στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον θα πρέπει να σταματήσουν τις προκλήσεις τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Τα σερβικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και οι κάτοικοι της περιοχής στα βόρεια της αποσχισθείσας επαρχίας έστησαν οδοφράγματα, καθώς η αλβανική αστυνομία προετοιμαζόταν για επιχείρηση καταστολής.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και καμπάνες εκκλησιών ήχησαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή, αφού ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι ανακοίνωσε αστυνομική επιχείρηση για την απαγόρευση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των εγγράφων ταυτότητας. Ο Κούρτι ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ίση δικαιοσύνη και νόμο σε όλα τα εδάφη που διεκδικεί η κυβέρνησή του.



Η απόφαση της Πρίστινα είναι παράλογη, εισάγει διακρίσεις και η αναγκαστική αντικατάσταση προσωπικών εγγράφων είναι «ένα ακόμη βήμα προς την απέλαση του σερβικού πληθυσμού από το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και των σερβικών θεσμών του Κοσσυφοπεδίου που διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των Σέρβων κατοίκων από τις αυθαίρετες ιδιοτροπίες των ριζοσπαστών στην Πρίστινα», είπε η Ζαχάροβα.

Ο Κούρτι «σκόπιμα κλιμακώνει» για να εξαπολύσει ένοπλη καταστολή, όχι μόνο κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και κατά του Βελιγραδίου, το οποίο η Δύση θέλει να «εξουδετερώσει» χρησιμοποιώντας τους Αλβανούς ως πληρεξούσιους, πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία καλεί «την Πρίστινα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ πίσω της να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως η χώρα του «ποτέ δε βρέθηκε σε πιο περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση» και ότι οι αρχές της Πρίστινα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο για να ξεκινήσουν μια σύγκρουση, ενώ χαρακτηρίζονται ως θύμα.

Ωστόσο οι αρχές της Πρίστινα, πιθανότατα κατόπιν δυτικής παρέμβασης, προχώρησαν σε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Άραγε να μέτρησαν δυνάμεις κι αντιδράσεις;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail