Η Κίνα αυξάνει τη βοήθεια στη Συρία του Άσαντ, ανησυχία στους αξιωματούχους της άμυνας του Ισραήλ

Freepen.gr - Αφού κατηγορήθηκε πρόσφατα από την Ουάσιγκτον ότι βοήθησε τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της επίθεσης της στην Ουκρανία, η Κίνα ανακοίνωσε νέα βοήθεια για τη Συρία του Άσαντ, η οποία έχει προκαλέσει κώδωνα κινδύνου στο Ισραήλ.

Η Συρία θα λάβει «προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνιών» από την κυβέρνηση της Κίνας, κάτι που ανακοινώθηκε και επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια τελετής πρεσβείας στη Δαμασκό τον Ιούλιο. Η επίσημη ανακοίνωση περιέγραψε τη βοήθεια ως στόχο «να βελτιώσει την υποδομή του τοπικού δικτύου, ειδικά σε εκείνες τις περιοχές που επλήγησαν σκληρά κατά τη συριακή κρίση από το 2011». Αυτό έρχεται αφότου η Κίνα έχει εδώ και καιρό συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση σχετικά με τις γενικές μεταπολεμικές προσπάθειες ανοικοδόμησης και τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως μετά από χρόνια αναφοράς για σιωπηλή κινεζική στρατιωτική συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη που δόθηκε στον Άσαντ και τον συριακό στρατό, το Πεκίνο είναι έτοιμο να αυξήσει μια πιθανή στρατιωτική βοήθεια. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές που επικαλούνται στο Breaking Defense, «αυτή θα μπορούσε να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κινεζικής βοήθειας για την προσπάθεια της Συρίας να ανοικοδομήσει τις ένοπλες δυνάμεις της».

Το Ισραήλ επιδίωξε από καιρό σε όλο τον πόλεμο στη Συρία που διήρκεσε μια δεκαετία να υποβαθμίσει σοβαρά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας - θεωρώντας τις ως μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ - δεδομένου ότι η Δαμασκός είναι στενός σύμμαχος της Τεχεράνης.



Σύμφωνα με περισσότερα από την πρόσφατη δημοσίευση Breaking Defense:

«Έχουμε ενδείξεις ότι Κινέζοι ειδικοί επισκέφτηκαν τους τελευταίους μήνες ορισμένες συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου», είπε μια πηγή. " Πιστεύουμε ότι πολλές [εγκαταστάσεις] του συριακού στρατού θα ανοικοδομηθούν από τους Κινέζους, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να φέρουν χιλιάδες εργάτες για να ολοκληρώσουν το έργο στο συντομότερο χρονικό διάστημα".

Αυτές οι ανώνυμες ισραηλινές αμυντικές πηγές υποστηρίχθηκαν στην αξιολόγησή τους από τον πρώην επικεφαλής της Μοσάντ:

«Οποιοσδήποτε τύπος σχέσεων μεταξύ μιας παγκόσμιας δύναμης όπως η Κίνα και μιας χώρας που είναι ένας από τους εχθρούς του Ισραήλ είναι ανησυχητικός», δήλωσε ο Ντάνι Γιατόμ, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ. «Οι Κινέζοι χωρίς καμία αμφιβολία θα εκτελέσουν μεγάλα προγράμματα στη Συρία και το Ισραήλ θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι αυτό το γεγονός δεν θα περιορίσει την ελευθερία δράσης του στη Συρία. Το Ισραήλ δε θα ρισκάρει καμία πιθανότητα να χτυπήσει κατά λάθος Κινέζους που θα εργάζονται στη Συρία ως μέρος των εργασιών ανοικοδόμησης».

Η Κίνα ποτέ δεν προσχώρησε στη Δύση ζητώντας αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Αλλά ακριβώς το αντίθετο, το Πεκίνο έχει τονίσει την «αντιτρομοκρατία» σύμφωνα με τη γενική συριακή-ρωσο-ιρανική προοπτική για τη μάχη με τους ξένους τζιχαντιστές.

Η κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για Κινέζους μουσουλμάνους ξένους μαχητές που μπήκαν στη σύγκρουση στο πλευρό ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Για παράδειγμα, μέλη του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν (ETIM) -μιας μουσουλμανικής αυτονομιστικής ομάδας Ουιγούρων που η Κίνα έχει πολεμήσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό- πιστεύεται πως δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στο Ιντλίμπ. Το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν είναι γνωστό ότι ενώνει τις δυνάμεις του με τα παγκόσμια τζιχαντιστικά κινήματα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη Συρία εν μέσω της μάχης για την ανατροπή του Άσαντ. 

* απόδοση από zerohedge

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail