Η «λατρεία του Ζελένσκι» φτάνει στο τέλος της;

Υπήρξε μια λατρεία Zelensky σε εξέλιξη - αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνεται. Κάποτε ήταν ένα είδος αφίσας για τη Δύση, αλλά πια έχει γίνει στόχος έντονης κριτικής, διεθνώς. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymir Zelensky, ο οποίος κάποτε βρισκόταν σε συνομιλίες με την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για να κάνει μια εμφάνιση στα Όσκαρ (δεν πραγματοποιήθηκε), έχει συχνά ομιλία στο κοινοβούλιο πολλών χωρών του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης για να πει τα λεγόμενά του και, για μήνες, απολάμβανε τη θέση της διασημότητας στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό αλλάζει και μπορεί να υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι για μια τέτοια αλλαγή.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Για παράδειγμα, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος και η σύζυγός του Olena Zelenskaya, που φορούσε μοντέρνα ρούχα, πόζαραν και οι δύο για το διάσημο περιοδικό Vogue (το οποίο τους είχε στο εξώφυλλό του), αυτό ήταν προφανώς ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων με σκοπό να κρατήσει την Ουκρανία στις ειδήσεις. Με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχει κουραστεί από τον πόλεμο, ωστόσο, και η προφανής αναισθησία και το κακόγουστο που σχετίζονται με το να ποζάρεις για ένα περιοδικό μόδας και lifestyle εν μέσω της κατεστραμμένης χώρας έκανε όλο το κόλπο δημοσίων σχέσεων να γυρίσει μπούμερανγκ.

Ωστόσο, μια κακοσχεδιασμένη φωτογράφηση δεν είναι η μόνη ανησυχία του Zelensky. Μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψε το γεγονός πως οι ουκρανικές δυνάμεις παραβιάζουν τους κανόνες του πολέμου και βλάπτουν νοσοκομεία, σχολεία και κατοικίες πολιτών, υποδηλώνοντας έτσι ότι οι τακτικές ανθρώπινης ασπίδας έχουν χρησιμοποιηθεί από τον στρατό. Στην πραγματικότητα, το ιστορικό του Κιέβου σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία τουλάχιστον 8 χρόνια ήταν τρομερό, αν και πολλά έχουν γίνει στον δυτικό Τύπο για να τα συγκαλύψουν, και όντως υπήρξαν προηγούμενες αναφορές για αυτά τα θέματα από τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, και η ίδια η Διεθνής Αμνηστία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Η ουκρανική σοβαρή νεοναζιστική παρουσία εν μέσω των δυνάμεών της και της κυβέρνησής της είχε ασπρίσει, αλλά η άσχημη πραγματικότητα της καλύπτεται όλο και περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ήρθε σε κακή συγκυρία, θα λέγαμε, και έχει πυροδοτήσει πολλές αντιπαραθέσεις. Διαμαρτυρόμενη για τη δημοσίευση της έκθεσης, η επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουκρανία, Oksana Pokalchuk, παραιτήθηκε.

Ενώ η Δύση κερδίζει τον πόλεμο της προπαγάνδας μέχρι στιγμής, υπάρχουν τώρα σημάδια ότι οι αφηγήσεις που προωθούνται αρχίζουν να διαβρώνονται. Η αλήθεια είναι πως καμία ποσότητα προπαγάνδας δεν μπορεί να κάνει χαρούμενους Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολίτες που ανησυχούν για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις τους στέλνουν δισεκατομμύρια στο Κίεβο σε φορολογική και στρατιωτική βοήθεια, ενώ οι εσωτερικές τους καταστάσεις δεν είναι καθόλου ζοφερές. Η Ουάσιγκτον, για παράδειγμα, στέλνει επιπλέον 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία, ξεκινώντας με εκταμίευση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα. Αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρά τον Ιούλιο, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλό πολλών δεκαετιών (8,5%). Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σε βρεφικό γάλα και η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται, με σχεδόν το 12 τοις εκατό των Αμερικανών να παλεύουν να αντέξουν οικονομικά τα βασικά είδη διατροφής.



Η ευρωπαϊκή οικονομία με τη σειρά της έχει επίσης επηρεαστεί πολύ από τον πόλεμο (αν και προηγήθηκαν τα προβλήματά της). Παραμένει πολύ εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και το φάσμα της ύφεσης το στοιχειώνει τώρα. Ο συνολικός πληθωρισμός στην ΕΕ επιταχύνθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο, από 8,6% τον Ιούνιο. Σε χώρες όπως η Εσθονία, ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έφτασε σχεδόν το 22%.

Στην πραγματικότητα, μια Ενημέρωση Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής του ΔΝΤ τον Ιούλιο προέβλεπε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης από 6,1% το 2021 σε 3,2% φέτος. Ενώ ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης έχει αποδοθεί στη Μόσχα, το Κίεβο φέρει μεγάλη ευθύνη σε μια τέτοια κατάσταση και αυτό το γεγονός έχει αποκαλυφθεί. Για παράδειγμα, ναρκοθέτησε όλα τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, γεγονός που είχε καταστήσει αδύνατη την ελεύθερη έξοδο των πλοίων από εκεί. Μόλις πρόσφατα άνοιξε εκ νέου ο διάδρομος των σιτηρών μετά την επίτευξη συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Volodymir Zelensky παραπονέθηκε ότι το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε μεταχειριστεί τη χώρα του όπως έκανε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και για την «απάθεια» της Δύσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να απαιτεί περισσότερα όπλα, αν και μόλις το 30% των όπλων που αποστέλλονται φτάνουν στον τελικό τους προορισμό, καθώς πολλά από αυτά καταλήγουν στη μαύρη αγορά. Οι αναφορές για τη διαφθορά του Κιέβου αρχίζουν επίσης να επανέρχονται στην επιφάνεια.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν, ότι η λατρεία του Zelensky χάνει επιτέλους την ελκυστικότητά της. Ο Τόμας Φρίντμαν των New York Times έγραψε πρόσφατα πως ο Λευκός Οίκος δεν εμπιστεύεται τον Ουκρανό ηγέτη και ότι άλλες μεγάλες δυτικές ομάδες μέσων ενημέρωσης έχουν εμφανώς αλλάξει τον τόνο τους για τον Ζελένσκι.

Οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία προδοσίας και εγκατάλειψης τόσο ευσεβών συμμάχων όσο και «μαριονέτες» και στην πραγματικότητα ο Ζελένσκι, ο οποίος μπορεί να είχε γίνει περισσότερο υποχρέωση παρά περιουσιακό στοιχείο για τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακριβώς μια τέτοια μοίρα. Σε αυτή την περίπτωση, η Δύση θα μπορέσει να του επιρρίψει την ευθύνη για οποιαδήποτε ήττα της Ουκρανίας, ενώ μπορεί να επικεντρωθεί στον Ειρηνικό, μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στην Ταϊβάν. Αυτό είναι σίγουρα ένα πιθανό σενάριο. Όπως έγραψε ο Friedman: «Είναι το Geopolitics 101 που δεν κάνεις έναν πόλεμο δύο μετώπων με τις άλλες δύο υπερδυνάμεις ταυτόχρονα». Έτσι, αντί να προωθήσει την πολιτική της διπλής περικύκλωσης τόσο προς τη Μόσχα όσο και προς το Πεκίνο ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον μπορεί να χρειαστεί να επιλέξει σε ποιον πόλεμο διαμεσολαβητών θέλει να δώσει προτεραιότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail