“Φίλοι” και σύμμαχοι πριονίζουν την καρέκλα του Κ. Μητσοτάκη

Η κριτική εκ των έσω και η στάση βαρόνων των media και παραγόντων του οικονομικού κατεστημένου

Από: sofokleousin.gr / Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Καταλύτης διεργασιών στο εσωτερικό της ΝΔ και στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο γίνεται το σκάνδαλο των υποκλοπών, που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να “στοιχειώνει” για πολύ ακόμη καιρό την πολιτική ζωή της χώρας, παρά τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στα θέματα της οικονομίας – σε ένα “γήπεδο” όπου εκτιμά ότι διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της αντιπολίτευσης.
 
Ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τους τόνους της πολεμικής και σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το θέμα των υποκλοπών ως πολιορκητικό κριό κατά της κυβέρνησης, ποντάροντας σε νέες αποκαλύψεις, στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος εντείνεται η κριτική για τους χειρισμούς του πρωθυπουργικού “επιτελικού κράτους”.

Βουλευτές και κορυφαία στελέχη φροντίζουν να κρατούν αποστάσεις και διαφοροποιούνται από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, επιρρίπτοντας ευθύνες σε στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ακόμη και στον ίδιο προσωπικά - κάτι εντελώς αδιανόητο μέχρι πρόσφατα.

Αλλάζουν γραμμή πλεύσης

 Ομως, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι η κριτική εκ των έσω. Ούτε καν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών και η πρόθεση ορισμένων να αντιταχθούν σε σχεδιασμούς και επιλογές του – όπως στην περίπτωση της Ολγας Κεφαλογιάννη, που έσπευσε να προλάβει εξελίξεις, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αντικατάστασή της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μείζον θέμα για την επιβίωση της κυβέρνησης και για το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη καθίσταται η στάση ισχυρών οικονομικών παραγόντων και συγκροτημάτων μέσων ενημέρωσης, που πρόσφεραν μέχρι πρόσφατα άκριτη στήριξη στην κυβέρνηση και αμέριστη υποστήριξη στον ίδιο προσωπικά.

Τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, τα σχόλια σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, η ιεράρχηση των θεμάτων σε δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών καναλιών και μεγάλων ραδιοσταθμών, δείχνουν ότι βαρόνοι των media και παράγοντες του οικονομικού κατεστημένου αλλάζουν γραμμή πλεύσης. Δεν στρέφονται ακόμη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε κατά της κυβέρνησης. Υιοθετούν όμως κριτική στάση – που εύκολα μπορεί να γίνει επικριτική.

 Ποιοί άλλοι παρακολουθούνταν;

Στο επίκεντρο της κριτικής και αφορμή διαφοροποιήσεων το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο θεωρούν ζήτημα δημοκρατίας και σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων. Παράγοντες του επιχειρηματικού χώρου και των media μάλιστα φόβους ότι με τη λογική που κινείται η ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, δεν αποκλείεται και οι ίδιοι να έχουν γίνει στόχος υποκλοπών και τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να “πριονίζουν την καρέκλα” του πρωθυπουργού, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση να τον αποδυναμώσουν, προσεταιριζόμενοι την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο επόμενος στόχος θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Σε περίπτωση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιδιωχθεί απομάκρυνση του κ. Μητσοτάκη από την ηγεσία της ΝΔ, με την “κατηγορία” ότι οι επιλογές και οι χειρισμοί του οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μηνύματα και προειδοποιητικές βολές

Τα μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και οι προειδοποιητικές βολές είναι πολλές. Πρόσφατα η “Καθημερινή” τόνιζε σε κύριο άρθρο της ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκλήρωσε τον κύκλο της, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη διαδοχή της.

 Αλλα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ – περιλαμβανομένων εφημερίδων του συγκροτήματος Μαρινάκη, ανέφεραν σε πολιτικά ρεπορτάζ ότι έχουν αρχίσει διεργασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον κεντροδεξιό χώρο. Τόνιζαν μάλιστα ότι οι υποκλοπές είναι «η Novartis τοῦ κυρίου Μητσοτάκη» και ότι αυτή η υπόθεση είναι «κηλίδα που θα σφραγίσει την διακυβέρνησή του και θα τον ακολουθήσει έως τις εκλογές».  

Αίσθηση έχει προκαλέσει σε πολιτικούς κύκλους και η στάση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έσπευσε να προειδοποιήσει για κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, που θα δυσκόλευε την προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών της χώρας.Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail