Στο στόχαστρο της αλβανικής ηγεσίας τα τεκμήρια ελληνικότητας των Βορειοηπειρωτών

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι δεκάδες τα περιστατικά εκδήλωσης της... ''αγάπης'' που τρέφει η εκάστοτε αλβανική ηγεσία για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, χωρίς να εξαιρούνται και οι νεκροί ακόμα Έλληνες στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τα ''θύματα'' της αγάπης τους.

Κρινιώ Καλογερίδου

Κι αυτό έδωσε και δίνει το δικαίωμα στους Αλβανούς εθνικιστές να κάνουν παρέλαση στα χωριά και τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου (περιοχές με αυτόχθονα γηγενή ελληνικό πληθυσμό) υπό την ανοχή των ηγεσιών τους. Του πρωθυπουργού, εν προκειμένω, Έντι Ράμα ο οποίος -- με την καθοδήγηση του Ταγίπ Ερντογάν -- δεν κρύβει τα ανθελληνικά του σχέδια με στόχο τους Βορειοηπειρώτες.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να συνεχίζεται απρόσκοπτα η εκδήλωση ενεργειών σε βάρος τους. Ενεργειών που περιλαμβάνουν λεηλασίες και πυρπολήσεις σπιτιών, συλήσεις ορθόδοξων ναών, τυμβωρυχίες ταφικών τύμβων, κατασχέσεις περιουσιών και δολοφονίες, ενώ χαρακτηριστική επί χρόνια ήταν η αδιαφορία των αλβανικών Αρχών για την ταφή των εγκαταλελειμμένων στα πεδία των μαχών 8.000 Ελλήνων πεσόντων του 1940, κάτι για το οποίο έχει μερίδιο ευθυνών και η ελληνική πολιτεία.

Κι αυτό γιατί μόλις τον Φεβρουάριο του 2009 υπογράφηκε συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας για ''αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των Ελλήνων στρατιωτικών'', ώστε να ακολουθήσει αμέσως μετά η επικύρωση της απόφασης και από τις δύο εθνικές Βουλές και να ταφούν οι νεκροί μας αργότερα στα νεόκτιστα δυο στρατιωτικά κοιμητήρια, στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες.

Για να επανέλθω όμως στα της αλβανικής συμπεριφοράς, θυμίζω ότι επί ημερών Ράμα (ο οποίος σπάει τα κοντέρ ανθελληνισμού σε βάρος της μειονότητάς μας στην Αλβανία) οι κατεδαφίσεις ελληνικών επιχειρήσεων από τον Μάιο και εντεύθεν δεν έχουν προηγούμενο, ίσως γιατί υπάρχει παρατεταμένη αφωνία και απραξία απ' την ελληνική πλευρά, πράγμα που εμποδίζει την υπεράσπιση και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Βρειοηπειρωτών αδελφών μας.

Δικαιωμάτων που διεκδικούν αγωνιστικά μέσα στα περιορισμένα όρια ελευθερίας τους. Σ' αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη καταγγελία του Παραρτήματος της ''Ομόνοιας'' στη Χιμάρα για απροειδοποίητες (χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση) και πρωτοφανούς αγριότητας ''καταδρομικές'' παρεμβάσεις συνεργείων της Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων Αλβανίας στο χρονικό αυτό διάστημα κατά των επιχειρήσεων ντόπιων Ελλήνων ιδιοκτητών.

- Και έπονται χειρότερα, σας ακούω να λέτε αποθαρρυμένοι. Η σύμπλευση Ράμα-Ερντογάν είναι κακός οιωνός για τους ομογενείς μας εκεί, γιατί ο δεύτερος δεν είναι μόνο στρατηγικός εταίρος του πρώτου, αλλά χρηματοδοτεί από τα τζαμιά μέχρι τις υποδομές και παραγωγικές δομές του...

Σ' όλα αυτά έχετε δίκιο, φυσικά. Μόνο που το συνταίριασμα του Αλβανού με τον Τούρκο ηγέτη δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξεκινά από τότε που ήταν αντιπολίτευση ακόμα ο νυν Αλβανός πρωθυπουργός. Και αυτός ήταν ο λόγος της όξυνσης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με αρχή το διάβημα της κυβέρνησης Ράμα κατά των συμφερόντων της χώρας μας το 2015.

Διάβημα με το οποίο αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Τρία χρόνια αργότερα, βέβαια, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα στο θέμα αυτό με αφορμή τη δολοφονία Κατσίφα (28 Οκτωβρίου 2018), για να φτάσουμε στην τωρινή αποθέωση της Τουρκίας απ' τον Αλβανό πρωθυπουργό για τη βοήθειά της στη χώρα του στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας.

- Ας είναι αυτά τα χειρότερα που έχουν περάσει οι ομογενείς μας εκεί, ψιθυρίζετε με μικρό αναστεναγμό.

Θα ήθελα να συμμεριστώ την χαραμάδα αισιοδοξίας που εκπέμπει η ευχή σας, αλλά δεν μου το επιτρέπει η σκιώδης πραγματικότητα που βαραίνει στη ζωή των Βορειοηπειρωτών και τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Η σκιώδης η πραγματικότητα που οφείλεται επιγραμματικά:

1. Στην ανυπαρξία της ελληνικής γλώσσας σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πράγμα που δίνει το άλλοθι εκδήλωσης περιστατικών βανδαλισμού των πινακίδων οι οποίες είναι γραμμένες στα ελληνικά.
2. Στις καθημερινές δοκιμασίες των Βορειοηπειρωτών που συνδέονται άμεσα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, όπως οι τελευταίες των Χιμαριωτών οι οποίοι, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου δεν είχαν επί 72 ώρες νερό, κάτι που δε συνέβαινε όμως στα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα της περιοχής και τα ''resorts'' (θέρετρα) συμφερόντων του Ράμα.

3. Στις αλυτρωτικές αναφορές στα βιβλία των Αλβανών μαθητών (για τις οποίες έχει βάλει το χέρι της και η Ιταλία) -- που παραμένουν παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα για εκατέρωθεν εξάλειψή τους -- και την πλήρη υιοθέτηση στην αλβανική εκπαίδευση των διεκδικήσεων των Τσάμηδων από τη χώρα μας.

4. Στις ωμές παρεμβάσεις δημογραφικής αλλοίωσης από τον Ράμα (σε συνεννόηση με τον φίλο του Ερντογάν) με σκοπό να γεμίσουν τα χωριά και οι πόλεις της Βορείου Ηπείρου με Αλβανούς μουσουλμάνους από άλλες περιοχές και μετανάστες απ' τον μεταναστευτικό ''στρατό'' της Τουρκίας οι οποίοι θα καρπωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ελληνικά κεκτημένα των Βορειοηπειρωτών, μιας και οι Έλληνες ιδιοκτήτες που έμειναν εκεί να τα προστατέψουν είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι...

5. Στην κατατρομοκράτηση των Ελλήνων μειονοτικών στο θέμα των περιουσιών, της πίστης και του πολιτισμού τους (βλ. λεηλασία αρχαιοελληνικών μνημείων και ιστορικών ναών, όπως αυτή της εκκλησίας της Παναγίας στα Τίρανα [11ου-12ου αιώνα], την οποία παραμόρφωσαν οι αρχαιοκάπηλοι για να κλέψουν τους θησαυρούς της ανοίγοντας τρύπες παντού).

Φυσικά στις περιπτώσεις αυτές σύλησης έργων της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και θησαυρών της Ορθοδοξίας η αδιαφορία του ελληνικού κράτους είναι χαρακτηριστική, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού δεν κάνει τίποτα για να μπλοκάρει την πώληση των κλεμμένων στο εξωτερικό.

Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν δείχνει να συνειδητοποιεί πως η προστασία των εθνικών κληροδοτημάτων στη Βόρεια Ήπειρο είναι πρωτίστως ευθύνη του ελληνικού κράτους, αφού γνωρίζει καλά ότι -- είτε κυβερνάει ο Ράμα είτε ο Μπερίσα στην Αλβανία -- επιδίωξη αμφοτέρων είναι η απογύμνωση των Βορειοηπειρωτών από τα τεκμήρια της ελληνικότητάς τους που είναι ενταγμένα στην κληρονομιά των αρχαίων προγόνων τους,

Κληρονομιά αξεπέραστης Ιστορίας και μεγαλείου την οποία από κοινού με αυτούς (τους ομογενείς μας, δηλαδή) έχουμε χρέος να προστατέψουμε, για να κρατήσουμε ζωντανή την κοιτίδα του Ελληνισμού στην Αλβανία....

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail