Γιατί η Δύση χαλαρώνει τις κυρώσεις της στη Ρωσία

Εάν ρωτήσετε έναν τυχαίο αξιωματούχο της ΕΕ εάν το μπλοκ πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να τιμωρεί τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, θα λάβετε πάντα μια θετική απάντηση. Το δυναμικό κυρώσεων φτάνει στο τέλος του, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για την ΕΕ να εκτονώσει την πίεση, θα πει αυτός ο αξιωματούχος, όπως πολλοί έχουν κάνει σε συνομιλίες με τα μέσα ενημέρωσης. Και όμως, η ΕΕ έχει αρχίσει αθόρυβα να χαλαρώνει τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας.

Από την Irina Slav για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η βρετανική Express το χαρακτήρισε υποχώρηση στον Πούτιν. Το Bloomberg το ονόμασε «διορθώσεις σε προηγούμενες κυρώσεις». Όπως και να λέγεται, καταλήγει στο ίδιο πράγμα: η ΕΕ λύνει τη θηλιά. Και δεν είναι μόνο η ΕΕ.

Για αρχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να προσθέσει εξαιρέσεις στις ρωσικές κυρώσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν σε χώρες εκτός του μπλοκ να συναλλάσσονται με ρωσικές οντότητες που έχουν υποστεί κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και κρατικών εταιρειών όπως η Rosneft. Σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg, αυτές οι εξαιρέσεις αφορούν οντότητες που «κρίνονται απαραίτητες για αποστολές τροφίμων, γεωργικών αγαθών και πετρελαίου σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ».

Η ΕΕ φαίνεται να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει όποιον ακούει πως οι κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας δεν έχουν καμία απολύτως σχέση είτε με διακοπές του εφοδιασμού σε τρόφιμα είτε με ενέργεια ή, τουλάχιστον, δεν είχαν τέτοιο στόχο.

Το είπε απευθείας σε δελτίο τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης που ανακοίνωσε τον τελευταίο γύρο κυρώσεων που στόχευαν τον χρυσό της Ρωσίας.

"Γενικότερα, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να αποφύγει όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Κανένα από τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα ή νωρίτερα εν όψει των ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία δεν στοχεύουν με οποιονδήποτε τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των λιπασμάτων, μεταξύ τρίτων χωρών και Ρωσίας», ανέφερε το δελτίο τύπου.

Αυτό που ουσιαστικά σημαίνουν όλα αυτά είναι η παραδοχή ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν λειτουργούν πολύ καλά με τον επιδιωκόμενο τρόπο και αντίθετα βλάπτουν ή απειλούν να βλάψουν τρίτα μέρη που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Υπάρχουν κι άλλα. Ενώ η ΕΕ τροποποιεί τις κυρώσεις της για να επιτρέψει το εμπόριο περισσότερου ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να αποφευχθεί νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, το Ηνωμένο Βασίλειο διστάζει να συμμετάσχει στην απαγόρευση ασφάλισης πετρελαίου στα ρωσικά πλοία. Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμπίεση των ασφαλειών είναι απαραίτητη λόγω του μεριδίου αγοράς που κατέχουν οι βρετανικές ασφαλιστικές εταιρείες στον τομέα της ναυτιλιακής ασφάλισης και ωστόσο καθυστερούν.

Μια πρόσφατη αναφορά των Financial Times σχετικά με το θέμα δείχνει πως αυτό μπορεί να έχει κάποια σχέση με το μεγάλο γεωπολιτικό αδελφό του Ηνωμένου Βασιλείου και την ανησυχία του για τις τιμές του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με την ΕΕ και το εμπάργκο της, επέλεξαν έναν εναλλακτικό τρόπο προσπάθειας να μειώσουν τα εισοδήματα της Ρωσίας από το πετρέλαιο: τα ανώτατα όρια τιμών. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ιταλία συμφώνησαν να επιδιώξουν αυτό το ανώτατο όριο.


Κρίνοντας από τα τελευταία νέα από το στρατόπεδο των G7, ωστόσο, το ανώτατο όριο δεν προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί. Πολλοί άνθρωποι - αναλυτές, γνώστες της ναυτιλιακής βιομηχανίας και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, μεταξύ άλλων - είπαν ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό δε θα λειτουργούσε. Φαίνεται πως το G7 δεν τα έχει ακούσει.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση του Reuters στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η G7 εξετάζει «μια συνολική απαγόρευση όλων των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου θαλάσσης παγκοσμίως, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράζεται στην τιμή ή κάτω από την τιμή που θα συμφωνηθεί σε συνεννόηση με διεθνείς εταίρους».

Η συζήτηση, ωστόσο, είναι φθηνή, ενώ η δράση όχι. Ωστόσο, η συζήτηση είναι σημαντική όταν ο κόσμος σας παρακολουθεί, επομένως οι σχεδιαστές της G7 είπαν επίσης πως "Κατά την εξέταση αυτής και άλλων επιλογών, θα εξετάσουμε επίσης μηχανισμούς μετριασμού παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα μας για να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτες και επηρεαζόμενες χώρες θα διατηρήσουν την πρόσβαση στις ενεργειακές αγορές, όπως από την Ρωσία".

Με άλλα λόγια, ακριβώς όπως η ΕΕ, η G7 θα ήταν επιφυλακτική για να προκαλέσει ακούσια ζημιά σε χώρες που δεν εμπλέκονται στο χάος της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας πως το ρωσικό πετρέλαιο φτάνει σε αυτές ελεύθερα. Και τότε, τα διυλισμένα προϊόντα που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο θα επιστρέψουν στην ΕΕ.

Η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, το διοχετεύει μέσω των διυλιστηρίων της και πουλάει «ινδικά διυλισμένα προϊόντα» πού; Προς την Ε.Ε. Το ίδιο και για άλλα φορτία. Το ίδιο για τη Σαουδική Αραβία. Οι φορτωτικές αυτών των πλοίων δεν θα αναφέρουν τη Ρωσία καθώς φτάνουν στον προορισμό τους στην ΕΕ.

«Εν ολίγοις, η ΕΕ διευκολύνει αθόρυβα την παράκαμψη του δικού της καθεστώτος «συντριβής» κυρώσεων», σύμφωνα με τον Alastair Crooke, διευθυντή του μη κερδοσκοπικού φόρουμ Conflicts Forum με έδρα τον Λίβανο, όπως αναφέρει η Express.

Πρέπει να ξημέρωσε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ότι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία δε θα ήταν τόσο εύκολη όσο η επιβολή κυρώσεων σε έναν μικρότερο εξαγωγέα πετρελαίου, ειδικά εάν αυτός ο εξαγωγέας πετρελαίου εξάγει επίσης πολλά άλλα ζωτικής σημασίας πράγματα, όπως τρόφιμα και λιπάσματα.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ακόμη και ενημερωτικό δελτίο για να διευκρινίσουν πως οι κυρώσεις τους δεν στοχεύουν τις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων ή, μάλιστα, τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Και αυτό ενώ ο Amos Hochstein είπε ότι "η οικονομία τους δεν έχει τίποτα άλλο. Παράγουν όπλα και παράγουν και κάνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο".

Φαίνεται πως η «οικονομία τους» έχει τουλάχιστον πολλά λιπάσματα και γεωργικά προϊόντα που χρησιμεύουν για τη διατροφή των ανθρώπων εκτός Ρωσίας επίσης, και αυτό χωρίς να αναφέρουμε και τα μέταλλα. Όσο για το πετρέλαιο, φαίνεται επίσης αρκετά κρίσιμο: τίποτα λιγότερο από κρίσιμο θα ανάγκαζε την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν τη θηλιά των κυρώσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail