Το Κίεβο και η Δύση εξοργίστηκαν από την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τον ουκρανικό στρατό

Οι αντιδράσεις στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία υπογράμμιζε την τάση της Ουκρανίας να θέσει σε κίνδυνο αμάχους, συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους και κριτική από δυτικούς διπλωμάτες και μέσα ενημέρωσης. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου, εξόργισε τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και προκάλεσε την παραίτηση της επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στο Κίεβο, Oksana Pokalchuk, προτρέποντας την ομάδα δικαιωμάτων να δηλώσει πως λυπάται για τον «πόνο που προκλήθηκε».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε την ομάδα ότι προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη από τη Ρωσία. Η Pokalchuk, από την πλευρά της, παραιτήθηκε επειδή πιστεύει πως η έκθεση είναι ένα δώρο προπαγάνδας για τη Μόσχα. Είπε ότι το γραφείο της ζήτησε από τη Διεθνή Αμνηστία να δώσει στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επαρκή χρόνο για να απαντήσει στις αποκαλύψεις της έκθεσης, υποστηρίζοντας πως η αποτυχία του να το κάνει θα προωθήσει τις προσπάθειες παραπληροφόρησης και προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Αλλά η χρήση οικιστικών υποδομών από την Ουκρανία δεν μπορεί απλώς να απορριφθεί ως η λεγόμενη ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Πυροδοτώντας τις οργισμένες αντιδράσεις ήταν η αποκάλυψη των ουκρανικών στρατευμάτων που χρησιμοποιούν κατοικημένες περιοχές για να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους αμάχους σε αντίποινα. Η επισήμανση αυτού του γεγονότος, που έχει διατυπωθεί από πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκάλεσε κάθε είδους γελοίους τίτλους, όπως η έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου «Η εσφαλμένη έκθεση Αμνηστίας κινδυνεύει να επιτρέψει περισσότερα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία» και της Washington Post «Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τα θύματα στην Ουκρανία».

Γεγονός παραμένει ότι αρκετές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των ετών έχουν αναφέρει πως η Ουκρανία χρησιμοποιεί κατοικημένες περιοχές για να επιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα, μια από τις πιο πρόσφατες εκθέσεις πριν από τη Διεθνή Αμνηστία, που προκάλεσε διαμάχη στη Δύση, δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στις 21 Ιουλίου. Διαπίστωσε ότι στην Ποκοτίλιβκα, ο ουκρανικός στρατός δημιούργησε μια βάση σε ένα κέντρο ελέγχου ασθενειών σε μια κατοικημένη γειτονιά χωρίς να ληφθούν μέτρα για να εκκενωθούν πρώτα οι άμαχοι, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι τραυματίες αμάχων όταν οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις 28 Απριλίου.


Σε μια άλλη περίπτωση που αναφέρθηκε από το HRW, περίπου 300 Ουκρανοί στρατιώτες άρχισαν να χρησιμοποιούν το πολιτιστικό κέντρο στο χωριό Selekstiine ως στρατώνα στις αρχές Μαρτίου χωρίς να μετεγκαταστήσουν αμάχους, αλλά περίπου 10 ημέρες αργότερα, ένα μεγάλο πυρομαχικό χτύπησε το κέντρο, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς και καταστρέφοντας πολλά γύρω κτίρια. Επίσης, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν το τοπικό σχολείο και τα κτίρια του συμβουλίου στο χωριό Yakovlivka ως στρατιωτική βάση και στρατώνα, παρά τους αμάχους που παρέμειναν στην περιοχή. Στις 2 Μαρτίου, πολλά πυρομαχικά έπληξαν το χωριό, σκοτώνοντας 4 πολίτες, τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 10 και καταστρέφοντας και καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που παρέχονται από το HRW από το 2022, αλλά υπάρχουν άλλα παραδείγματα από το 2014 και φτάνουν μέχρι σήμερα. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δημιούργησε πρόσθετη διαμάχη καθώς τόνισε pvw «οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν θέσει σε κίνδυνο τους αμάχους εγκαθιστώντας βάσεις και λειτουργώντας οπλικά συστήματα σε κατοικημένες κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων».

«Τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο αμάχους, καθώς μετατρέπουν πολιτικά αντικείμενα σε στρατιωτικούς στόχους. Τα ρωσικά πλήγματα που ακολούθησαν σε κατοικημένες περιοχές σκότωσαν αμάχους και κατέστρεψαν πολιτικές υποδομές», προστίθεται στην έκθεση.

Παρ' όλα αυτά, αυτή η αντικειμενικά αληθινή λογιστική, και παρά τη συνεπή ιστορία της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί αστικές και οικιστικές περιοχές για να επιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις, το Κίεβο και το δυτικό κατεστημένο εξερράγησαν από την οργή αυτής της αποκάλυψης. Ήταν τόσο έντονη η οργή που ανάγκασε την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δηλώσει ότι «λυπάται βαθιά για την αγωνία και την οργή που προκάλεσε το δελτίο τύπου μας σχετικά με τις μαχητικές τακτικές του ουκρανικού στρατού».

«Η προτεραιότητα της Διεθνούς Αμνηστίας σε αυτή και σε οποιαδήποτε σύγκρουση είναι η διασφάλιση της προστασίας των αμάχων. Πράγματι, αυτός ήταν ο μοναδικός μας στόχος όταν κυκλοφόρησε αυτό το τελευταίο κομμάτι της έρευνας. Αν και εμμένουμε πλήρως στα ευρήματά μας, λυπούμαστε για τον πόνο που προκλήθηκε».

Τα Ηνωμένα Έθνη αντέδρασαν επίσης στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα να δηλώνει ότι ο διεθνής οργανισμός έχει επανειλημμένα επιμείνει πως οι άμαχοι στην Ουκρανία πρέπει να προστατεύονται.

«Σε όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου, το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα ήταν σαφές. Πάντα ζητάμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε την προστασία των αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Stephane Dujarric.

Ωστόσο, η δήλωση ήταν αδύναμη στην υποστήριξη των πορισμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, παρά τους ίδιους τους Ανώτερους Αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, σε αρκετές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μαΐου 2022, τονίζοντας ότι τα σχολεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις «δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς».

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι βρήκε ουκρανικές δυνάμεις δίπλα σε κατοικίες πολιτών σε 19 πόλεις και χωριά που επισκέφθηκε, εκθέτοντας τους έτσι στον κίνδυνο ρωσικών πυρών.

«Αυτό δε σημαίνει πως η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τις ουκρανικές δυνάμεις υπεύθυνες για παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, ούτε ότι ο ουκρανικός στρατός δε λαμβάνει επαρκείς προφυλάξεις αλλού στη χώρα», ανέφερε.

Αν και η Διεθνής Αμνηστία τόνισε: «Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: Τίποτα από αυτά τεκμηριώσαμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν με οποιονδήποτε τρόπο δικαιολογεί τις ρωσικές παραβιάσεις», δεν προστάτευσε την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το να δεχθεί κατακλυσμό και εκφράσεις σοκ που είχε το «θράσος» να αμφισβητήσει την ηθική και τις αξίες του ουκρανικού στρατού.

Η Διεθνής Αμνηστία δεν προχώρησε σε καμία νέα αποκάλυψη για τη συμπεριφορά του ουκρανικού στρατού. Αντίθετα, η έκθεση έχει προκαλέσει διαμάχη για το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε σε μια εποχή που το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για το πώς θα είναι ο χειμώνας με τον πόλεμο να μην αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Εκθέτοντας τον ουκρανικό στρατό, η Διεθνής Αμνηστία εγείρει ερωτήματα ακόμη πιο δυνατά για το γιατί η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει τυφλά ένα Κίεβο που δε συμμερίζεται τις δικές της αξίες στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για την Ουάσιγκτον, αυτή η αποκάλυψη είναι απαράδεκτη καθώς η σύγκρουση πρέπει να συνεχιστεί…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail