Τουρκία κι Ισραήλ αποκαθιστούν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις τους

Freepen.gr - Τουρκία και Ισραήλ θα επαναδιορίσουν αμοιβαία πρεσβευτές, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στις προσπάθειες των δύο χωρών για εξομάλυνση των σχέσεων.

"Τα βήματα που θα κάνουμε για την εξομάλυνση των σχέσεων περιλαμβάνουν τον αμοιβαίο επαναδιορισμό των πρεσβευτών. Στη συνέντευξη Τύπου που κάναμε με τον (Ισραηλινό Πρωθυπουργό Yair) Lapid σε αυτήν την αίθουσα, δηλώσαμε πως ξεκινήσαμε τις εργασίες για τον διορισμό των πρεσβευτών.

"Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ένα τόσο θετικό βήμα προήλθε από το Ισραήλ. Φυσικά, εμείς, ως Τουρκία, αποφασίσαμε να διορίσουμε έναν πρεσβευτή στο Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ", είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον Κιργίζο ομόλογό του Jeenbek Kulubaev.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει αφού και οι δύο χώρες παρουσιάσουν τα ονόματα των πρεσβευτών.

Είπε επίσης πως η απόφαση να αποκατασταθούν οι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μετά από μια δεκαετία εντάσεων δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την υποστήριξή της στους Παλαιστίνιους.



«Δεν εγκαταλείπουμε την παλαιστινιακή υπόθεση», είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους. «Είναι σημαντικό τα μηνύματά μας να μεταφέρονται απευθείας μέσω του πρέσβη (για το Παλαιστινιακό ζήτημα)».

Τον Μάιο, ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Ισραήλ, σε μια πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εδώ και 15 χρόνια.

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τους πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς και θα στείλουν πρεσβευτές ο ένας στη χώρα του άλλου μετά την σταθερή βελτίωση των σχέσεων, ανέφερε επίσης το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Yair Lapid την Τετάρτη.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών και στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε μετά από συνομιλία μεταξύ του Λαπίντ και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail