Πώς έχασε τον πλούτο της η Ουκρανία - Οι δυτικοί θα τη γλεντήσουν

Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα προς την Ουκρανία, έγραψα για την πιθανή τελική κατάσταση της επιχείρησης:

moonofalabama.org - Παρουσίαση Freepen.gr

Κοιτάζοντας αυτόν τον χάρτη, πιστεύω ότι το πιο συμφέρον τελικό κράτος για τη Ρωσία θα ήταν η δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης χώρας, που θα την ονομάσουμε Novorussiya, στη γη ανατολικά του Δνείπερου και νότια κατά μήκος της ακτής που θα κατέχει την πλειονότητα του ρωσικού πληθυσμού, ο οποίος το 1922, είχε προσκολληθεί στην Ουκρανία από τον Λένιν. Αυτό το κράτος θα ήταν πολιτικά, πολιτιστικά και στρατιωτικά ευθυγραμμισμένο με τη Ρωσία.

Αυτό θα εξαλείψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και θα δημιουργούσε μια χερσαία γέφυρα προς την αποσχισθείσα από τη Μολδαβία, Υπερδνειστερία, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική προστασία.

Η υπόλοιπη Ουκρανία θα ήταν μια γη περιορισμένη, ως επί το πλείστον γεωργικό κράτος, αφοπλισμένη και πολύ φτωχή για να δημιουργηθεί μια νέα απειλή για τη Ρωσία σύντομα. Πολιτικά θα κυριαρχούνταν από φασίστες από τη Γαλικία, κάτι που στη συνέχεια θα γινόταν μείζον πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 19 Μαρτίου επανεξέτασα την ερώτηση και πρόσθεσα το Kryvyi Rih (Kriwoi Rog στα ρωσικά), το κίτρινο μέρος του χάρτη, στη λίστα:

Η Novorossiya περιλαμβάνει χονδρικά τις κόκκινες και κίτρινες περιοχές στον παραπάνω χάρτη. Περιλαμβάνει επίσης τα πολύτιμα αναπτυγμένα σοβιετικά ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος και εργοστάσια του Kryvyi Rih δυτικά του ποταμού Δνείπερου.

Θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω ότι μίλησα για ένα «κατά κύριο λόγο γεωργικό κράτος, αφοπλισμένο και πολύ φτωχό για να δημιουργηθεί μια νέα απειλή για τη Ρωσία σύντομα».

Θα μπορούσα να το πω γιατί σχεδόν όλοι οι πόροι και οι βιομηχανίες της Ουκρανίας βρίσκονται στο νότο και στην ανατολή. Εάν η Ρωσία τα πάρει αυτά ή δημιουργήσει το νέο κράτος της Novorossiya, η «υπόλοιπη Ουκρανία» θα αποβιομηχανοποιηθεί ως επί το πλείστον. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα νότια και τα ανατολικά περιλαμβάνουν τις περισσότερες από τις διάσημες περιοχές του μαύρου εδάφους, το οποίο αποτελείται από στρώμα χούμου βάθους μισού μέτρου που επιτρέπει καλά γεωργικά αποτελέσματα χωρίς τη χρήση πολλών λιπασμάτων.

Μεγάλο μέρος των βιομηχανιών χάλυβα και βαρέων μηχανημάτων στο νότο και τα ανατολικά έχουν παραμεληθεί τα τελευταία 30 χρόνια υπό την ουκρανική κυριαρχία ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων που μαίνονται από το 2014. Θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες επενδύσεις για να αναβιώσουν, αλλά τα πιθανά κέρδη θα είσαι σπουδαία.

Σχεδόν μισό χρόνο αφότου έγραψα γι' αυτό, η Washington Post, με τη βοήθεια μερικών Καναδών, προλαβαίνει το θέμα:

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, μια μάχη για τον ορυκτό και ενεργειακό πλούτο του έθνους

Μετά από σχεδόν έξι μήνες μαχών, ο ατημέλητος πόλεμος της Μόσχας έχει αποφέρει τουλάχιστον μια μεγάλη ανταμοιβή: διευρυμένο έλεγχο σε μερικές από τις πιο πλούσιες σε ορυκτά περιοχές στην Ευρώπη. Η Ουκρανία διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου και σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, κοιτάσματα ανεκμετάλλευτου λιθίου, καθώς και τεράστια κοιτάσματα άνθρακα. Συλλογικά, αξίζουν δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η μερίδα του λέοντος αυτών των κοιτασμάτων άνθρακα, τα οποία για δεκαετίες τροφοδοτούν την κρίσιμη βιομηχανία χάλυβα της Ουκρανίας, συγκεντρώνονται στα ανατολικά, όπου η Μόσχα έχει κάνει τις περισσότερες εισβολές. Αυτό τα έφερε στα χέρια της Ρωσίας, μαζί με σημαντικές ποσότητες άλλων πολύτιμων κοιτασμάτων ενέργειας και ορυκτών που χρησιμοποιούνται για τα πάντα, από ανταλλακτικά αεροσκαφών έως smartphone, σύμφωνα με ανάλυση για την Washington Post από την καναδική εταιρεία γεωπολιτικών κινδύνων SecDev.
...
«Το χειρότερο σενάριο είναι η Ουκρανία να χάσει γη, να μην έχει πλέον μια ισχυρή οικονομία εμπορευμάτων και να γίνει περισσότερο σαν ένα από τα κράτη της Βαλτικής, ένα έθνος που δεν μπορεί να διατηρήσει τη βιομηχανική του οικονομία», δήλωσε ο Stanislav Zinchenko διευθύνων σύμβουλος της GMK, από το Κίεβο. -με βάση την οικονομική ομάδα σκέψης. «Αυτό θέλει η Ρωσία. Για να μας αποδυναμώσει».
...
Ωστόσο, η ανάλυση του SecDev δείχνει πως τα ενεργειακά κοιτάσματα, τα μέταλλα και τα ορυκτά της Ουκρανίας αξίας τουλάχιστον 12,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της αξίας σε δολάρια από τις 2.209 καταθέσεις που εξετάστηκαν από την εταιρεία. Εκτός από το 63 τοις εκατό των κοιτασμάτων άνθρακα της χώρας, η Μόσχα έχει καταλάβει το 11 τοις εκατό των κοιτασμάτων πετρελαίου, το 20 τοις εκατό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το 42 τοις εκατό των μετάλλων και το 33 τοις εκατό των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και άλλων κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου.

Πιστεύω ότι το μερίδιο φυσικού αερίου που κατέχει ήδη η Ρωσία είναι υψηλότερο καθώς υπάρχουν πολλά υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου γύρω από την Κριμαία και στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής.

Εάν οι ρωσικές δυνάμεις πάρουν επίσης το Kryvyi Rih και το Dnipro, θα έχουν υπό τον έλεγχό τους περίπου το 75-80% του προπολεμικού ΑΕΠ της Ουκρανίας.

Η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας χρηματοδοτείται επί του παρόντος από τη «δύση» που την πληρώνει μέσω τιμών ρεκόρ ενέργειας που δημιουργούνται από τις δικές της κυρώσεις στη Ρωσία.

Όπως μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο Interfax:

Το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του ισοζυγίου πληρωμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2022 ανήλθε σε 166,6 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 3,3 φορές περισσότερο από την ίδια περίοδο του 2021 (50,1 δισεκατομμύρια δολάρια). Τέτοιες πληροφορίες περιέχονται στην αξιολόγηση του ισοζυγίου πληρωμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της πρόβλεψης της Κεντρικής Τράπεζας για το 2022, που επικαιροποιήθηκε τον Ιούλιο, με μέση ετήσια τιμή πετρελαίου 80 δολάρια το βαρέλι, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να είναι 243 δισεκατομμύρια δολάρια, το θετικό ισοζύγιο του εξωτερικού εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών - 277 δισεκατομμύρια δολάρια, και το αρνητικό ισοζύγιο πρωτογενούς και δευτερογενούς εισοδήματος - 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εάν η «δύση» θέλει πραγματικά να στερήσει χρήματα από τη Ρωσία, πρέπει να άρει αμέσως τις κυρώσεις και να ξαναρχίσει να εισάγει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα από τη Ρωσία σε τότε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Στη Ρωσία δε θα λείψουν χρήματα για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση των μεγάλων βιομηχανιών της Novorossiya. Μόλις γίνει αυτό, οι περιοχές αυτές θα είναι προφανώς σε θέση να συντηρηθούν και να εγγυηθούν υψηλό βιοτικό επίπεδο. Θα έχουν επίσης αρκετά χρήματα για να αμυνθούν στρατιωτικά ενάντια σε οτιδήποτε μπορεί να χρηματοδοτήσει η φτωχή υπόλοιπη Ουκρανία.

Στα τέλη Μαρτίου, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία, υπήρξε σχεδόν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και για το τέλος του πολέμου. Ο Τζο Μπάιντεν ανέθεσε στη συνέχεια στον Μπόρις Τζόνσον να πει στον Ζελένσκι να συνεχίσει τον πόλεμο . Η «δύση» διαφορετικά θα σταματούσε να τον πληρώνει. Ο Ζελένσκι έκανε ό,τι του είπαν και σταμάτησε όλες τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Μια συμφωνία με τη Ρωσία εκείνη την εποχή θα είχε κρατήσει την Ουκρανία ως επί το πλείστον ως ένα κράτος με μικρές μόνο απώλειες στο Ντονμπάς. Αλλά η απόφαση να συνεχιστεί ο απελπιστικός πόλεμος έβαλε τέλος σε όλες τις πιθανότητες για την Ουκρανία να διατηρήσει τα πλούτη της.

Θα είναι φτωχή και αβοήθητη ενώ οι «δυτικοί» γείτονές της θα τη γλεντούν .

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail