Η Ινδία παραμένει στρατηγική στον έλεγχο της ισχύος της Κίνας

Η 75η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Ινδίας δίνει νέα ισχύ στη διεκδίκησή της στην περιφερειακή και παγκόσμια ηγεσία. Η άνοδος της Ινδίας, σε αντίθεση με την Κίνα, χαιρετίστηκε κατά κύριο λόγο τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή, με την κυρίαρχη υποστήριξη να γίνεται η ικανή δύναμη για τον έλεγχο της πρόθεσης γιγάντωσης του Πεκίνου. Για την Κίνα, αντιμετώπισε το δίλημμα να αντιμετωπίσει τον απρόβλεπτο γείτονά της, δεδομένης της σημασίας της για την επεκτατική στρατηγική του Πεκίνου και για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτει το Νέο Δελχί.

Collins Chong Yew Keat - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Για ορισμένους εθνικιστές στο Πεκίνο, η Ινδία θεωρείται αναξιόπιστη, πολύ κοντά στη Δύση και αποτελεί άμεση πρόκληση για την περιφερειακή ηγεμονική πρόθεση της Κίνας. Η στρατηγική των χορδών των μαργαριταριών περικύκλωσης και παγίδευσης της Ινδίας με στρατηγικές οικονομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ενίσχυση των δεσμών με περιφερειακούς παίκτες, ήταν μία από τις πολλές επιλογές που κεφαλαιοποίησε το Πεκίνο για να κρατήσει υπό έλεγχο το Νέο Δελχί. Ο Ινδικός Ωκεανός, μαζί με την αλυσίδα νησιών Nicobar παραμένουν τα επόμενα σύνορα γεωστρατηγικής σημασίας τόσο για το Πεκίνο όσο και προφανώς για το Δελχί, έτοιμοι να διατηρήσουν την ηγεσία του και πρόθυμοι να εμποδίσουν την προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει την περιφερειακή θαλάσσια τάξη και ασφάλεια.

Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του BRI της Κίνας, τα στρατηγικά λιμάνια και οι βάσεις αποκτώνται με το τεράστιο κεφάλαιο και την επιρροή του, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω καταναγκαστικών πιέσεων και οικονομικών χαρτιών. Η αντιστρατηγική για την αντιμετώπιση των μαργαριταριών του Πεκίνου που υποστηρίζεται από το Δελχί, το περιδέραιο των διαμαντιών, έχει δει σοφές και τακτικές αντενέργειες από την Ινδία για να διασφαλίσει ότι τα βασικά της κράτη στα κρίσιμα τσοκ δεν επηρεάζονται από την αυξανόμενη παρουσία και το κράτημα του Πεκίνου. Παραμένει συνετό για την Ινδία να οικοδομήσει μεγαλύτερη επιρροή στους παραδοσιακούς περιφερειακούς παίκτες, τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά αρνούμενοι το πλεονέκτημα του Πεκίνου. Αυτό περιλαμβάνει την Πράξη Ανατολικής Πολιτικής της Ινδίας, η οποία ξεκίνησε ως μια προσπάθεια ενσωμάτωσης της οικονομίας της Ινδίας με τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας και για την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών για την αντιμετώπιση της Κίνας. Βασικά λιμάνια και διαδρομές ενισχύονται, τονίζοντας την αξία των σχέσεων με βασικούς περιφερειακούς παράγοντες και προσφορά βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων με παράλληλη εδραίωση στρατηγικών δεσμών.

Στρατιωτικές και στρατηγικές συμφωνίες με το Βιετνάμ, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα και άλλους βασίζονται στη διασφάλιση της παραμονής της Ινδίας στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένου ενός λιμανιού βαθέων υδάτων στη Μιανμάρ και περαιτέρω υποστήριξης του Μπαγκλαντές, ιδίως στον εκσυγχρονισμό του θαλάσσιου λιμένα του στη Μόνγκλα και στην ανάπτυξη τα συστήματα ραντάρ της. Παρόμοια έργα ανάπτυξης ραντάρ αναπτύσσονται στις Μαλδίβες και τη Σρι Λάνκα για την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών και την αποτροπή περαιτέρω κινεζικής εισβολής. Τόσο η Σρι Λάνκα όσο και το Μπαγκλαντές παραμένουν ζωτικής σημασίας στα μάτια του Δελχί και της Ουάσιγκτον για την άρνηση περαιτέρω εισβολών από το Πεκίνο, που υπογραμμίζεται από τον αγώνα για επαναβεβαίωση της αμερικανικής επιρροής και των δεσμών και στα δύο κράτη. Το Πακιστάν παραμένει στρατηγικό δίλημμα τόσο για την Ινδία όσο και για την Κίνα, με το Πεκίνο να θέλει να το χρησιμοποιήσει ως χρήσιμο στρατηγικό χαρτί ενάντια στο Δελχί.

Τη σύγκρουση στα σύνορα των Ιμαλαΐων θα την εκμεταλλευτεί αντίστροφα το Δελχί ως ένα κρίσιμο δεύτερο μέτωπο και μια έγκαιρη αχίλλειος πτέρνα για το Πεκίνο για τη δημιουργία μιας πιθανής διμέτωπης σύγκρουσης εάν οι περιφερειακές εντάσεις στην Ανατολική Ασία αναζωπυρωθούν, δίνοντας έτσι στην ομάδα περιορισμού μεγαλύτερα ανοίγματα και επιλογές στη συμπίεση του Πεκίνου.

Η Ινδία φλερτάρεται επίσης από το Πεκίνο, συνειδητοποιώντας ότι για να πετύχει το BRI και να εκπληρωθούν οι περιφερειακές διαβεβαιώσεις ασφάλειας, ο ρόλος της Ινδίας είναι απαραίτητος. Η επιρροή και η λαβή της στους περιφερειακούς παίκτες, αν και δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο εκείνη που απολαμβάνει το Πεκίνο στη δική του περιφέρεια, θα χρειαστούν για να διασφαλιστούν τα περιφερειακά και παγκόσμια συμφέροντα της Κίνας. Κάποιοι προβλέπουν ότι η Ινδία θα παραμείνει πιθανό πλεονέκτημα για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Κίνας, με τους πολύπλοκους ελιγμούς της Ινδίας για την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός να παραμένουν ώριμοι για εκμετάλλευση.

Το Δελχί θεωρείται από ορισμένους στο Πεκίνο ως ο πιο αδύναμος κρίκος στο Quad, και με περίπλοκους ιστορικούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, παραμένει επωφελές για την Ινδία να φλερτάρει με διαφορετικές μεταβλητές. Με το «μεγάλο σύμπλεγμα δυνάμεων» της Ινδίας και τον απρόβλεπτο μελλοντικό προσανατολισμό, το Πεκίνο συνειδητοποιεί ότι οι δυνατότητες παραμένουν ανοιχτές και είναι σχολαστικό να μην ακολουθήσει πολύ δυναμική στάση, μήπως προκαλέσει μεγαλύτερο κόστος και αντίστροφα. Το Πεκίνο χρειάζεται το Δελχί για την επίτευξη του πλήρους φάσματος των φιλοδοξιών του στον Ινδο-Ειρηνικό, αλλά γνωρίζοντας το κόστος τόσο της υποτίμησης όσο και των υπερβολικά αντιδραστικών ενεργειών στους πραγματικούς στόχους πολιτικής του Δελχί. Το Πεκίνο ελπίζει πως το Δελχί μπορεί να διαμορφωθεί με σύνεση παρέχοντας τις απαραίτητες οικονομικές καλύψεις και μειώνοντας τα εθνικιστικά ερεθίσματα και τις τάσεις σύγκρουσης ειδικά στις συνοριακές διαφορές.


Τα ανοίγματα για προκαταβολή και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των στόχων της Ινδίας σε αντάλλαγμα για αμοιβαία υποστήριξη, θεωρούνται ως μέρος μιας νέας στρατηγικής για να δελεάσει την Ινδία, ενώ διασφαλίζεται ότι το επίπεδο απειλής παραμένει διαχειρίσιμο σε περίπτωση επιδείνωσης των δεσμών. Οι φιλοδοξίες της Ινδίας να ενταχθεί στην Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών, για παράδειγμα, θα υποστηριχθούν από το Πεκίνο σε αντάλλαγμα για τους μεγαλύτερους ρόλους και την αμοιβαία συνεισφορά της Ινδίας στο BRI.

Εάν αποτύχουν οι προθέσεις να μπει η Ινδία στο ευρύτερο πλαίσιο της φιλοδοξίας του Πεκίνου στον Ινδο-Ειρηνικό, το Πεκίνο θα αναγκαστεί στη συνέχεια να διασφαλίσει ότι το Δελχί δεν είναι σε θέση να σχηματίσει μια αξιόπιστη και διαρκή απειλή για τους στόχους του, μέσω μιας πολύπλευρης προσέγγισης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συνέχιση της δημιουργίας μιας σφήνας μεταξύ της Ινδίας και των βασικών συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένου του Quad, και την αξιοποίηση των υφιστάμενων συστημικών απειλών για την Ινδία. Το Πεκίνο θα διασφαλίσει πως το Δελχί θα παραμείνει στο περιθώριο της περιφερειακής πρωτοκαθεδρίας, χρησιμοποιώντας περαιτέρω το πάνω χέρι που απολαμβάνει το Πεκίνο για να πιέσει τους παίκτες στην περιοχή να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του και να πιέσει την Ινδία μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών και μη στρατιωτικών εργαλείων.

Άλλες επιλογές θα περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση νέων αφηγήσεων και την ενθάρρυνση του Δελχί να διατηρήσει την ιστορική μοναδικότητα της ανεξαρτησίας της εξωτερικής πολιτικής και της στρατηγικής αυτονομίας. Μέσω αυτού, το Πεκίνο ελπίζει ότι η ομάδα περιορισμού θα αποδυναμωθεί περαιτέρω και πως μια άμεση αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της στην περιοχή είτε από την Ινδία αυτή καθεαυτή είτε από τον μεγαλύτερο δυτικό περιορισμό θα κατακερματιστεί περαιτέρω.

Από τους κυρίαρχους δείκτες, η Ινδία είναι έτοιμη να αποτελέσει μια μελλοντική υπερδύναμη, παρέχοντας μια διαφορετική εναλλακτική και μοντέλο ανάπτυξης σε σύγκριση με την Κίνα. Από το μελλοντικό πλεονέκτημα του εργατικού δυναμικού έως τη δυνητική κυριαρχία σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, το Δελχί παρέχει τόσο ικανότητα δημιουργίας γνώσης όσο και ανθεκτική ισχύ παραμονής. Συνεχίζει επίσης να διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο, τώρα και στο μέλλον, στον έλεγχο των διεκδικητικών δυνάμεων και στην παροχή σταθερότητας στην περιφερειακή και διεθνή τάξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail