Η Τουρκία ήταν μια από τις πιο σημαντικές χώρες που υποστήριζαν την κυβέρνηση της Δαμασκού

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αφρίν - Συρία, Ibrahim Sheikho, δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν μια από τις πιο σημαντικές χώρες που υποστήριξαν την κυβέρνηση της Δαμασκού όταν άλλαξε η πυξίδα της συριακής κρίσης προς την καταπολέμηση του λαού της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Πρακτορείο ΑΝΗΑ - Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά από περισσότερα από 11 χρόνια συριακής κρίσης, οι πολιτικές του τουρκικού κράτους -που παρενέβη στις συριακές υποθέσεις για να πετύχει τους στόχους του- απέτυχαν και η μάσκα έπεσε.

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τις πραγματικές του φιλοδοξίες στη Συρία και το Ιράκ και τα όνειρα της παραβιασμένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με στόχο να τσιμπήσει μεγάλες περιοχές των δύο χωρών και να τις θεωρήσει ως περιοχές που ανήκουν στους Οθωμανούς προγόνους του, από τις οποίες εξαπέλυσε την επιθετικότητά του στα συριακά εδάφη. Οι μισθοφορικές ομάδες του κατέλαβαν πολλές περιοχές στη Συρία.

Με την έναρξη της συριακής κρίσης, η κυβέρνηση του AKP αγκάλιασε ομάδες μισθοφόρων από όλο τον κόσμο, εργάστηκε για να τις εκπαιδεύσει, να τις εξοπλίσει και να τις στείλει στο συριακό έδαφος ενώ άνοιξε ανοιχτά τα σύνορά της στον συριακό λαό για να τον εκτοπίσει από τα σπίτια του και να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευικό χαρτί πίεσης για να εκβιάσει τον κόσμο με αυτό, όπως κάνει τώρα.

Με τις αρχές του 2016, η λεγόμενη «συριακή αντιπολίτευση», που μετατράπηκε σε μισθοφόρους για το τουρκικό κράτος κατοχής, έχασε τις περισσότερες από τις περιοχές που έλεγχε στη Συρία, με ανταλλαγές μεταξύ της τουρκικής κατοχής και της Ρωσίας, εκτός από τον εκτοπισμό των κατοίκων εκείνων των περιοχών από τα σπίτια τους, και την εγκατάστασή τους στον τελευταίο θύλακα της Τουρκίας και των μισθοφόρων της. Στο βόρειο τμήμα της Συρίας, οι εκτοπισμένοι αυτών των περιοχών συνειδητοποίησαν ότι το να σύρονται πίσω από τις ψευδαισθήσεις της κατοχής δε λειτουργεί και πως η Τουρκία τους εκμεταλλεύτηκε για να περάσει τα αποικιακά της συμφέροντα στην περιοχή και να αλλάξει τη δημογραφική δομή αφού εκτόπισε βίαια περισσότερους από 350 χιλιάδες πολίτες του Αφρίν από τα σπίτια τους.

Και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει κάθε πολιτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Δαμασκού, να πολεμήσει τη Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υπό το φως των απειλών του να εξαπολύσει μια ευρύτερη και συνολική επίθεση εναντίον βόρεια και ανατολική Συρία.

Οι κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών, από την Τζαραμπλούς μέχρι την πόλη Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία, ξεσηκώθηκαν απέναντι στο τουρκικό κράτος κατοχής και τις πολιτικές του. Έκαψαν επίσης την τουρκική σημαία και φωτογραφίες του προέδρου της, "Ερντογάν", καλώντας τον τουρκικό στρατό κατοχής να εγκαταλείψει τον κατεχόμενο συριακό βορρά.

Από την πλευρά του, ο τουρκικός στρατός κατοχής χτύπησε με πραγματικές σφαίρες τους διαδηλωτές, που οδήγησαν στο θάνατο ενός παιδιού και στον τραυματισμό ορισμένων διαδηλωτών στην πόλη Αζάζ στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.



Προσυμφωνία Δαμασκού – Άγκυρας

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αφρίν - Συρία, Ibrahim Sheikho, είπε ότι η Τουρκία μετέτρεψε τη συριακή αντιπολίτευση σε μισθοφόρους, ειδικά όταν έκανε ανταλλαγές με την κυβέρνηση της Δαμασκού για περιοχές σε αντάλλαγμα με άλλες περιοχές. Η πυξίδα της συριακής επανάστασης είναι να πολεμήσει τους Κούρδους και να φύγει από το καθεστώς.

Επισημαίνοντας ότι αυτοί οι μισθοφόροι που αποκαλούνται «Συριακός Εθνικός Στρατός» διέπραξαν διάφορα είδη εγκλημάτων και παραβιάσεων στις κατεχόμενες περιοχές όπως το Αφρίν, το Serêkaniyê και το Girê Spî, τονίζει πως αυτά τα εγκλήματα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Στην ομιλία του, ο Σέιχο επέστησε επίσης την προσοχή στη σιωπή της κυβέρνησης της Δαμασκού σχετικά με τα εγκλήματα της τουρκικής κατοχής στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Συρίας και είπε ότι «οι πολύ δειλές δηλώσεις της αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη μιας προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και του τουρκικού κράτους κατοχής».

Και ανέφερε ότι «η τουρκική κατοχή έχει εκκαθαρίσει όλους τους ελεύθερους επαναστάτες που βγήκαν εναντίον της κυβέρνησης της Δαμασκού στην αρχή της συριακής κρίσης και τους κράτησε σε στρατόπεδα εντός τουρκικού εδάφους».

Αποτυχία και αποτυχία

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Σέιχο αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Αδάνων για την καταπολέμηση των Κούρδων από την Τουρκία και την επέμβαση στο συριακό βάθος κατά 5 χιλιόμετρα:

«Υπήρχαν και άλλα κρυφά πράγματα, που δεν ήρθαν στη δημοσιότητα και η Τουρκία έκρυβε αυτά τα πράγματα κι αυτό δηλώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών όταν συνάντησε τον Φαϊζάλ Μικντάντ στο Βελιγράδι. Τον Οκτώβριο, υπήρχαν στοιχεία για μια κρυφή συρροτουρκική προσέγγιση, σε συντονισμό με τη Ρωσία».

Ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αφρίν - Συρία, Ibrahim Sheikho, υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν μια από τις πιο σημαντικές χώρες που υποστήριξαν την κυβέρνηση της Δαμασκού, «με την αλλαγή της πορείας της επανάστασης προς την καταπολέμηση των περιοχών της Δημοκρατικής Αυτόνομης Διοίκησης στη βόρεια και ανατολική Συρία και την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων από τις περιοχές του Χαλεπίου, της Νταράα, της Χομς και της Δαμασκού» στη συνοριακή λωρίδα και να τους ωθήσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των Κούρδων».

Επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές του τουρκικού κράτους κατοχής έχουν γίνει ταλαντευόμενες μεταξύ αποτυχίας και απώλειας λογικής· Λόγω του προσανατολισμού της προς όλα τα μέρη να λάβει το πράσινο φως για την εξόντωση των λαών της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

Οι περισσότερες από τις κατεχόμενες περιοχές γίνονται μάρτυρες μιας μαζικής εξέγερσης

Σχετικά με τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αφρίν - Συρία, είπε ότι «οι περισσότερες από τις κατεχόμενες περιοχές γίνονται μάρτυρες μιας εκτεταμένης λαϊκής εξέγερσης κατά των τουρκικών αρχών κατοχής και οι διαδηλωτές έκαψαν την τουρκική σημαία και φωτογραφίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν».

Ο Σέιχο πρόσθεσε πως οι τουρκικές κατοχικές αρχές άρχισαν να στοχοποιούν διαδηλωτές στην Αζάζ, την Τζαραμπλούς και την επαρχία Ιντλίμπ, και ως αποτέλεσμα, ένα παιδί χάθηκε και δεκάδες άμαχοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail