Το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας τελείωσε μια για πάντα! – αντικαγκελάριος

Freepen.gr - Η χώρα πρέπει να καταπιεί το «πικρό φάρμακο» μετά από χρόνια φθηνής ρωσικής ενέργειας, εξηγεί ο υπουργός Οικονομίας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα, Ρόμπερτ Χάμπεκ απέρριψε ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας τη Δευτέρα, λέγοντας ότι βασίζεται σε φθηνές εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία που δε θα επιστρέψουν ποτέ.

Τα σχόλια του αντικαγκελαρίου έγιναν κατά την ανακοίνωσή του για ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο, με σκοπό την ανακατανομή των επιπτώσεων των ενεργειακών ελλείψεων μεταξύ των εταιρειών και του γενικού πληθυσμού.

«Η Γερμανία ανέπτυξε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην εξάρτηση από το φθηνό ρωσικό αέριο», είπε ο Χάμπεκ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, σημειώνοντας πως αυτό σημαίνει επίσης εξάρτηση από έναν «εχθρό» του διεθνούς δικαίου, τη «φιλελεύθερη δημοκρατία και τις αξίες της».

«Αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει και δε θα επιστρέψει», είπε ο Χάμπεκ.

Επειδή η Ρωσία διέκοψε «αυθαίρετα» τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, ισχυρίστηκε ο Χάμπεκ, η Γερμανία πρέπει «να σώσει τις εταιρείες που αντιμετώπισαν δυσκολίες και πρέπει να το αντέξουν ως εθνική οικονομία», αποκαλώντας το «πικρό φάρμακο» που πρέπει να πιει η χώρα.

«Αυτός ο φόρος είναι ο δικαιότερος δυνατός τρόπος διανομής και κάλυψης του πρόσθετου κόστους που έχει συσσωρευτεί στον πληθυσμό. Η εναλλακτική δεν είναι χωρίς φόρο. Η εναλλακτική θα ήταν η κατάρρευση της γερμανικής αγοράς ενέργειας και μαζί με αυτήν, μεγάλων τμημάτων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας», υποστήριξε.

Τη Δευτέρα, μια ένωση διαχειριστών αγωγών φυσικού αερίου συμφώνησε με φόρο 2,4 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2023. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν από το Reuters νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο φόρος θα είναι για ένα τυπικό νοικοκυριό περίπου 500 € (508 $) ετησίως.

Ο Χάμπεκ είπε ότι 12 εισαγωγείς έχουν υποβάλει αίτηση για ελάφρυνση μέχρι στιγμής και θα λάβουν περίπου 34 δισεκατομμύρια ευρώ (34,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε προγράμματα διάσωσης, που αντιστοιχούν στο 90% του πρόσθετου κόστους τους.

«Όλα τα μέτρα έχουν συνέπειες και κάποια από αυτά είναι και επιβλητικά. Αλλά μας οδηγούν στο να είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στον εκβιασμό και, επομένως, να μπορούμε να αποφασίζουμε για τον ενεργειακό μας εφοδιασμό ανεξάρτητα από τη Ρωσία. Και έτσι, στο τέλος, μπορούμε επίσης να δράσουμε κυρίαρχα όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας» , είπε στους δημοσιογράφους.

Η Γερμανία βασιζόταν εδώ και καιρό στο ρωσικό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη μεταποιητική βιομηχανία της. Αυτό το μοντέλο δέχτηκε το ένα πλήγμα μετά το άλλο τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των lockdowns του Covid-19 που διέκοψαν το διεθνές εμπόριο, του Πράσινου Κόμματος του Habeck που έφερε την ατζέντα του για την κλιματική αλλαγή στον κυβερνώντα συνασπισμό και των εμπάργκο της ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
 
* πληροφορίες RT
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail