Δυτικοί ειδικοί προτρέπουν τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Ρωσία πριν «είναι πολύ αργά»

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται από τις 24 Φεβρουαρίου και δε διαφαίνεται άμεσο τέλος, δυτικοί σχολιαστές και ειδικοί έχουν αρχίσει να προτρέπουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία πριν να είναι «πολύ αργά».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Samuel Charap, ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στην RAND Corporation, και ο Jeremy Shapiro, διευθυντής έρευνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, προέτρεψαν σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους New York Times για τη Δύση να συνεχίσει να παρέχει υλική υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό, αλλά σε στενή συνεννόηση με το Κίεβο να «αρχίσουν να ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία», καθώς «η ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να είναι ο στόχος, ακόμη κι αν ο δρόμος προς αυτήν παραμένει αβέβαιος».

Με τις ΗΠΑ να έχουν δεσμεύσει περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περισσότερο από τέσσερις φορές τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας για το 2021, εκτός από τις άλλες χώρες που υπόσχονται άλλα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, οι συγγραφείς ισχυρίζονται πως αν και η Δύση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την Ουκρανία, δε θέλουν να κλιμακώσει τη σύγκρουση σε μεγάλο πόλεμο δυνάμεων.

«Εφόσον τόσο η Ρωσία όσο και η Δύση είναι αποφασισμένες να επικρατήσουν έναντι της άλλης στην Ουκρανία και είναι έτοιμες να αφιερώσουν τα βαθιά αποθέματα όπλων τους για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, η περαιτέρω κλιμάκωση φαίνεται σχεδόν προκαθορισμένη», έγραψαν οι ειδικοί.

Τονίζουν ότι οι συζητήσεις είναι απολύτως απαραίτητες, παρά το γεγονός πως είναι πολιτικά επικίνδυνες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να φέρει τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση. Μπορεί να προβληθεί ένα επιχείρημα ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη σε άμεση σύγκρουση καθώς το μπλοκ του Ατλαντικού παρέχει ήδη όπλα και εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό και ενθαρρύνει πρώην στρατιώτες και εθελοντές να πολεμήσουν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό είναι επιπλέον της βοήθειας κατασκοπείας και παρακολούθησης, της διπλωματικής και πολιτικής υποστήριξης και της ιατρικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η Ρωσία έχει κόκκινες γραμμές, οι οποίες αν και δεν είναι ακριβώς γνωστές στο σύνολό τους, μπορούν να περιγραφούν. Οι ειδικοί δίνουν το παράδειγμα πως εάν δοθούν στους Ουκρανούς συγκεκριμένα συστήματα ή δυνατότητες που θα μπορούσαν να στοχεύσουν άμεσα το ρωσικό έδαφος, είναι πιθανό η Μόσχα να το θεωρήσει ως υπέρβαση της κόκκινης γραμμής. Γι' αυτόν το λόγο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία θα εφοδιαζόταν με συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, τα πυρομαχικά μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Ρωσία απορρίφθηκαν.

«Η υπόθεση της απόφασης ήταν ότι η Μόσχα θα κλιμακώσεί - δηλαδή θα εξαπολύσει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ - μόνο εάν παρασχεθούν ορισμένοι τύποι όπλων ή εάν χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν ρωσικό έδαφος», ισχυρίστηκαν. «Ο στόχος είναι να είμαστε προσεκτικοί για να σταματήσουμε πίσω από αυτή τη γραμμή, δίνοντας στους Ουκρανούς ό,τι χρειάζονται για να «υπερασπιστούν το έδαφός τους από τις ρωσικές προόδους», όπως είπε ο κ. Μπάιντεν σε δήλωση τον Ιούνιο».

Για τους ειδικούς, αυτό δημιουργεί ένα αίνιγμα καθώς προς το παρόν η Δύση δεν είναι πρόθυμη να στείλει τις στρατιωτικές της δυνάμεις απευθείας στην Ουκρανία, αλλά μια ρωσική νίκη είναι απαράδεκτη. Ταυτόχρονα, εάν η Ουκρανία κατάφερνε με κάποιο τρόπο να σταματήσει την προέλαση της Ρωσίας χάρη στη βοήθεια των δυτικών όπλων, αυτό θα αποτελούσε μια απαράδεκτη ήττα για τη Μόσχα, η οποία θα μπορούσε να αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να «εντείνει» την επιχείρησή του.

Ο Charap και ο Shapiro τονίζουν ότι «Η αποφασιστικότητα τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσουν στην Ουκρανία είναι ο κύριος μοχλός της κλιμάκωσης» και πως μόνο μέσω συνομιλιών μπορεί να ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση. Όπως λένε, «Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε αυτή τη δυναμική να ξεφύγει από τον έλεγχο είναι να αρχίσετε να μιλάτε πριν να είναι πολύ αργά».



Αν και το ζευγάρι έχει αναμφίβολα δίκιο στην ανάλυσή του ότι οι συνομιλίες είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης, αυτό που παραλείπουν είναι η πλήρης απροθυμία της ουκρανικής πλευράς από το 2014 να συζητήσει θέματα, καθώς και η ενθάρρυνση που λαμβάνει το Κίεβο από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να μη συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Η ίδια η κρίση στην Ουκρανία σήμερα οφείλεται στην άρνηση του Κιέβου να διαπραγματευτεί και να συζητήσει, ενώ δεσμεύεται για ένα μονοπάτι υπερεθνικισμού, στρατιωτικοποίησης και ακόμη και πυρηνοποίησης.

Οι δύο αναλυτές με αυτόν τον τρόπο δεν λένε απαραίτητα κάτι βαθύ καθώς οι συζητήσεις ήταν πάντα ο τρόπος επίλυσης των ζητημάτων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ακόμη και πριν από τα γεγονότα του 2014. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τονίζουν πως το Κίεβο, με την ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον, είναι εντελώς απρόθυμη να συμμετάσχει σε συζητήσεις παρά την προθυμία της Μόσχας.

Μπορεί να υπάρχουν κάποια κενά στην ανάλυσή τους, αλλά το πιο σημαντικό, το να ζητούν εμπειρογνώμονες από τη RAND και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στους New York Times να ξεκινήσουν συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια σημαντική αφήγηση από την ενθάρρυνση για παρατεταμένη μάχες που συνήθως απαντώνται σε επιρροές δυτικές δεξαμενές σκέψης και μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών των τριών προαναφερθέντων ιδρυμάτων.

Με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση να συνεχίζεται για μισό χρόνο και χωρίς τέλος, οι δυτικοί αναλυτές υποτίμησαν κατάφωρα την αποφασιστικότητα της Ρωσίας, υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες της Ουκρανίας και υπολόγισαν λάθος την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. Τώρα υπάρχει μια αυξανόμενη αποδοχή στην ακαδημαϊκή σφαίρα και στα μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία ελέγχει πλήρως την κατάσταση στην Ουκρανία και μόνη της αποφασίζει πότε θα ολοκληρωθεί η στρατιωτική της επιχείρηση. Εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας, μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Δύσης να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις, καθώς θα μπορούσε να είναι ο μόνος τρόπος να ασκηθεί οποιαδήποτε επιρροή στην έκβαση της σύγκρουσης. Ωστόσο, οι πολιτικές τάξεις της Δύσης δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί αυτήν την πραγματικότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail