Οι ΗΠΑ θέλουν η Ινδία να μιμηθεί την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης που την αυτοσαμποτάρει

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar καυχήθηκε πρόσφατα ότι ο κόσμος έχει αποδεχθεί την ενεργειακή πολιτική της Ινδίας και τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Η δήλωση του Jaishankar ώθησε τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, να πει πως θα είναι μια μακροπρόθεσμη πρόταση για το Νέο Δελχί να επαναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική μακριά από τη Μόσχα – αλλά παρά τη συμμαχία QUAD, η Ινδία είναι απίθανο να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αύξηση των εισαγωγών της Ινδίας σε ρωσικό πετρέλαιο και λιπάσματα και πιθανή αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, ο Πράις είπε στις 24 Αυγούστου: «Δεν εναπόκειται σε εμένα να μιλήσω για την εξωτερική πολιτική μιας άλλης χώρας. Αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να επισημάνω όσα ακούσαμε από την Ινδία. Έχουμε δει χώρες σε όλο τον κόσμο να μιλούν ξεκάθαρα, μεταξύ άλλων με τις ψήφους τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Αλλά αναγνωρίζουμε επίσης, όπως έλεγα μόλις πριν από λίγο, πως αυτό δεν είναι η ανατροπή ενός διακόπτη φώτων. Αυτό είναι κάτι που, ειδικά για χώρες που έχουν ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσία, σχέσεις που, όπως συμβαίνει με την Ινδία, εκτείνονται εδώ και δεκαετίες, θα είναι μια μακροπρόθεσμη πρόταση για επαναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής μακριά από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Αν και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει βαριές κυρώσεις στη Ρωσία από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ινδία βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, αγνοώντας την κριτική από τη Δύση και αρνούμενη να ακολουθήσει το μονοπάτι του ευρωπαϊκού αυτοσαμποτάζ.

Το Βερολίνο ενέκρινε πρόσφατα μια σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας για το χειμώνα, τα οποία θα περιορίσουν τη χρήση φωτισμού και θέρμανσης. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του θέλει να απελευθερωθεί «το συντομότερο δυνατό από τη δέσμευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας». Αντίθετα, η Γερμανία βρίσκεται σε θέση να χρειάζεται να μειώσει τη χρήση ενέργειας αντί να συμπεριφέρεται ως ηγετική χώρα της ΕΕ.

Από το Σεπτέμβριο τα δημόσια κτίρια, εκτός από νοσοκομεία και άλλα παρόμοια, θα έχουν θέρμανση το πολύ στους 19C. Τα δημόσια μνημεία και τα κτίρια επίσης δε θα φωτίζονται για αισθητικούς λόγους. Θα μπορούσε να απαγορευτεί στις επιχειρήσεις να διατηρούν τα καταστήματά τους φωτισμένα τη νύχτα. Η θέρμανση της ιδιωτικής πισίνας θα μπορούσε επίσης να απαγορευτεί και, τα φορτία άνθρακα και πετρελαίου θα έχουν προτεραιότητα έναντι των ταξιδιών επιβατών στις σιδηροδρομικές γραμμές.

«Έχουμε μια κατάσταση έλλειψης στις σιδηροτροχιές αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing. «Αυτό σημαίνει πως εάν είναι προσωρινά απαραίτητες πρόσθετες μεταφορές καυσίμων, θα πρέπει να τις δώσουμε προτεραιότητα».

Αυτή η ευρωπαϊκή αυτο-δολιοφθορά, όλα για χάρη της προσποίησης ότι υπερασπίζεται τον φιλελευθερισμό με τη μορφή του αυταρχικού καθεστώτος του Κιέβου και με οδηγίες από την Ουάσιγκτον, είναι μια κατάσταση που η Ινδία θέλει να αποφύγει εντελώς καθώς συνεχίζει να προοδεύει και να εξελίσσεται σε μεγάλη δύναμη.


Το Μάιο, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας, πίσω από το Ιράκ, καθώς τα διυλιστήρια άρπαζαν το ρωσικό αργό διαθέσιμο σε μεγάλες εκπτώσεις. Τα ινδικά διυλιστήρια αγόρασαν περίπου 25 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου το Μάιο, αγνοώντας κάθε καταδίκη από τη Δύση και αρνούμενa να εγκαταλείψουν τη σχέση δεκαετιών με τη Μόσχα, ειδικά καθώς οι Ινδοί δεν ξεχνούν την ατελείωτη υποστήριξη της Δύσης στο Πακιστάν.

Ο Jaishankar τόνισε στις 23 Αυγούστου ότι η Ινδία δεν ήταν αμυντική όσον αφορά τις αγορές της ρωσικού πετρελαίου, αλλά έκανε τις ΗΠΑ και άλλους να συνειδητοποιήσουν πως η κυβέρνηση είχε το «ηθικό καθήκον» να διασφαλίσει ότι ο λαός είχε την «καλύτερη συμφωνία» – κάτι που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κάνουν.

Αντί να συνθηκολογήσει στις ατελείωτες πιέσεις από τη Δύση, η Ινδία προχώρησε χωρίς συγγνώμη με τις διμερείς σχέσεις της με τη Ρωσία. Οι κάρτες που βασίζονται στο ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir θα γίνονται σύντομα δεκτές σε ΑΤΜ και τερματικά Σημείων Πώλησης στην Ινδία καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κατασκευή ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος ανεξάρτητου από τη Δύση, το οποίο μπορεί να παρακάμψει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης τις προθέσεις της να κατασκευάσει την επόμενη γενιά τεθωρακισμένων οχημάτων και υποβρυχίων σε κοινή συνεργασία με την Ινδία. Αυτό έρχεται καθώς η παράδοση του δεύτερου συντάγματος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Με την Ινδία να προωθεί την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία στον ενεργειακό, χρηματοπιστωτικό και στρατιωτικό τομέα, η Δύση αναγκάζεται να μεγαλοποιήσει τα μικρά γεγονότα σαν να επρόκειτο για μια σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Νέου Δελχί. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης υπερέβαλαν τη σημασία του να ψηφίσει η Ινδία για πρώτη φορά κατά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια μιας «διαδικαστικής ψηφοφορίας» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία. Το 15μελές όργανο του ΟΗΕ κάλεσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει σε μια συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης στις 24 Αυγούστου, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε μόνο από η Μόσχα και απείχε το Πεκίνο.

Μέχρι στιγμής, το Νέο Δελχί απείχε στο ΣΑΗΕ για την Ουκρανία, με την πρόσφατη ψηφοφορία να είναι η μόνη εξαίρεση. Αυτό ενόχλησε τις δυτικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά δεν τις εμπόδισε να κάνουν μεγάλες διαπραγματεύσεις με την ψηφοφορία της Ινδίας να επιτρέψει στον Ζελένσκι να μιλήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό φυσικά δεν αντικατοπτρίζει ούτε υποδηλώνει κάποια αλλαγή της ινδικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά είναι μάλλον μια απέλπιδα προσπάθεια να απεικονιστούν ανύπαρκτες ρωγμές στους δεσμούς Νέου Δελχί-Μόσχας. Αντίθετα, το Νέο Δελχί θα συνεχίσει τη συνεργασία δεκαετιών με τη Μόσχα, μια συνεργασία που υπήρξε μακρά και καρποφόρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Jaishankar είπε τον Ιούνιο πως «η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από τη νοοτροπία ότι τα προβλήματα της Ευρώπης είναι τα προβλήματα του κόσμου, αλλά τα προβλήματα του κόσμου δεν είναι προβλήματα της Ευρώπης». Σύντομα η Ευρώπη θα συνειδητοποιήσει, ειδικά η Γερμανία, πως η ενεργειακή και χρηματοπιστωτική της κρίση, που υποκινείται από μια κακώς μελετημένη ρωσοφοβική πολιτική, σίγουρα δεν θα είναι το πρόβλημα της Ινδίας, ειδικά με τον χειμώνα προ των πυλών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail