Το Ιράν μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με ενέργεια εάν αρθούν οι κυρώσεις, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη Ρωσία

GTraschuetz / pixabay
Οι εμπορικές οδοί καθιστούν την ιρανική ενεργειακή εναλλακτική λύση ανέφικτη.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Κανάνι Τσάφι, η Τεχεράνη μπορεί να αναπληρώσει εν μέρει το έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας που προκλήθηκε από την κρίση που περιβάλλει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η κρίση καυσίμων-ενέργειας αφορά πρώτα την Ευρώπη, ειδικά με χώρες που έχουν απορρίψει το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως η Γερμανία. Το Ιράν μπορεί σχεδόν να αντικαταστήσει τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, αυτό έχει υψηλό τίμημα, κάτι που οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτήν την στιγμή.

Το Ιράν, που αντιμετωπίζει τη δική του σειρά κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, δεν είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας σε σύγκριση με τη Ρωσία. Παρόλα αυτά, το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και ορισμένοι πιστεύουν πως μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Ωστόσο, αυτή η προοπτική εξαρτάται από την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, κάτι που είναι φαινομενικά απίθανο βραχυπρόθεσμα.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της δυνατότητας παροχής ιρανικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δεξαμενόπλοια είναι μία διαδρομή, αλλά το 95% του στόλου μεταφοράς φυσικού αερίου του Ιράν ανήκει στην Κίνα. Εξαιτίας αυτού, η προμήθεια LNG από το Ιράν στην Ευρώπη είναι αδύνατη εκτός εάν συμφωνήσουν οι Κινέζοι. Είναι επίσης δύσκολο να χρησιμοποιηθούν ξένοι μεταφορείς φυσικού αερίου – η Ευρώπη έχει ήδη επιχειρήσει κάτι τέτοιο, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι δωρεάν μεταφορείς φυσικού αερίου.


Αν και είναι δυνατή η παροχή ιρανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών, οι γεωπολιτικές συνθήκες, που δε φαίνεται να επιλύονται πουθενά στο εγγύς μέλλον, δεν θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους να αγοράσουν ιρανική ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα σήμαινε μια διαδρομή αγωγού μέσω του αποσταθεροποιημένου Ιράκ και της Συρίας ή μέσω ζωνών σύγκρουσης στην Τουρκία.

Υπάρχει ένας αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει το Ιράν με την Ευρώπη, αλλά μόνο με χωρητικότητα 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Αυτός ο αγωγός περνάει από την Τουρκία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας χρησιμοποιείται από την ίδια την Τουρκία. Η χωρητικότητα του υπάρχοντος αγωγού φυσικού αερίου μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, αλλά θα πρέπει να περάσει από μια περιοχή πυκνοκατοικημένη από ανήσυχους Κούρδους.

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων αυτονομιστών μετράει δεκαετίες, οι τοκογλύφοι και οι τράπεζες διστάζουν να χρηματοδοτήσουν έναν αγωγό φυσικού αερίου που είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε επιθέσεις. Επομένως, αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου καταδεικνύει μόνο την τεχνική ικανότητα του Ιράν να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη, αλλά δεν αποτελεί πραγματική εναλλακτική λύση στη ρωσική ενέργεια.


Ο Hedayatollah Khademi, Διευθύνων Σύμβουλος της North Oil Drilling Company στο Ιράν και πρώην μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ιρανικού κοινοβουλίου, δήλωσε:

«Παρόλο που το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου, η παραγωγή μας είναι περίπου 800-900 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και καταναλώνουμε περίπου την ίδια ποσότητα σε περιόδους αιχμής. Θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε αέριο στην Ευρώπη εάν η κοινή επιχείρηση μπορεί να αναπτύξει κοιτάσματα, να αναπτύξει υποδομές και να αναπτύξει αγωγούς φυσικού αερίου, για παράδειγμα μέσω Τουρκίας, που είναι ο καλύτερος τρόπος για την παροχή αερίου από το Ιράν στην Ευρώπη, όταν υπάρχει κατάλληλος αγωγός. Αν μιλάμε για προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σήμερα, είναι απλώς ένας μικρός και ασήμαντος αριθμός».

Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο Khademi είναι πεπεισμένος πως το Ιράν μπορεί να καλύψει εν μέρει το κενό έλλειψης που σχετίζεται με την κρίση καυσίμων και ενέργειας. Αλλά για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Όσον αφορά την προμήθεια πετρελαίου, το Ιράν θα είναι σίγουρα σε θέση να καταλάβει μεγάλο μερίδιο της αγοράς εάν αρθούν οι κυρώσεις, καθώς η χώρα της Δυτικής Ασίας έχει υψηλή παραγωγική ικανότητα. Επί του παρόντος, μισό εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και LNG εξάγονται καθημερινά. Όπως τόνισε ωστόσο ο Khademi, λόγω των κυρώσεων, το Ιράν δεν μπορεί να παίξει πραγματικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Εάν όμως αρθούν οι κυρώσεις, το Ιράν πιστεύεται ότι θα μπορεί να εξάγει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και LNG. Ωστόσο, όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σημαντική κρίση το Φθινόπωρο, ακόμα κι αν το Ιράν επιχειρήσει να αντικαταστήσει τη Ρωσία στην αγορά ενέργειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail