Το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί τη ναυτιλία σιτηρών για λαθρεμπόριο περισσότερων όπλων

Τους τελευταίους περισσότερους από 5 μήνες, είδαμε μια δραματική έξαρση της «ανησυχίας» της πολιτικής Δύσης για την εξαγωγή σιτηρών και άλλων προϊόντων διατροφής από τις περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου, όλα με το πρόσχημα της «τροφοδότησης του κόσμου». Ήταν μια σχεδόν τέλεια κάλυψη για το γεγονός ότι διάφορες δυτικές εταιρείες κατέχουν πάνω από 17 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης στην Ουκρανία, που είναι περίπου το 30% του γόνιμου εδάφους της χώρας. Προκειμένου να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη «αλτρουιστική ανάγκη» τους να ταΐσουν τον κόσμο, η πολιτική Δύση ήθελε να βεβαιωθεί ότι θα μπορούσε να έχει τουλάχιστον κάποια απόδοση της επένδυσης από την καλλιεργήσιμη γη που «απέκτησε νόμιμα» στην Ουκρανία. Η πολιτική Δύση, που ποτέ δεν άφησε μια καλή προπαγανδιστική αφήγηση να πάει χαμένη, κατηγόρησε τη Ρωσία πως διεξήγαγε ναυτικό αποκλεισμό λιμανιών που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να παπαγαλίζουν την ίδια γραμμή ξανά και ξανά, ενώ τα ίδια εξακολουθούσαν να δημοσιεύουν πληροφορίες για το πώς τα υπολείμματα των ναυτικών δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου απελευθέρωσαν χιλιάδες θαλάσσιες νάρκες, μερικές από τις οποίες κατέληξαν να παρασυρθούν μέχρι τον Βόσπορο. Παρά την προπαγάνδα και τα κραυγαλέα ψέματα από τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία εξακολουθούσε να δέχεται να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα επέτρεπε την αδιάλειπτη αποστολή σιτηρών από την Ουκρανία. Η συμφωνία, με από κοινού μεσολάβηση της Άγκυρας και του ΟΗΕ, υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 Ιουλίου. Ωστόσο, φαίνεται τώρα πως η προθυμία της Ρωσίας να συνεργαστεί ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες έχει (κατα)χρησιμοποιηθεί για άλλη μια φορά. Ορισμένες πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι τα πλοία που κινούνται μέσα και έξω από τα λιμάνια υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου είναι πολύ πιθανο να μεταφέρουν "μη βρώσιμο φορτίο" - όπλα και πυρομαχικά για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου.

Μήνες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τα σιτηρά, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έθεσε την πιθανότητα κατάχρησης της ναυτιλίας σιτηρών για λαθρεμπόριο όπλων για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα, συζητήθηκε ένα σαφές καθεστώς εξαγωγών, στο οποίο θα εμπλέκονταν πολλά μέρη. Για παράδειγμα, ο τουρκικός στρατός επρόκειτο να εκκαθαρίσει τα λιμάνια υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου από όλες τις ναυτικές νάρκες και να επιτρέψει στα πλοία που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτά τα λιμάνια να απομακρυνθούν και άλλα φορτηγά πλοία να εισέλθουν και να αρχίσουν να φορτώνουν τα «απαραίτητα σιτηρά» ή ακριβέστερα, τα «απαραίτητα» κέρδη για τις δυτικές εταιρείες. Τα πλοία φορτωμένα με σιτηρά επρόκειτο να οδηγηθούν στα διεθνή ύδατα και στη συνέχεια να οδηγηθούν στον Βόσπορο από ρωσικά πλοία της Μαύρης Θάλασσας.

«Η Ρωσία δείχνει ότι το φαγητό δεν είναι όπλο και [πως] δεν το χρησιμοποιεί ως όπλο [εναντίον] άλλων εθνών, επομένως είναι πολύ σημαντικό να διεξαχθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος βουλευτής Ozturk Yilmaz τον Ιούλιο.


Κι όμως, φαίνεται ότι η πολιτική Δύση και το αγαπημένο της νεοναζιστικό καθεστώς-μαριονέτα έχουν μόνο όπλα στο μυαλό τους. Καθώς η Ρωσία στοχεύει επιτυχώς τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών του ΝΑΤΟ μέσω χερσαίων οδών στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, η εμπόλεμη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έπρεπε να βρει εναλλακτικές λύσεις. Οι προμήθειες όπλων θα ήταν πολύ πιο εύκολο να κρυφτούν σε μεγάλα φορτηγά πλοία που επέστρεφαν σε λιμάνια υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου, όπου θα μπορούσαν να εκφορτωθούν αυτά τα όπλα και τα πυρομαχικά και στη συνέχεια να φορτωθούν ξανά τα πλοία με σιτηρά. Είναι σχεδόν ένα τέλειο σχέδιο, καθώς είναι υλικοτεχνικά αδύνατο για τη Ρωσία να επιθεωρήσει κάθε φορτηγό πλοίο με προορισμό την Ουκρανία, το οποίο δίνει τόσο στην πολιτική Δύση όσο και στη νεοναζιστική χούντα περισσότερο από αρκετό χώρο ελιγμών για να μεταφέρουν σχεδόν οτιδήποτε στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς του Κιέβου. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους χρησιμοποιώντας τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων HIMARS που παρέχονται από τις ΗΠΑ . Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, σε συντονισμό με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν στοχεύσει επιτυχώς αυτά τα όπλα και πυρομαχικά. Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφές από πού προέρχονται τόσα πυρομαχικά για το HIMARS MLRS. Αν και η πιθανότητα να αποθηκευτεί στην Ουκρανία πριν από την επέμβαση της Ρωσίας δε θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς, το πιο πιθανό είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν πλοία για τη μυστική μεταφορά του.

"Η ρωσική πλευρά, όχι αδικαιολόγητα, υποθέτει ότι τα πλοία που θα εισέλθουν στα λιμάνια της Ουκρανίας μπορεί να φέρουν όπλα μαζί τους, γιατί οποιοδήποτε όπλο έρχεται στην Ουκρανία σημαίνει πολλούς θανάτους. Το καθήκον μας είναι να αποτρέψουμε την Ουκρανία από το να λαμβάνει όπλα. Εκεί υπάρχουν ούτως ή άλλως αρκετά», σημείωσε ο ειδικός Anatoly Tikhonov.

Μια άλλη πτυχή της συμφωνίας για τα σιτηρά που θα μπορούσε επίσης να βλάψει τη Ρωσία είναι το γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου θα μπορούσε να απαιτήσει όπλα σε αντάλλαγμα για σιτηρά, καθιστώντας ουσιαστικά δυνατή τη νεοναζιστική χούντα να αποκτήσει ακόμη περισσότερα όπλα. Επιπλέον, τα ανησυχητικά σενάρια του καθεστώτος του Κιέβου να αποκτήσει περισσότερα όπλα γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά αν ληφθεί υπόψη πού μπορεί να καταλήξουν τα όπλα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail