Φωτιά στην αγορά ενοικίου: μεγάλες αυξήσεις αλλά και ελλείψεις στα διαθέσιμα ακίνητα

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των ενοικίων με τις αυξήσεις να αγγίζουν ακόμη και το 30% στο κέντρο της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια.

Από: capital.gr  / Της Ελένης Μπότα

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η μεγάλη αύξηση των ενοικίων, οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για την κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Επίσης από το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, σταμάτησε η ανέγερση νέων κατοικιών ενώ μέσα σε αυτά τα χρόνια η ζήτηση για τη μίσθωση κατοικιών άγγιξε τις 150.000 – 200.000 κατοικίες, σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα –η ανέγερση νέων πολυκατοικιών– ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο η βραχυχρόνια μίσθωση κέρδιζε συνεχώς έδαφος.

Σήμερα το πρόβλημα της στέγασης είτε για διαμερίσματα μεγαλύτερης επιφάνειας 70τμ -110 τμ , είτε μικρότερης έως 30τμ-50τμ, είναι μεγάλο.

Η ζήτηση για ενοικίαση είναι καθημερινά αυξανόμενη, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες φτάνουν πλέον να ζητούν το Ε9 ή τη σύμβαση εργασίας από τους υποψήφιους ενοικιαστές για τη μίσθωση της κατοικίας τους.  

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, τόνισε ότι το πρόβλημα της μείωσης της προσφοράς κατοικιών οφείλεται στο ότι οι ενοικιαζόμενες κατοικίες και τα διαμερίσματα κατασκευής των δεκαετιών 50 - 80 τ.μ. σταδιακά αποσύρονται από την αγορά όταν αποχωρήσει κάποιος μακροχρόνιος ενοικιαστής τους, λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να τα ανακαινίσουν λειτουργικά αλλά και ενεργειακά, με το κόστος να φτάνει σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, όπως προβλέπουν οι επερχόμενες υποχρεωτικές ρυθμίσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχετικά με το ύψος των ενοικίων, προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι όποιοι ιδιοκτήτες ζητούν υψηλά ενοίκια, διατρέχουν υψηλότατο κίνδυνο να μην εισπράξουν ούτε ένα ενοίκιο, και να μην πληρωθεί ούτε ένας λογαριασμός ρεύματος, νερού και κοινοχρήστων από τους "ενοικιαστές" αυτούς, οι οποίοι αποδέχονται τα υψηλά ενοίκια προκειμένου να εγκατασταθούν στις κατοικίες με το εξ αρχής σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, και οι οποίοι δυσφημούν με τις ενέργειές τους αυτές όλους τους υπόλοιπους ενοικιαστές.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos στο β΄τρίμηνο του 2022 (σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2021) οι τιμές των ενοικίων στις περιοχές των βορείων προαστίων καταγράφουν αύξηση 9,10% και ανέρχονται πλέον στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ενοικίασης μίας κατοικίας 80 τετραγωνικών, ανέρχεται στα 800 ευρώ το μήνα. Αυξήσεις 5,90% καταγράφονται, στο ίδιο διάστημα και στα νότια προάστια, ενώ κατά 5,60% είναι αυξημένες οι τιμές των ενοικίων στα δυτικά προάστια στο β' τρίμηνο του 2022.

Διψήφια ποσοστά αυξήσεων καταγράφονται στις τιμές των ενοικίων στα ανατολικά προάστια και τον Πειραιά με 14,30% και 11,10%, αντίστοιχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail