Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ρίχνουν φως στις «μυστικές συμφωνίες» του Ζελένσκι

Freepen.gr - Η γερμανική εφημερίδα Die Welt έβαλε στο μικροσκόπιο τις «μυστικές συμφωνίες» του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι μεταφέροντας ένα απόσπασμα από ένα νέο βιβλίο που υποδηλώνει ότι ο αρχηγός του κράτους μπορεί να έχει φοροδιαφύγει στο εσωτερικό.

Η εφημερίδα ανέφερε μέρη του «Zelensky: A Biography» που ασχολούνται με υποτιθέμενες υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται ο Ουκρανός ηγέτης.

Λέει ότι το 2019, ο Zelensky διαπιστώθηκε πως είχε λογαριασμούς offshore στην Κύπρο και έρευνα του Slidstvo.info αποκάλυψε ότι ο πρώην κωμικός έχει εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στο Μπελίζ, συμπεριλαμβανομένης της «άγνωστης προηγουμένως» Maltex Multicapital Corp., στην οποία ανήκουν διαμερίσματα στο κέντρο του Λονδίνου αξίας 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία λέγεται επίσης ότι έχει λάβει συνολικά 40 εκατομμύρια δολάρια από τον Ουκρανό ολιγάρχη Igor Kolomoysky από το 2012. Ο Zelensky προφανώς μεταβίβασε τις μετοχές του σε αυτήν την εταιρεία σε έναν στενό φίλο λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε.

Αν και δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο σκοπός πίσω από το σχέδιο, οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι ερευνητές υπέθεσαν εκείνη την εποχή πως ο Ζελένσκι μπορεί να το χρησιμοποιούσε για να αποφύγει τους φόρους στην Ουκρανία ή ότι συμμετείχε σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τον Κολομοΐσκι.

Το απόσπασμα αναφέρει επίσης πως η προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Offshore 95», το οποίο επικεντρωνόταν στις υποτιθέμενες σκοτεινές συναλλαγές του Zelensky που αποκαλύφθηκαν στα Pandora Papers, ακυρώθηκε στο Κίεβο την τελευταία στιγμή τον περασμένο Οκτώβριο. Ο διευθυντής του κινηματογράφου είχε προφανώς λάβει κλήση από την SBU, την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, αναφέρεται στο απόσπασμα, επικαλούμενο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Μόνο χάρη στη δημόσια κατακραυγή η προβολή πραγματοποιήθηκε αργότερα μέσα στην ημέρα, είπε.

 
Παρά το γεγονός ότι αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του Slidstvo.info, το γραφείο του Ζελένσκι εξήγησε τον Οκτώβριο του 2021 πως «όλοι μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, ειδικά στον τηλεοπτικό κλάδο» κατά τη διάρκεια των «χρόνων Γιανούκοβιτς», αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε επίσης πως οι φορολογικές αρχές εξέταζαν τις συναλλαγές του «σχεδόν κάθε μέρα» εκείνη την εποχή, υπονοώντας ότι δε βρήκαν ποτέ παραβιάσεις. Αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά πως εμπλέκεται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με το αν είχε πράγματι πληρώσει όλους τους οφειλόμενους φόρους ανά πάσα στιγμή.

Ένας δημοσιογράφος από το Slidstvo.info, ωστόσο, προφανώς δεν ήταν ικανοποιημένος με την απάντηση του προέδρου και υποστήριξε την επόμενη μέρα πως και μόνο η ύπαρξη αυτής της υπεράκτιας εταιρείας έδειχνε το γεγονός ότι ο Ζελένσκι δεν «εμπιστεύεται τη χώρα στην οποία δημιουργήσατε την επιχείρησή σας και για το οποίο είστε υπεύθυνοι».

«Θέλεις να κρύψεις κάτι και έχεις λόγο για αυτό», είπε.

Σύμφωνα με το βιβλίο, στις 27 Οκτωβρίου, η Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε έρευνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ζελένσκι και δε βρήκε τίποτα παράνομο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail