Οι ΗΠΑ θέλουν παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία για να συντρίψουν Ρωσία – Κίνα

padrinan / pixabay
Freepen.gr - Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να παρατείνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη σύγκρουση στην Ουκρανία προκειμένου να αποδυναμώσει τη Μόσχα, υποστηρίζει ο πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία.

Σε μια συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Zhang Hanhui είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ξεκίνησαν «πέντε γύρους επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, οδήγησαν την «έγχρωμη επανάσταση» στην Ουκρανία» και «τη Ρωσία σε μια γωνία από την άποψη της ασφάλειας». Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό οδήγησαν στην τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις ΗΠΑ ως «τον εμπνευστή και τον κύριο εμπρηστή της κρίσης στην Ουκρανία».

Ο Ζανγκ ισχυρίστηκε πως επιβάλλοντας «πρωτοφανείς» κυρώσεις στη Μόσχα και παρέχοντας στο Κίεβο ακόμη περισσότερα όπλα, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να παρατείνει την ένοπλη σύγκρουση για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην «εξάντληση και συντριβή της Ρωσίας» τελικά.

Ο Κινέζος πρέσβης σημείωσε ότι είδε παραλληλισμούς μεταξύ της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της τελευταίας κλιμάκωσης γύρω από την Ταϊβάν. Υποστήριξε πωε ο Λευκός Οίκος αναπτύσσει το είδος των εργαλείων που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «λυγίζουν τους μυς τους» [επίδειξη ισχύος] στο κατώφλι της Κίνας, οργανώνουν «διάφορες ομάδες κατά της Κίνας και έχουν πλέον ξεπεράσει ανοιχτά όλα τα σύνορα για το ζήτημα της Ταϊβάν» απλώς αποδεικνύει την εκτίμησή του. Το ονόμασε αυτό ως μια «ασιατική-Ειρηνική εκδοχή της «επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά»».

Ο απεσταλμένος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν αποτελεσματικά τους ίδιους στόχους σε σχέση με την Κίνα όπως και έναντι της Ρωσίας - να «εμποδίσουν την ανάπτυξη και την άνοδο της Κίνας, να παρέμβουν στις εσωτερικές της υποθέσεις» καθώς και να «την εξαντλήσουν και με τη βοήθεια του πολέμου και των κυρώσεων».

Ο αξιωματούχος συνέχισε υποστηρίζοντας πως τόσο η κρίση στην Ουκρανία όσο και η τελευταία επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταϊβάν δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να αναβιώσει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου. 



Επιπλέον, αυτός ο νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη, υποστήριξε ο Κινέζος πρέσβης.

Ο Ζανγκ περιέγραψε τις ΗΠΑ ως μια δύναμη που καταστρέφει τους διεθνείς κανόνες και προκαλεί αστάθεια και αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο. Η ηγεμονία και η εξάρτηση της Ουάσιγκτον στη δύναμη είναι η «μεγαλύτερη πρόκληση για την πρόοδο και την ειρηνική ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής υπενθύμισε στις ΗΠΑ ότι η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της Κίνας από αμνημονεύτων χρόνων, πράγμα που σημαίνει πως τυχόν ζητήματα που αφορούν το νησί είναι αποκλειστικά εσωτερικές υποθέσεις της ίδιας της Κίνας. Τόνισε επίσης ότι «η σημερινή Κίνα δεν είναι η Κίνα πριν από εκατό χρόνια, που ήταν φτωχή και αδύναμη, και άφηνε άλλους να αποφασίσουν για τη μοίρα της».

Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν δε θα αλλάξει την «ιστορική και νομική πραγματικότητα» πως το νησί είναι μέρος της Κίνας, ούτε θα σταματήσει την «ιστορική τάση της πλήρους επανένωσης της Κίνας».

Ωστόσο, με την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν νωρίτερα αυτόν το μήνα και τη συνάντησή της με τους «αποσχιστές» και την υποστήριξή της, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την προηγούμενη δέσμευσή τους στην αρχή της «Μίας Κίνας», εξήγησε ο πρέσβης. Είπε ότι ήταν το τελευταίο παράδειγμα της διπροσωπίας της Αμερικής, καθώς στα χαρτιά ο Λευκός Οίκος δηλώνει ΠΩς σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κίνας, αλλά στην πράξη αυτό δε συμβαίνει.

Ο Κινέζος πρέσβης ευχαρίστησε επίσης τη Μόσχα που μίλησε εναντίον της επίσκεψης της Πελόζι μαζί με «περισσότερες από εκατό χώρες και διεθνείς οργανισμούς».

Ο Ζανγκ συνέχισε επαινώντας το επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, περιγράφοντας πως έχουν φτάσει στην «καλύτερη περίοδο στην ιστορία». Σύμφωνα με τον απεσταλμένο, αυτή η συμμαχία είναι μια «σημαντική δύναμη που βοηθά στη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου». 

* απόδοση από το RT.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail