Κίνα και Ρωσία βρίσκονται στα τελικά στάδια της κατασκευής του αγωγού από τη Σιβηρία στη Σαγκάη

CNBC
Freepen.gr - Η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής του πρώτου αγωγού που μπορεί να στείλει αέριο από τη Σιβηρία στη Σαγκάη. Η «Power of Siberia» - όπως ονομάζεται το τμήμα που βρίσκεται στη Ρωσία - άρχισε να παραδίδει φυσικό αέριο στη βόρεια Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει η Εvelyn Cheng για το cnbc.com.

Στην Κίνα, ο αγωγός διασχίζει την ανατολική πλευρά της χώρας, περνώντας από την πρωτεύουσα του Πεκίνου και καταλήγει στη Σαγκάη. Η μεσαία φάση ξεκίνησε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2020 και το τελικό νότιο τμήμα πρόκειται να ξεκινήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου το 2025, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κρατικές εταιρείες ενέργειας, η ρωσική Gazprom και η China National Petroleum Corp., κατασκευάζουν τον αγωγό εδώ και περίπου οκτώ χρόνια.

Ο αγωγός Κίνας-Ρωσίας έρχεται καθώς η Μόσχα αντιμετωπίζει την απειλή να χάσει τις αγορές φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μεγάλο πελάτη που στοχεύει να μειώσει τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στον απόηχο του πολέμου της Ουκρανίας.

Η κλίμακα του αγωγού φυσικού αερίου Κίνας-Ρωσίας δείχνει πως είναι μόνο μία από τις πολλές ενεργειακές επιλογές για το Πεκίνο.

CNBC

Αν και η Ρωσία φέρεται να έχει επενδύσει 55 δισεκατομμύρια δολάρια στη συμφωνία της για τον αγωγό με την Κίνα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ανήλθαν συνολικά σε μόλις 3,81 δισεκατομμύρια δολάρια από το Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία τον Ιούνιο, στα οποία υπάρχει πρόσβαση μέσω Wind Information.

Ο ρυθμός των κινεζικών αγορών επιταχύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους - σχεδόν τριπλασιάστηκε από ένα χρόνο πριν στα 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια, έδειξαν τα στοιχεία.

Ωστόσο, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Κίνας από το Τουρκμενιστάν εκείνη την περίοδο ήταν πολύ υψηλότερες στα 4,52 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 52% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το φυσικό αέριο παραμένει ένα μικρό κλάσμα των εισαγωγών ενέργειας της Κίνας, οι οποίες είναι κυρίως από αργό πετρέλαιο.



Κατ' όγκο, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Κίνα μέσω του αγωγού αυξήθηκαν κατά 63,4% στα 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η αρχική συμφωνία είχε στόχο 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ετήσιες παραδόσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Το Interfax ανέφερε ότι οι συνολικές εξαγωγές της Gazprom σε χώρες που δεν ήταν πρώην μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν κατά 31% στα 68,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Κίνα και η Ρωσία επέκτειναν την ετήσια συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - δε διευκρίνισαν πότε θα συμβεί αυτό, αλλά μίλησαν για μια «μακροπρόθεσμη συμφωνία». Το Reuters υπολόγισε πρόσθετες πωλήσεις αξίας 37,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 25 χρόνια.

Οι δύο χώρες έχουν συζητήσει την κατασκευή πρόσθετων αγωγών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός που αναμένεται να διέρχεται από τη Σιβηρία μέσω της χώρας της Μογγολίας. Οι Financial Times ανέφεραν αυτόν τον μήνα ότι η Μογγολία αναμένει ότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου, γνωστός ως «Power of Siberia 2», θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός δύο ετών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail