Πελάτες με ονόματα που ακούγονται «ρωσικά» μηνύουν γαλλικές τράπεζες

12019 / pixabay
Freepen.gr -
Συνολικά 76 Γάλλοι κάτοικοι με ρωσικά ή σλαβικά ονόματα κατέθεσαν καταγγελία κατά ορισμένων τραπεζών στη Γαλλία, ισχυριζόμενοι ότι έγιναν διακρίσεις λόγω εθνικής καταγωγής μετά την επιβολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Άτομα που δεν είχαν δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση βρήκαν μπλοκαρισμένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ακόμη και μακροχρόνιοι κάτοικοι πιάστηκαν σε ένα δίχτυ που ένας δικηγόρος περιγράφει ως «καφκικό», ανέφερε η εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με τους κανόνες του εμπάργκο της ΕΕ που θεσπίστηκαν μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, απαγορεύτηκε στις τράπεζες να δέχονται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ από Ρώσους υπηκόους. Η πρόθεση ήταν να πατάξουν τους «ολιγάρχες» και τους μεγιστάνες που φέρονται πως ήταν κοντά στην κυβέρνηση στη Μόσχα. Ωστόσο, με το ζήλο τους να επιβάλουν τις κυρώσεις, οι τράπεζες έχουν παγώσει λογαριασμούς απλών Γάλλων κατοίκων για πολύ μικρότερα ποσά, λένε οι δικηγόροι της Cartier-Meyniel-Schneller, της δικηγορικής εταιρείας που εκπροσωπεί τους ενάγοντες. Άλλες ενέργειες που εισάγουν διακρίσεις περιελάμβαναν την απόρριψη αιτήσεων δανείου και την άρνηση ανοίγματος ή κλεισίματος τραπεζικών λογαριασμών.

«Δε μιλάμε για τους ιδιοκτήτες γιοτ ή βίλες στην Κυανή Ακτή», είπε η Μαρί-Λορ Καρτιέ στη Figaro, δείχνοντας την καταγγελία που απαριθμούσε φοιτητές, γιατρούς και καταστηματάρχες που αντιμετώπισαν προβλήματα.

Μια ενάγουσα, μια αυτοαπασχολούμενη 26χρονη, ονόματι Μαρία, βρέθηκε με μόλις 30 ευρώ στην τσέπη της, αναγκασμένη να ζητιανεύει για να καλύψει έξοδα όπως φαγητό ή ενοίκιο. Μια άλλη, που προσδιορίστηκε μόνο ως Ναταλία, ενημερώθηκε από την τράπεζά της ότι ο λογαριασμός της μπλοκαρίστηκε «λόγω της εθνικότητάς σας στο τρέχον πλαίσιο», είπε ο δικηγόρος Alexandre Meyniel, ο οποίος πρόσθεσε πως οι τράπεζες δεν έχουν κάνει «τίποτα» για να βοηθήσουν τους πελάτες τους παρά το γεγονός ότι έλαβαν επίσημο παράπονα.

Οι δικηγόροι λένε ότι όλοι οι ενάγοντες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ονόματα που ακούγονται ρωσικά. Ανάμεσά τους είναι Γάλλοι πολίτες όπως ο Evgueni Galperine, διάσημος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής.

«Γεννήθηκα στα Ουράλια, αλλά είμαι Γάλλος πολίτης, έχοντας λάβει πολιτικό άσυλο σε ηλικία 15 ετών», είπε ο Galperine στη Figaro. «Είμαι στην ίδια τράπεζα για 31 χρόνια και δεν είχα ποτέ πρόβλημα». Αυτός και ο αδελφός του Sacha ζουν στο Παρίσι από το 1990. Τον Ιούλιο, ωστόσο, η τράπεζα του είπε πως οι λογαριασμοί του θα κλείσουν το Σεπτέμβριο.

«Αυτό συμβαίνει γιατί γεννήθηκα στη Ρωσία. Είμαι σοκαρισμένος. Συνειδητοποίησα ότι είμαι βασικά Γάλλος με "έκπτωση"», είπε ο Galperine. Τέτοιες διακρίσεις είναι υπέρ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσθεσε, ως απόδειξη ότι η Ευρώπη μισεί τους Ρώσους.

Η αγωγή για διακρίσεις κατατέθηκε ενώπιον δικαστηρίου του Παρισιού τη Δευτέρα, δήλωσαν οι δικηγόροι. Η αρχική κατάθεση δε διευκρίνισε την έκταση των χρηματικών αποζημιώσεων, αλλά «όλοι αυτοί οι ενάγοντες θα διεκδικήσουν οικονομική αποζημίωση από τις τράπεζες» εάν η καταγγελία ευοδωθεί, είπε ο Cartier στη γαλλική εφημερίδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail