Νέο μεγάλο κοίτασμα αερίου στην Κύπρο

Οι εταιρείες ενέργειας Total Energies και Eni ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου, μέχρι και 70 δισ. κυβικών μέτρων, στο οικόπεδο 6 (Cronos-1), ανοιχτά της Κύπρου.

Από: capital.gr

Το κοίτασμα Cronos-1, το οποίο βρίσκεται περίπου 160 χλμ νοτιοδυτικά των ακτών της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων, εμφάνισε αρκετά καλά διαστήματα καλής ποιότητας ανθρακικών αλατών και επιβεβαίωσε τη συνολική καθαρή αμοιβή αερίου, άνω των 260 μέτρων, αναφέρει η Total Energies σε ανακοίνωση.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται μετά την ανακάλυψη στο Calypso-1 που έγινε στο ίδιο οικόπεδο, το 2018.

Σχεδιάζεται η γεώτρηση ενός ακόμη κοιτάσματος στο οικόπεδο 6, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν σημαντικοί επιπρόσθετοι πόροι και να αξιολογηθούν οι καλύτερες επιλογές ανάπτυξης.

Οι δύο εταιρείες έχουν από κοινού ποσοστό 50% στο οικόπεδο 6.

"Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μια ακόμη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης που εστιάζει στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη", δηλώνει ο Kevin McLachlan, αντιπρόεδρος στην Total Energies.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, "ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου", όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η La Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.

Νέα ερευνητική γεώτρηση

Στον στόχο "Zeus-1", για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Οικόπεδο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω τεμάχιο, έχει μεταβεί πλέον το πλοίο-γεωτρύπανο "Tungsten Explorer". 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου , η κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και Total Energies EP Cyprus B.V. και το Υπουργείο επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί και η νέα ερευνητική γεώτρηση. 

Χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας 

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των Εni Cyprus Limited και Total Energies EP Cyprus B.V., το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε από πλευράς του ότι, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης "Cronos-1", εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

"Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf)", προσθέτει. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail