Ουκρανία - Λανθασμένες υποθέσεις, λάθος συμπεράσματα - Και πολλοί νεκροί στρατιώτες

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία περνάει το εξάμηνο, πολλά μέσα ενημέρωσης βγάζουν τα συμπεράσματά τους για την έναρξη του πολέμου. Όμως, όταν τις δούμε λεπτομερώς, αυτές είναι οι πιο επιφανειακές αναφορές για το τι υποθέτουν οι άνθρωποι για τα σχέδια της Ρωσίας στην αρχή του πολέμου και πώς αυτά τα υποτιθέμενα σχέδια ταιριάζουν με την υποτιθέμενη πραγματικότητα.
 
Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Washington Post έχει ένα μακρύ «αποκλειστικό» άρθρο με τίτλο:

Μάχη για το Κίεβο: Ουκρανική ανδρεία, ρωσικές γκάφες συνδυάστηκαν για να σώσουν την πρωτεύουσα

Αρχικά περιγράφει την άμεση έναρξη του πολέμου και στη συνέχεια αναφέρει μια εσφαλμένη υπόθεση:
Το ερώτημα που αντιμετώπισαν όλοι εκείνη την στιγμή, είπε ο [Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Denis] Monastyrsky, ήταν: «Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο εχθρός με αυτή την τεράστια γροθιά;»

Εάν οι Ρώσοι μπορούσαν να καταλάβουν την έδρα της εξουσίας στην Ουκρανία, ή τουλάχιστον να προκαλέσουν την κυβέρνηση να τραπεί σε φυγή πανικόβλητη, η άμυνα της χώρας θα διαλυόταν γρήγορα. Η Μόσχα θα μπορούσε να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα.

Αυτό ήταν το σχέδιο του Κρεμλίνου.

Δεν ξέρω γιατί οι συγγραφείς πιστεύουν ότι ξέρουν ποιο ήταν το σχέδιο του Κρεμλίνου. Είμαι βέβαιος ότι αυτό που περιγράφεται δεν είναι αυτό το οποίο σκόπευε να επιδιώξει η Ρωσία.

Ένα άρθρο στο Newsweek κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς:

Πώς ο Πούτιν κατέστρεψε τον πόλεμο της Ουκρανίας και έθεσε σε κίνδυνο την στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας
Οι Ουκρανοί υπερασπιστές ήταν πράγματι άγρια ​​αποφασισμένοι, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έπρεπε να αντιμετωπίσουν κακούς ηγέτες στο πεδίο της μάχης, κατώτερα όπλα και μια αδύνατη αλυσίδα εφοδιασμού. Τους έχει βάλει και ο ίδιος ο Πούτιν. Παρεξήγησε την παγκόσμια κατάσταση και διέταξε προσωπικά μια καταστροφική εισβολή, προσπαθώντας να ανατρέψει την κυβέρνηση στο Κίεβο. Διεύθυνε μια αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβει το Ντονμπάς, εξαντλώντας τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη διαδικασία.
...
"Ο Πούτιν, όπως κάθε άλλος δικτάτορας που έχουμε γνωρίσει στη σύγχρονη εποχή, πιστεύει ότι ξέρει καλύτερα, περισσότερα από τον δικό του στρατό και περισσότερο από οποιονδήποτε εμπειρογνώμονα", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος πληροφοριών που εργάζεται στη Ρωσία (και ζήτησε την ανωνυμία του) στο Newsweek .
...
Η εισβολή του Φεβρουαρίου σχεδιάστηκε για να ανατρέψει τον Volodymyr Zelensky και να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, και η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στη Λευκορωσία στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, απειλώντας το Κίεβο.

Δεδομένης της συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής της Ρωσίας, ο Πούτιν περίμενε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο θα πέσει σε μόλις 72 ώρες.


Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οποιοσδήποτε από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι αληθινός.

Στις αρχές του έτους η Ρωσία αντιμετώπισε ένα πρόβλημα. Στην ευρύτερη εικόνα έπρεπε να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ απέτυχαν να το επιτύχουν. Στην άμεση κατάσταση η Ρωσία έπρεπε επίσης να αποτρέψει μια επικείμενη ουκρανική επίθεση στις δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Υπήρχαν διάφοροι πιθανοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό, καθένας από τους οποίους είχε διαφορετική χρονική γραμμή και τιμή.

Στην αρχή του πολέμου ο Πούτιν έκανε μια παρατήρηση στην ουκρανική στρατιωτική διοίκηση να παραιτηθεί, να κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις και να απομακρύνει την πολιτική κυβέρνηση εάν δεν συμφωνήσει μαζί τους. Αλλά κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου έγινε αμέσως σαφές ότι η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση δεν ήθελε ή δεν τολμούσε να το κάνει αυτό. Αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα θα ήταν η φθηνότερη και ταχύτερη λύση τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία.

Μια δεύτερη επιλογή ήταν να πιέσει την ουκρανική κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους όρους της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου. Να απομακρύνει τον ουκρανικό στρατό από το Ντονμπάς, να αποδεχτεί την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας και να αποκηρύξει κάθε σχέδιο σύνδεσης του ΝΑΤΟ.

Η κίνηση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο σχεδιάστηκε για να επιτευχθεί αυτό. Παραλίγο να επιτύχει αυτόν τον στόχο κατά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στα τέλη Μαρτίου στην Τουρκία. Μόλις η Ουκρανία φάνηκε να συμφωνεί με τους όρους του Κρεμλίνου και σε μια πιθανή σύνοδο κορυφής, η Ρωσία διέταξε τα στρατεύματά της να απομακρυνθούν από την πόλη.

Στις 29 Μαρτίου, το France24 συνόψισε τη συλλογή ημερήσιων αναφορών του ως εξής:

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος και μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το μέλλον της ρωσοκρατούμενης Κριμαίας, εφόσον συμφωνηθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός με τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσαν οι διαπραγματευτές κατά την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη. Παρά τους όρκους της Ρωσίας για «ριζική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίγκιβ, οι δυτικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν να είναι προσεκτικοί.

Η ελπίδα του Κρεμλίνου για ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης απογοητεύτηκε όταν, λίγες μέρες αργότερα, ο Ζελένσκι διέψευσε ξαφνικά όλες τις παραχωρήσεις που είχαν κάνει οι διαπραγματευτές του στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Ζελένσκι στις 2 Απριλίου και της επίσκεψης του Τζόνσον στο Κίεβο στις 9 Απριλίου.

Μια αναφορά στην ουκρανική Pravda περιγράφει τι συνέβη:

Μετά την άφιξη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο, μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει γίνει λιγότερο πιθανή.

Συνέβησαν δύο πράγματα, μετά τα οποία ένα μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, έπρεπε να παραδεχτεί ανοιχτά ότι η συνάντηση των προέδρων ήταν «εκπρόθεσμη».

Το πρώτο είναι η αποκάλυψη θηριωδιών, βιασμών, δολοφονιών, σφαγών, ληστειών, αδιάκριτων βομβαρδισμών, εκατοντάδων και χιλιάδων άλλων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα στα προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη…

Το δεύτερο εμπόδιο στις συμφωνίες με τους Ρώσους έφτασε στο Κίεβο στις 9 Απριλίου».

Λεπτομέρειες: Σύμφωνα με πηγές του UP κοντά στον Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εμφανίστηκε στην πρωτεύουσα σχεδόν χωρίς προειδοποίηση, έφερε δύο απλά μηνύματα.

Το πρώτο είναι ότι ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, πρέπει να τον στριμώξουν και όχι να διαπραγματευτούν μαζί του.

Και δεύτερον, εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπογράψει οποιεσδήποτε συμφωνίες για εγγυήσεις μαζί του, τότε αυτοί [δυτικοί] δεν είναι.

Αυτή η θέση του Τζόνσον μαρτυρούσε: η συλλογική Δύση, που τον Φεβρουάριο πρόσφερε στον Ζελένσκι να παραδοθεί και να φύγει, τώρα ένιωθε ότι ο Πούτιν δεν ήταν στην πραγματικότητα καθόλου τόσο παντοδύναμος όσο φανταζόταν και πως αυτή τη στιγμή υπήρχε η ευκαιρία να τον στριμώξουν.

Τρεις ημέρες μετά την αναχώρηση του Τζόνσον για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πούτιν βγήκε δημόσια και είπε ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία «έχουν φτάσει σε αδιέξοδο».

Η «δύση», με τη μορφή του αγγελιοφόρου του Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον, είπε στον Ζελένσκι -πρώτα σε τηλεφωνική επικοινωνία και μετά αυτοπροσώπως- πως θα ήταν μόνος του εάν υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έκανε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις στη Ρωσία.


Η πρωτοβουλία της Ρωσίας να επιτύχει γρήγορες παραχωρήσεις και το κίνητρό της να κρατήσει στρατεύματα γύρω από το Κίεβο, απέτυχε επειδή η «δύση» δε συμφωνούσε με αυτό. Ήθελε έναν μακρύ πόλεμο για να παρασύρει τη Ρωσία προς τα κάτω.

Ο Ζελένσκι αποδέχτηκε τη «δυτική» πίεση για έναν πόλεμο «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» και τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις θέτοντας νέες απαιτήσεις που η Ρωσία δε θα μπορούσε ποτέ να δεχτεί.

Έκτοτε η Ρωσία απομάκρυνε τα στρατεύματά της από την περιοχή των μεγάλων πόλεων Κίεβο, Τσερνιχίφ, Σούμι και Κάρκιβ. Αυτό για να παρασύρει τα ουκρανικά στρατεύματα μακριά από τους αμάχους στις πόλεις στην ύπαιθρο και να τους εκθέσει στα μαζικά χτυπήματα πυροβολικού που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Εκεί τα ουκρανικά στρατεύματα «αποστρατιωτικοποιούνται» και «αποναζιστικοποιούνται» όπως είχε διατάξει ο Πούτιν.

Όποιος λέει ότι η Ρωσία είναι «πολύ αργή» και «δε σημειώνει πρόοδο» κατά μήκος της πρώτης γραμμής παρεξηγεί αυτήν την κατάσταση. Η Ρωσία σκόπιμα σέρνει τις ουκρανικές δυνάμεις προς το αγροτικό μέτωπο για να τις καταστρέψει εκεί χωρίς να δημιουργήσει τεράστιες αστικές απώλειες:
 
Ο ρωσικός στρατός επιβράδυνε σκόπιμα την προέλασή του στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία προκειμένου να μειώσει τις απώλειες αμάχων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε συνάντηση των αρχηγών άμυνας των κρατών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) την Τετάρτη.

"Συμμορφωνόμαστε αυστηρά με το ανθρωπιστικό δίκαιο κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης. Εκτελούνται επιθέσεις με όπλα υψηλής ακρίβειας στις εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων σημείων διοίκησης, αεροδρομίων, αποθηκών, οχυρών περιοχών και τοποθεσιών αμυντικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Σίγουρα επιβραδύνει την προέλαση, αλλά το κάνουμε συνειδητά», επεσήμανε ο Σόιγκου.

Εάν το παρακάτω έγγραφο είναι πραγματικά πρωτότυπο, αυτή η προσέγγιση φαίνεται να είναι αρκετά επιτυχημένη.



Μέχρι την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με το έγγραφο, οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ήταν:
  • 76.640 νεκροί
  • 42.704 τραυματίες ή σοκαρισμένοι με οβίδες
  • 7.244 αιχμάλωτοι
  • 2.816 αγνοούμενοι
  • 1.610 μη μάχιμες απώλειες (αυτοκτονίες;)
Τα συνολικά νούμερα μου φαίνονται ρεαλιστικά. Ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος από την εκτίμησή μου, αλλά ο αριθμός των τραυματιών φαίνεται να είναι χαμηλός σε σχέση με τους νεκρούς.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Η απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από θέσεις υπό πυρά πυροβολικού είναι εξαιρετικά δύσκολη και η στρατιωτική ιατρική υπηρεσία της Ουκρανίας δεν είναι ακριβώς ενημερωμένη. Δεν υπάρχουν εκκενώσεις με ελικόπτερα και δεν υπάρχουν οχήματα μεταφοράς ιατρικών γραμμών που θα μπορούσαν να βγάλουν τους τραυματίες.

Πολλοί τραυματίες θα χάσουν έτσι τη «χρυσή ώρα» και απλώς θα πεθάνουν προτού μπορέσουν να τεθούν σε αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε ότι το ουκρανικό επιτελείο μετράει μόνο τους βαριά τραυματίες και πως οι άνθρωποι που...μπαλώνονται και στέλνονται πίσω στην πρώτη γραμμή πιθανότατα δεν περιλαμβάνονται εδώ.

Η 1η Ιουλίου ήταν στη 17η εβδομάδα του πολέμου και ο συνολικός αριθμός των πιθανών νεκρών στην παραπάνω λίστα είναι 81.066. Αυτό σημαίνει μέσο ποσοστό θανάτων 4.767 την εβδομάδα ή 681 Ουκρανούς στρατιώτες την ημέρα. Καθώς οι πρώτες εβδομάδες του πολέμου δεν ήταν εξαιρετικά αιματηρές, ο αριθμός των σημερινών νεκρών ανά ημέρα είναι πιθανώς υψηλότερος.

Έχουν περάσει εννέα εβδομάδες από την ημερομηνία αναφοράς της παραπάνω έκθεσης. Πιθανότατα έχουν προστεθεί άλλοι 42.000 νεκροί στη λίστα.

Αυτοί οι αριθμοί είναι συνεπείς με την καθημερινή «λίστα κλομπέρ» του ρωσικού στρατού, η οποία αναφέρει αρκετές εκατοντάδες ουκρανικές απώλειες ημερησίως λόγω αεροπορικών επιδρομών και πυροβολικού καλών στόχων.
Ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times σχετικά με το κόστος του πολέμου δίνει επίσης μερικούς αριθμούς:
 
Ο στρατηγός Valeriy Zaluzhnyi, ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περίπου 9.000 Ουκρανοί σκοτώθηκαν στο μέτωπο.

...Αυτόν το μήνα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου υπολόγισαν ότι 70.000 έως 80.000 Ρώσοι είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Ανέβασαν τον αριθμό των θανάτων σε 20.000.

Αυτοί οι αριθμοί απλά δεν είναι πιστευτοί.

Εδώ, από το ίδιο κομμάτι, είναι ο λόγος:
 
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία εκτοξεύει περίπου 10.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα, από το ανώτατο όριο των 20.000 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την κατάληψη του Λουχάνσκ, και ότι η Ουκρανία εκτοξεύει πολλές χιλιάδες βλήματα πυροβολικού το μήνα .

10 με 20 χιλιάδες βολές την ημέρα (!) σημαίνει περίπου 450.000 βολές το μήνα που εκτοξεύονται από τη ρωσική πλευρά. Τα ουκρανικά αντιπυρικά μειώνονται σε «πολλές χιλιάδες βολές πυροβολικού το μήνα». Αυτή είναι η αναλογία 100 προς 1.

Πώς στο καλό υποτίθεται πως θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο 9.000 νεκρούς Ουκρανούς και 80.000 Ρώσους απώλειες; Απλώς δεν μπορεί.

Η εσκεμμένα αργή προέλαση που περιγράφει ο Σόιγκου επιτυγχάνει τον πολεμικό στόχο της «αποστρατιωτικοποίησης» της Ουκρανίας, ενώ ο ρωσικός στρατός μετρά ελάχιστες απώλειες.

Οι περισσότεροι από τους έμπειρους νεότερους αξιωματικούς, λοχαγούς και ταγματάρχες και τους ανώτερους λοχίες που ήταν η ραχοκοκαλιά του ουκρανικού στρατού θα έχουν πεθάνει. Μαζί με τις υψηλές υλικές απώλειες και τις μεγάλες απώλειες στρατευμάτων που έχει υποστεί ο ουκρανικός στρατός θα τον καταστήσει όλο και λιγότερο ικανό για οποιονδήποτε οργανωμένο ελιγμό ή αντίσταση.

Το μόνο που έχει απομείνει είναι ουκρανική τροφή για κανόνια που το ρωσικό πυροβολικό κατατρώει με τεράστια αγριότητα.

Είναι λυπηρό που έφτασε σε αυτό. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail