Η Ρωσία διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε γαλλικό ενεργειακό κολοσσό

PublicDomainPictures / pixabay
Freepen.gr - Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie. Η εταιρεία με έδρα το Παρίσι απέτυχε να πληρώσει πλήρως τις παραδόσεις φυσικού αερίου τον Ιούλιο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Gazprom ενημέρωσε την Engie ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τη στιγμή που θα λάβει πλήρως την πληρωμή για το ήδη παρεχόμενο φυσικό αέριο, ανέφερε ο ενεργειακός γίγαντας. Σημείωσε επίσης πως η γαλλική πλευρά δεν είχε καταβάλει την πληρωμή μέχρι το βράδυ της Τρίτης, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε περαιτέρω παράδοση φυσικού αερίου σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η Engie προειδοποίησε ότι η Gazprom την είχε ενημερώσει «για μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου» και ανέφερε «μια διαφωνία μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συμβάσεων», σύμφωνα με το Bloomberg. Δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των διαφωνιών και δε διευκρίνισε το επίπεδο των περιορισμών παράδοσης.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές φυσικού αερίου της ως όπλο την Τρίτη. Είπε επίσης πως η Γαλλία «πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής των προμηθειών». Η δήλωσή της έγινε πριν από την ανακοίνωση της Gazprom.

Η Engie υποστήριξε ότι «είχε ήδη εξασφαλίσει τους απαραίτητους όγκους για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς τους πελάτες της και τις δικές της απαιτήσεις», προσθέτοντας πως θα λάβει μέτρα για «σημαντική μείωση των άμεσων οικονομικών και φυσικών επιπτώσεων» της πιθανής διακοπής του εφοδιασμού από την Gazprom.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail