Τουρκικά «νευράκια» στον ουρανό του Αιγαίο: Η επαναφορά στην τακτική των προκλήσεων και το κλίμα που διαμορφώνεται

Ελληνικά F-16 & Αμερικανικά F-18 εντός του FIR Αθηνών. Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ ΓΕΑ

Όσο τα Ελληνικά «γεράκια», πετούν δίπλα ή και απέναντι από μαχητικά των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, συνεκπαιδεύονται με Γαλλικά πολεμικά πλοία και όσο πολεμικό ναυτικό και Αεροπορία σκεπάζουν το Αιγαίο, τόσο η Άγκυρα θα δείχνει αμήχανη και εκνευρισμένη.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.

Από τη μια πλευρά τα Αμερικανικά F-35A & F-15E κι από την άλλη πλευρά οι εταίροι σύμμαχοι του σπεύδουν στο FIR Αθηνών.

Αναγνωρίζουν με την παρουσία τους, τις ασκήσεις και τη συμμετοχή τους στις πάγιες διαδικασίες που προβλέπονται, το ποιος είναι αυτός που έχει αρμοδιότητες στις περιοχές που ασκούνται.

Και αυτά διαδραματίζονται την ώρα που ο κος. Ερντογαν «μαδά την μαργαρίτα», σκεπτόμενος να βάλει ή όχι φωτιά στο Αρχιπέλαγος ή τη Μεσόγειο, μέσω του γεωτρυπανου το πλήρωμα του οποίου βρίσκεται on alert μόλις γνέψει ο Τούρκος προεδρος.

Διπλωματικά η γείτονα έχει βρεθεί αυτή την εποχή σε δύσκολη θέση από πολλές απόψεις, με κύρια αιμορραγία την οικονομία της.

Στρατιωτικά δεν είναι μικρός ο πονοκέφαλος της εξόδου από το πρόγραμμα των F-35. Και αυτός ενισχύεται καθώς αναζητά ακόμα την αναβάθμιση και τα νέα F-16 Viper.

Και την ίδια ώρα βλέπει όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω, την Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε πρωταγωνιστή της περιοχής με τις Ένοπλες Δυνάμεις της, κυρίως ναυτικό και Αεροπορια να μετατρέπονται σε οικοδεσπότες των συμμάχων.

Ο τρόπος αντίδρασης σε όλα αυτά είναι πολύ γνώριμος στις Ελληνικές αρχές οι οποίες έχουν τη γνώση και τις γνώσεις αντιμετώπισης με ψυχραιμία αυτών των τουρκικών προκλήσεων.

Χαρακτηριστικός είναι και ο σημερινός αριθμός των παραβάσεων και παραβιάσεων στο FIR Αθηνών και των Εθνικό Εναέριο Χώρο. Οι αριθμοί αυτοί είναι ένα «σημάδι» κλιμάκωσης καθώς η γείτονα θέλει και επιδιώκει την ένταση.

Αν και στη σημερινή μέρα δεν υπήρξαν αερομαχίες, τις τελευταία τουλάχιστον 15 ημέρες παρατηρείται ραγδαία αύξηση και σε αυτές, σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 03η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 6 (5×2 F-16 και 1×3 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 5 (2 ATR-72, 3 UAV)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 18

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 3

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 12

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 52 (16 από τα UAV, 28 από τα ATR-72, 8 από τα F-16)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail