Ο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή Tour de Farce… Η χρεοκοπημένη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην οθόνη

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ευθυγραμμίσει τα κράτη της Μέσης Ανατολής εναντίον της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα έδειξε με μια περιοδεία – πιο ακριβή «tour de farce» – την τεράστια κλίμακα της υποκρισίας και της πολιτικής χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Editorial - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η δυσωδία της υποκρισίας και της διπροσωπίας της Ουάσιγκτον ήταν συγχρόνως στομαχική, ενώ ταυτόχρονα φάρσα.

Ο Μπάιντεν πραγματοποίησε την πρώτη του προεδρική επίσκεψη στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης διαδρομής που ξεκίνησε από το Ισραήλ και ολοκληρώθηκε στη Σαουδική Αραβία. Ήταν προφανές ακόμη και από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι η πρωταρχική κορυφαία προτεραιότητα για τον Μπάιντεν ήταν να πείσει τα αραβικά κράτη του Κόλπου να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από τον πόλεμο διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υποστηριζόμενες από τη δουλοπρεπή Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, έχουν εξαπολύσει μια παγκόσμια κρίση πληθωρισμού. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα κάθε είδους πολιτικές εντάσεις και κινδύνους για τις δυτικές κυβερνήσεις.

Μην κάνετε λάθος, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014 που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν ήταν τότε αντιπρόεδρος και ο κύριος άνθρωπος στην κυβέρνηση Ομπάμα για τον ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό ενός μολυσμένου από το ναζισμό καθεστώτος του Κιέβου για να λειτουργήσει ως πόδι γάτας που ανταγωνίζεται τη Ρωσία.

Τώρα που ο πόλεμος αντιπροσώπων με τη Ρωσία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει εκδηλωθεί πλήρως, οι οικονομικές συνέπειες έχουν ανακάμψει με τεράστιο πόνο. Με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, ο πολιτικός αντίκτυπος υπονομεύει τις κατεστημένες κυβερνήσεις. Αυτή την εβδομάδα είδαμε τους κυβερνώντες του συνασπισμού της Ιταλίας να καταρρέουν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον έπεσε θύμα της διαφθοράς του και της οικονομικής αναταραχής του έθνους του. Στις ΗΠΑ, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν οδεύει προς τις ενδιάμεσες εκλογές. Οι Αμερικανοί, όπως και οι Ευρωπαίοι, είναι εξοργισμένοι με την αυξανόμενη τιμή των καυσίμων, των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών.



Για τον Μπάιντεν και το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, είναι επείγον να τεθεί υπό έλεγχο ο αυξανόμενος πληθωρισμός του κόστους των καυσίμων και της ενέργειας. Η κοινωνική κρίση που γεννιέται απειλεί να καταρρεύσει τις κυβερνητικές δομές. Δεν είναι περίεργο που αυτή την εβδομάδα μια νέα δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύει πως το πολιτικό τους σύστημα αποτυγχάνει. Εν ολίγοις, μιλάμε για άνευ προηγουμένου εμφύλια αναταραχή που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την πολιτική τάξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα και στην Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, η επίσκεψη του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή ήταν στην πραγματικότητα μια έκκληση προς τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής να αυξήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου ως τρόπο μείωσης των τιμών ρεκόρ της αγοράς και ακρωτηριασμού του πληθωρισμού των καταναλωτών. Είναι απίθανο αυτή η αδύναμη τακτική να πετύχει την επιθυμητή ανακούφιση. Το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος να το βάλεις πίσω.

Η ανάρμοστη επίδειξη παρακλήσεων από τον Μπάιντεν απεικονίζει τη βαθμιαία υποκρισία της πολιτικής των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον δεν έχει γνήσιο συμφέρον αρχών να προωθήσει μια ειρηνευτική διαδικασία στο Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους, ούτε μια ομαλοποίηση μεταξύ αραβικών κρατών και Ισραήλ. Η κορυφαία και μοναδική προτεραιότητα του Μπάιντεν είναι να υποστηρίξει μια αποτυχημένη επιθετική πολιτική των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Αυτός ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να χαρακτηρίσει την κυβέρνησή του ως υπερασπιστή της «δημοκρατίας εναντίον του αυταρχισμού». Αυτό, φυσικά, είναι μια κυνική προσπάθεια κινητοποίησης της αντίθεσης προς τη Ρωσία και την Κίνα υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον. Αυτή η παράλογη παρωδία των ΗΠΑ συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, αλλά υπό τον Μπάιντεν η παρωδία διαλύεται γρήγορα. Κατά τη διάρκεια του μισού αιώνα στην πολιτική του, ως βουλευτής και προεδρικός πολιτικός, ο Μπάιντεν έχει επιβλέψει δεκάδες εγκληματικούς πολέμους στις ΗΠΑ και κρυφές ανατροπές εναντίον κυρίαρχων εθνών. Προσωποποιεί την αμερικανική κρατική τρομοκρατία και τον ιμπεριαλισμό που κάνει μια παρωδία δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπιστικών αρχών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την αμφίβολη ηγεσία του Μπάιντεν διοχετεύουν όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Αυτό υποτίθεται ότι είναι για «υπεράσπιση» της κυριαρχίας και της δημοκρατίας της Ουκρανίας. Η στρατιωτική υπερβολή ενός καθεστώτος στο Κίεβο που έχει μολυνθεί από τους Ναζί υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που διαθέτει η Ουάσιγκτον για να ανακουφίσει τους Αμερικανούς πολίτες στον αγώνα τους με την οικονομική εξαθλίωση – δυστυχία που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την επιθετικότητα του Μπάιντεν προς τη Ρωσία.

Όπως είναι σύνηθες για τους ηγέτες των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν έπληξε τους Ισραηλινούς πολιτικούς κατά την επίσκεψή του αυτή την εβδομάδα. Έκανε ένα επιπόλαιο κάλεσμα προς τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα ιστορικά δικαιώματα της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων δεν ενδιαφέρουν πραγματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνεχιζόμενη προσάρτηση εδαφών από το Ισραήλ και η κατοχή των συριακών Υψωμάτων του Γκολάν επιδοκιμάζονται de facto από την Ουάσιγκτον. Ο Μπάιντεν δεν μπήκε καν στον κόπο να εκφράσει ανησυχίες για τη δολοφονία της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh που πυροβολήθηκε στις 11 Μαΐου από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Τόσο για τις καταγγελλόμενες αρχές της δημοκρατίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Η γuμνή υποκρισία της Αμερικής πήρε μια μεγάλη τροπή με τον επόμενο σταθμό του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, όπου συνάντησε επίσης διάφορους Άραβες ηγέτες. Ο Λευκός Οίκος και οι διαταραχές των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν μια μελέτη άθλιας διπλής σκέψης. Είναι ξεκαρδιστικό να παρακολουθείς τις παραμορφώσεις και τις αυταπάτες της ορθότητας που προκαλούνται από το άγχος.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πριν από δύο χρόνια, ο Μπάιντεν ορκίστηκε πως θα έκανε τη Σαουδική Αραβία παρία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, ο οποίος είχε καθεστώς διαμονής στις ΗΠΑ και έγραφε για την Washington Post, απήχθη, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε το 2018. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών του ίδιου του Μπάιντεν, η δολοφονία του Κασόγκι πραγματοποιήθηκε υπό τις άμεσες εντολές των Σαουδαράβων ηγεμόνων.

Προφανώς, ο Μπάιντεν δεν έχει κανένα ενδοιασμό τώρα για τους Σαουδάραβες απολυταρχικούς, είτε σε σχέση με τον Κασόγκι, τη συνεχιζόμενη βάναυση καταστολή και μαζικές εκτελέσεις Σαουδάραβων Σιιτών αμάχων ή τον γενοκτονικό πόλεμο κατά της Υεμένης – μια χώρα που έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε προηγουμένως να τερματίσει την παροχή αμερικανικών βομβών και άλλης στρατιωτικής υποστήριξης στη Σαουδική Αραβία στον επταετή επιθετικό της πόλεμο στην Υεμένη.

Αυτό που είναι απολύτως σαφές είναι η ολική, σάπια χρεοκοπία στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για τήρηση της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου. Η περιοδεία φάρσας του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα καταδεικνύει πως για τους ηγεμόνες των ΗΠΑ υπάρχει μόνο ένας υπολογισμός: πώς να βελτιώσουν την απερίσκεπτη αυτοκρατορική πολεμοκαπηλεία.

Ο πόλεμος αντιπροσώπων της Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας πηγαίνει άσχημα με απρόβλεπτες επιπτώσεις που υπονομεύουν τα συστήματα διακυβέρνησης της Αμερικής και της Ευρώπης. Ο Μπάιντεν επιδιώκει απεγνωσμένα να μετριάσει την αυτοπροκαλούμενη καταστροφή και, κατά συνέπεια, τη διαφανώς άθλια επίσκεψη στη Μέση Ανατολή. Αλλά ο θρασύς κυνισμός και η διπροσωπία του Αμερικανού προέδρου είναι σε παγκόσμια προβολή. Αυτό, με τη σειρά του, απλώς αυξάνει τη διεθνή περιφρόνηση για τις γκροτέσκες αξιώσεις των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail