Βελιγράδι: Η Πρίστινα θέλει νέο πόλεμο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Freepen.gr - Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι η Πρίστινα πρέπει να σκεφτεί καλά τις κινήσεις της και πως το μήνυμα του Βελιγραδίου στη διεθνή κοινότητα ήταν ότι πρέπει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό των προσωρινών θεσμών της Πρίστινα, Albin Kurti και να τον κάνει να επιστρέψει στον διάλογο.

Μιλώντας για την επιδρομή της Πέμπτης στον δήμο Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια από τα ειδικά στρατεύματα της αστυνομίας της Πρίστινα, ο Πέτκοβιτς είπε πως ο τρόμος του RTS του Kurti εναντίον των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια συνεχιζόταν και ότι απέρριπτε τον διάλογο, ποδοπατούσε συμφωνίες και προσπαθούσε να ταπεινώσει τους Σέρβους στην επαρχία.

Ο Κούρτι είναι απολύτως αφοσιωμένος να προχωρήσει προς την αποσταθεροποίηση στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, είπε ο Πέτκοβιτς, προσθέτοντας πως η Πρίστινα είχε στόχο να εκφοβίσει τους Σέρβους και να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν την περιοχή.

 
Είπε πως η επιδρομή στη Στρπτσέ ήταν η τρίτη φέτος και ότι, όπως πάντα πριν, η Πρίστινα την είχε οργανώσει σε μια ημέρα τοπικών εορτασμών, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει αρνητική αντίδραση από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια ή το Βελιγράδι.

"Μόνο μέσω των συγκροτημένων αντιδράσεων του λαού μας καταφέραμε να αποφύγουμε μεγάλα προβλήματα και συγκρούσεις μέχρι σήμερα", είπε ο Πέτκοβιτς, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πάντα ζητούσαν ειρήνη και ηρεμία μεταξύ των Σέρβων.

Το Βελιγράδι δε θα παρακολουθεί τέτοιες επιδρομές και επιθέσεις σιωπηλά, καθώς στοχεύουν στην ασφάλεια και την επιβίωση των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια, είπε ο Πέτκοβιτς.

Ο Κούρτι κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει πόλεμο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια και προσπαθεί να θέσει σε κίνδυνο τον διάλογο, είπε ο Πέτκοβιτς.

Επίσης ζήτησε τη σύσταση Κοινότητας Σερβικών Δήμων.

"Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι το Βελιγράδι μπορεί να ξεχάσει την Κοινότητα Σερβικών Δήμων", είπε ο Πέτκοβιτς, σημειώνοντας ότι η Κοινότητα ήταν ένας θεσμικός μηχανισμός για την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των Σέρβων Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια.
 
* πληροφορίες Tanjug

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail