Η απόπειρα πραξικοπήματος, η «αναγκαστική προσγείωση» και το μοιραίο λάθος με τους S-400- Πως η Ελλάδα απέκτησε απόλυτη κυριάρχια στο Αιγαίο

Η Τουρκική αεροπορία καθηλώθηκε, έχασε εκατοντάδες έμπειρα Στελέχη κυρίως ιπτάμενους, είδε τις διαθεσιμότητες των μαχητικών της να μειώνονται δραματικά.

Από: newpost.gr / Κώστας Σαρικάς

Χωρίς αμφιβολία οι κινήσεις Ερντογάν που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα ακριβώς πριν από έξι χρόνια κάθε άλλο παρά έφεραν την Τουρκική πολεμική μηχανή και κυρίως την TuAF  σε θέση ισχύος. Ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκική αεροπορία καθηλώθηκε, έχασε εκατοντάδες έμπειρα Στελέχη κυρίως ιπτάμενους, είδε τις διαθεσιμότητες των μαχητικών της να μειώνονται δραματικά, να χάνει μέσα από τα χέρια της το Stealth αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 και πλέον είτε να εμφανίζεται σχεδόν ως επαίτης στις ΗΠΑ είτε να εκβιάζει και να απειλεί προκειμένου να αγοράσει καινούργια μαχητικά F-16 αλλά και να αναβαθμίσει ένα μεγάλο αριθμό από αυτά που διαθέτει στο Στόλο της.

Αντίθετα μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια είδε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να κάνει βήματα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και άλματα κατακτώντας επί του πεδίου ολοκάθαρο ποιοτικό πλεονέκτημα που την κάνει κυρίαρχη στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είδε τη HAF να προχωρά στην αναβάθμιση 83 μαχητικών F-15 block 52+ και block52+ adv, να αποκτά μέσα σε χρόνο ρεκόρ το πανίσχυρο game changer Γαλλικό μαχητικό Rafale, να ανεβάζει κατακόρυφα τις χαμηλές διαθεσιμότητες που είχε στα «Δελταπτέρυγα» Mirage 2000-5, να εκσυγχρονίζει τα 38 F-16 block 50 και να διατηρεί ετοιμοπόλεμα τόσο τα πρώτα της F-16, τα block 30, αλλά και τους «γερόλυκους» αλλά φονικούς σε αποστολές κρούσης τα F-4 Phantom. Ενώ το μεγάλο «χτύπημα» με το οποίο προετοιμάζεται για οριστικό «knockout» στην TuAF είναι δίχως άλλο η είσοδος στο πρόγραμμα του F-35.

O εκνευρισμός της Τουρκίας και μόνο από την παρουσία τις τελευταίες ημέρες των Αμερικανικών «αόρατων» μαχητικών στη Σούδα για την μεγάλη αεροπορική άσκηση «Poseidon Rage» είναι ενδεικτικός του σοκ που έχει προκαλέσει το F-35 στο FIR Αθηνών, πάνω από το Αιγαίο, το Ιόνιο, το Κρητικό Πέλαγος αλλά και τα χερσαία εδάφη της Ελλάδας. Το αεροσκάφος το οποίο η TuAF είχε σχεδόν αποκτήσει, το είχε δει βαμμένο με την ημισέληνο, το είχαν ήδη πετάξει Τούρκοι εκπαιδευόμενοι ιπτάμενοι αλλά τελικά δεν κατάφερε να αποκτήσει. Και ενώ ξόδεψε σχεδόν 1,5 δις δολάρια για την είσοδο στο πρόγραμμα αναμένοντας την κολοσσιαία παραγγελία των 100 F-35 που θα της χάριζε το απόλυτο πλεονέκτημα στην περιοχή και θα έβαζε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε τεράστια ανησυχία.

Όμως η αλαζονεία του Ταγίπ Ερντογάν και ο ωμός εκβιασμός που θέλησε να κάνει στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ  γύρισε μπούμερανγκ και την έφερε στα «σχοινιά» να δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Με τελευταίο το «μπλόκο» της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πώληση και εκσυγχρονισμό μαχητικών F-16 το οποίο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες-κυρίως ελέω Μενέντεζ- να «σφραγιστεί» και από το Κογκρέσο. Και να αφήσει την TuAF καθηλωμένη να βλέπει τα Ελληνικά Rafale και Viper να «σαρώνουν» το Αιγαίο με τα υπερσύγχρονα AESA και να σημαδεύουν όποιον επιχειρήσει το παραμικρό με τους «φονικούς» Meteor και τους ισχυρούς Amraam. Την ώρα που  ο Ταγίπ Ερντογάν έχει στήσει τους Ρωσικούς S-400 γύρω από το «σαράι» του φοβούμενος ένα νέο πραξικόπημα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail