Η Ρωσία παρέλαβε το K-329 Belgorod: Το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο με τις φονικές Poseidon

Sevmash
Το μακρύτερο υποβρύχιο στον κόσμο, το K-329 Belgorod, παραδόθηκε επίσημα στον ρωσικό στρατό την Παρασκευή στο ναυπηγείο Sevmash στο Severodvinsk.

Ο διοικητής του ρωσικού ναυτικού ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ παρευρέθηκε στην τελετή και ευχαρίστησε τους ναυπηγούς για την παράδοση του «ερευνητικού» σκάφους.

Το Belgorod, ωστόσο, είναι επίσης σχεδιασμένο για να μπορεί να μεταφέρει έως και έξι πυρηνικές τορπίλες «Poseidon», οι οποίες βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη.

Το σκάφος «ανοίγει νέες ευκαιρίες για τη Ρωσία στη διεξαγωγή διαφόρων μελετών, επιτρέποντάς μας να διεξάγουμε μια ποικιλία επιστημονικών αποστολών και επιχειρήσεων διάσωσης στις πιο απομακρυσμένες περιοχές των ωκεανών», είπε ο Yevmenov στην τελετή, ευχαριστώντας τα ναυπηγεία Sevmash, το γραφείο σχεδιασμού Rubin και ολόκληρη την στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας για την επιτυχή κατασκευή του υποβρυχίου.

Το πυρηνικό υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί ως Project 09852. Βασίζεται στη σειρά Project 949A, γνωστή στη Δύση ως Oscar II-class, αλλά με σημαντικές τροποποιήσεις. Το επιμηκυμένο κύτος επιτρέπει στο Belgorod να μεταφέρει υποθαλάσσια drones, ένα όχημα διάσωσης βαθέων υδάτων (DSRV), καθώς και ένα μικρότερο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο όπως το AS-31 Losharik .

Ενώ ο ναύαρχος Yevmenov επέλεξε να επισημάνει τις επιστημονικές και σωστικές ικανότητες του σκάφους, οι δυτικοί παρατηρητές ενδιαφέρονται κυρίως για την ικανότητα του Belgorod να μεταφέρει τις «Poseidon».

Το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών ονόμασε το σκάφος « υποβρύχιο της ημέρας της κρίσης… οπλισμένο με στρατηγική πυρηνική τορπίλη μεγέθους σχολικού λεωφορείου», ενώ το αμυντικό ιστολόγιο War Zone το αποκάλεσε ένα από τα πιο ευέλικτα και φοβερά όπλα της Ρωσίας». 
 
Η τορπίλη Poseidon 2M39 είναι ένα πυρηνικό υποβρύχιο drone, ικανό να κινηθεί αθόρυβα στο βυθό των ωκεανών, να διαπεράσει τις παράκτιες αντιπυραυλικές άμυνες και να εκραγεί πυροδοτώντας ένα τεράστιο ραδιενεργό τσουνάμι, που θα εξαφανίσει τον εχθρικό στόχο.
 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail