Καμπανάκι από το Forbes: «Χρειάζεται η Ελλάδα αυτούς τους ρωσικούς πυραύλους S-300 στην Κρήτη;»

Freepen.gr - «Χρειάζεται η Ελλάδα αυτούς τους ρωσικούς πυραύλους S-300 στην Κρήτη;» είναι το άρθρο του Paul Iddon στο Forbes το οποίο προκαλεί προβληματισμό. Ο Iddon αμφισβητεί τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου ότι οι S-300 στην Κρήτη είναι απαραίτητοι καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει πραγματική απειλή, σημειώνοντας πως ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία παρήγγειλε τη δεκαετία του 1990 το αντι-αεροπορικό σύστημα.

Ο συντάκτης σημειώνει σε κάποια στιγμή: 

«Σχεδιασμένα όπως ήταν για να αντιμετωπίσουν πολεμικά αεροσκάφη και πυραύλους του ΝΑΤΟ, τα ελληνικά S-300 θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τα τουρκικά F-16 σε μεγάλες εκτάσεις του Αιγαίου. Εάν η Ελλάδα ανέπτυσσε τους S-300 και είχε τα ισχυρά ραντάρ της να σαρώνουν ενεργά τον εναέριο χώρο του Αιγαίου και να απεικονίζουν τα εισερχόμενα τουρκικά αεροσκάφη, αυτό αναμφίβολα θα αντιπροσώπευε μια μεγάλη κλιμάκωση των εντάσεων. Εάν η Τουρκία απαντούσε αναπτύσσοντας τους S-400 στη δυτική της ακτή, θα βλέπαμε να εκτυλίσσεται ένα εντελώς γελοίο σενάριο στο οποίο μέλη του ΝΑΤΟ στοχεύουν με τους προηγμένους ρωσικούς πυραύλους ο ένας τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη του άλλου»

Και συνεχίζει:

«Αυτό το ακραίο υποθετικό σενάριο, φυσικά, παραμένει εξαιρετικά απίθανο, ακόμη κι αν αυξηθούν οι εντάσεις και οι εικονικές αερομαχίες τους επόμενους μήνες.

Ο Παναγιωτόπουλος είπε επίσης ότι η Ελλάδα "δεν πρόκειται να στείλει όπλα για τα οποία δεν έχουμε φροντίσει για την αντικατάστασή τους"». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Αθήνα θα ήταν ανοιχτή στη μεταφορά των S-300 της στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα για αντικαταστάσεις από τη Δύση και εγγυήσεις ασφαλείας, όπως έκανε η Σλοβακία με τη μοναδική της συστοιχία S-300 τον Απρίλιο. Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να είναι απρόθυμη να μεταφέρει όπλα από φόβο μήπως υποστεί άμεσα την οργή της Μόσχας, αν και αυτό είναι πολύ λιγότερο πιθανό»

Κατόπιν επικαλείται τον κ. Τζογόπουλο από το Centre International de Formation Européenne:

«Μια σχετική ελληνοαμερικανική συμφωνία ανταλλαγής όπλων μπορεί να είναι θεωρητικά εφικτή, αλλά φαίνεται περίπλοκη όσον αφορά τους πυραύλους Patriot», δήλωσε ο Γιώργος Τζογόπουλος, ανώτερος συνεργάτης στο Centre International de Formation Européenne. "Στο παρελθόν, η Τουρκία είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ πυραύλους Patriot. Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει επομένως να λάβει αποφάσεις που δε θα επιβαρύνουν επιπλέον το τεταμένο καθεστώς των σχέσεών της με την Τουρκία".

Ο Τζογόπουλος αμφιβάλλει ότι η Αθήνα είναι απρόθυμη να μεταφέρει τους S-300 στο Κίεβο για να αποφύγει τον ανταγωνισμό της Μόσχας.

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους - και δεν υπάρχει ελπίδα για ένα τέλος της διμερούς κρίσης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», είπε. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μια ξεκάθαρη στρατηγική απόφαση να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ - κάτι περισσότερο από την ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ - και αναμένεται να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμη να στείλει περισσότερα όπλα Ουκρανία σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ»

«Σε αυτό το πλαίσιο, το κύριο μέλημα της Ελλάδας δεν είναι η οργή της Ρωσίας, η οποία θεωρείται δεδομένη και δε φαίνεται να την εμποδίζει (την ελληνική κυβέρνηση) να στείλει νέα όπλα, αλλά ο αντίκτυπος των μελλοντικών της αποφάσεων στον στρατιωτικό συσχετισμό έναντι έναντι της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Τζογόπουλος δεν πιστεύει πως η πιθανότητα ενός ελληνοτουρκικού πολέμου είναι υψηλή προς το παρόν. Παρά ταύτα, σημείωσε ότι «μπορεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις ως συνέχεια μικροατυχημάτων, που δεν αποκλείονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο τους επόμενους μήνες».

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη ότι η Ουάσιγκτον θα ενεργούσε προληπτικά για να αποτρέψει επικίνδυνα σενάρια, αλλά δεν κατάφερε να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον προς αυτή την κατεύθυνση», είπε. «Η προεκλογική περίοδος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία δεν ευνοεί την ηρεμία».

«Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την προστασία της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ δημιουργεί κάποια αισιοδοξία», πρόσθεσε. «Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον έλεγχο σε ορισμένες κρίσεις πρόσφατα (Συρία, Αφγανιστάν κ.λπ.) και στερούνται της ηγετικής κυριαρχίας των προηγούμενων δεκαετιών».

«Το πιο σημαντικό, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να ενεργήσει στην προσπάθεια για επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική (ή αντιληπτές επιτυχίες για το εσωτερικό κοινό) πυροδοτώντας την αμυντική απάντηση της Ελλάδας με κάθε δυνατό τρόπο». 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail