Ο νεκρός δεν μπορεί να μιλήσει: Γιατί το Κίεβο βομβάρδισε τους δικούς του φυλακισμένους στρατιώτες στο Donbass

Το πρωί της Παρασκευής ο βομβαρδισμός κέντρου κράτησης στο Ντονμπάς σκότωσε τουλάχιστον 50 άτομα και τραυμάτισε περίπου 75. Η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR) κατηγόρησαν το Κίεβο ότι διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου εναντίον των δικών τους φυλακισμένων στρατιωτών που κρατούνταν εκεί επειδή η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία ισχυρίστηκε γελοία ότι οι αντίπαλοί της βομβάρδισαν τον εαυτό τους. Αντικειμενικά μιλώντας, η ερμηνεία του περιστατικού που αναφέρθηκε πρώτη είναι πολύ πιο ρεαλιστική από τη δεύτερη ερμηνεία.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Για να εξηγήσω, υπάρχει μια συγκεκριμένη λογική που ενυπάρχει στο Κίεβο χρησιμοποιώντας τα HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να σκοτώσουν τους φυλακισμένους στρατιώτες του – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την παράδοση του Azovstal – έτσι ώστε να μην χυθούν τα κουκιά για τα εγκλήματα πολέμου τους. Θέλει να φιμώσει τους αγωνιστές του πάση θυσία ώστε να μην παράσχουν στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Κιέβου στο δικαστήριο ή τουλάχιστον να δώσουν στη Μόσχα τη λεγόμενη «νίκη της προπαγάνδας». Όπως λένε, οι νεκροί δε λένε παραμύθια.

Από την άλλη πλευρά, οι ισχυρισμοί αυτού του αντιπροσώπου του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν αντέχουν σε έλεγχο. Η Ρωσία και/ή η DPR θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει αθόρυβα αυτούς τους φυλακισμένους στρατιώτες, αν ήθελαν πραγματικά να καλύψουν τα βασανιστήρια όπως εικάζεται το Κίεβο. Επιπλέον, αυτοί οι άνθρωποι ήταν πολύτιμοι πόροι για να αποδείξουν πως οι αντίπαλοί τους δεν είναι οι αθώοι άγγελοι που παρουσιάζουν τον εαυτό τους. Δεν έχει νόημα να τους σκοτώνεις, πόσο μάλλον βομβαρδίζοντας τους εαυτούς τους με τόσο δραματικό τρόπο που προσθέτει στη δυσφημία αυτού του συστήματος πυραύλων που παρέχεται από τις ΗΠΑ.

Ο αναγνώστης θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι η Ρωσία και η DPR ισχυρίζονται πως βρήκαν συντρίμμια ορισμένων πυραύλων HIMARS στον τόπο του συμβάντος, γεγονός που προσθέτει περαιτέρω αξιοπιστία στον ισχυρισμό τους ότι το Κίεβο ήταν υπεύθυνο για το χτύπημα. Επίσης, δεν βοηθά στην αιτία της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας το γεγονός ότι ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας άρχισε ήδη να δικαιολογεί τον πληρεξούσιο της χώρας του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, υποστηρίζοντας προληπτικά πως το Κίεβο «δεν ήθελε να το κάνει αυτό».

Το ακριβές απόσπασμα από τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας έχει ως εξής: «Εδώ είναι το τελευταίο πράγμα που θα έλεγα, αν τύχαινε να ήταν μια ουκρανική επίθεση, σας υπόσχομαι, νούμερο ένα, δεν είχαν σκοπό να το κάνουν, σωστά; Σίγουρα νοιάζονται για τους δικούς τους ανθρώπους και νοιάζονται για τους πολίτες και τους στρατιωτικούς με τη στολή του στρατού τους». Δεν είναι πολύ πειστικό όταν το ίδιο ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για την εκτόξευση αμέτρητων ψεμάτων με την πάροδο των ετών αρχίζει να συγκαλύπτει τον σύντροφό του εκ των προτέρων ισχυριζόμενος ένα ατύχημα.

Αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιθανότατα γνωρίζουν πολύ καλά τη μεγάλη πιθανότητα πως το Κίεβο χρησιμοποίησε το HIMARS για να σκοτώσει τους δικούς του φυλακισμένους στρατιώτες, ώστε να μη μοιραστούν στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου που είχαν επιφορτιστεί να διαπράξουν στη Μαριούπολη και αλλού. Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση για το γιατί το Υπουργείο Άμυνας θα συμπεριφερόταν τόσο ύποπτα εάν ήταν εξαιρετικά σίγουροι για την αθωότητα του πληρεξούσιου τους, όπως προσπαθούσαν να το κάνουν να φαίνεται.

Επιπλέον, ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε στο Newsweek μόλις τις προάλλες ότι η πλευρά του «πυροβολούσε στα τυφλά» επειδή «δεν έχουν την τεχνολογία να βρουν και να διορθώσουν στόχους για χτυπήματα πυροβολικού». Αργότερα διευκρίνισε πως «το σχόλιό του είχε σκοπό να τονίσει την αναγκαιότητα οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας να συνεχίσουν να παρέχουν πλήρη συμπλήρωμα στρατιωτικού εξοπλισμού και όχι ότι η Ουκρανία εντόπιζε ή χτυπούσε ακατάλληλα τους στόχους της», αλλά παρόλα αυτά σήκωσε τα φρύδια υπό το φως του τι συνέβη κάποιες ημέρες αργότερα.

Αυτό το ολίσθημα της γλώσσας μπορεί να ήταν εσκεμμένο εκ των υστέρων, με σκοπό να γίνει προληπτικά μια συγκάλυψη σε περίπτωση που ανακαλυφθούν στοιχεία (όπως έγινε αργότερα) που εμπλέκουν το Κίεβο στην επίθεση που πραγματοποίησε λίγες μέρες αργότερα. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί ο αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ άρχισε να εικάζει ότι η συνενοχή του Κιέβου στην επίθεση θα μπορούσε απλώς να ήταν ένα ατύχημα. Προτιμούν να κάνουν τα HIMARS να φαίνονται άσχημα σε δύο πρωτοσέλιδα παρά να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό που μόλις συνέβη.

Αυτό όμως δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς οι HIMARS επαινούνται για την ακρίβειά τους, επομένως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η επίθεση ήταν κάτι άλλο εκτός από σκόπιμη. Ωστόσο, αυτή η δικαιολογία μπορεί να είναι αρκετή για να αποσπάσει την προσοχή του δυτικού κοινού, εάν η Ρωσία καταφέρει να υποστηρίξει πειστικά πως το Κίεβο ήταν υπεύθυνο. Οι ΗΠΑ μπορούν απλώς να επισημάνουν τον ισχυρισμό αυτού του ανώτερου Ουκρανού αξιωματούχου στη συνέντευξή του στο Newsweek και να κατηγορήσουν τα ακατάλληλα εκπαιδευμένα στρατεύματα που βομβάρδισαν «κατά λάθος» τους δικούς τους φυλακισμένους στρατιώτες.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η εξήγηση έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα ισχυρίζονταν μέχρι τώρα τα Western Mainstream Media (MSM) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με την ακρίβεια του HIMARS, εξακολουθεί να είναι πολύ πιο πιστευτό από τη θεωρία συνωμοσίας του Κιέβου. Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει συνεκτική εξήγηση για το γιατί η Ρωσία και η DPR θα βομβαρδίζονταν για να καλύψουν υποτιθέμενα βασανιστήρια, ενώ θα μπορούσαν πολύ εύκολα να εξαφανίσουν σιωπηλά τους υποτιθέμενους μάρτυρες χωρίς να τραβήξουν την προσοχή των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης σε αυτήν την εγκατάσταση.

Επιστρέφοντας στο εν λόγω περιστατικό, φαίνεται σίγουρα πως το Κίεβο πανικοβλήθηκε που οι φυλακισμένοι στρατιώτες του θα έκαναν σύντομα αποκαλύψεις για το ευρύ φάσμα των εγκλημάτων πολέμου που κατηγορούνται ότι διέπραξαν και ως εκ τούτου αποφάσισε να τους σκοτώσει με HIMARS πριν μπορέσουν να μιλήσουν. Αυτή η συγκάλυψη μπορεί τελικά να ήταν και μάταιη, καθώς κάποιοι μπορεί να είχαν ήδη καταθέσει, πράγμα που θα σήμαινε πως το Κίεβο τους σκότωσε για το τίποτα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail