Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να στηρίξει τη Δαμασκό ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις

Freepen.gr - Η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει το «συριακό καθεστώς» εναντίον των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο TV 100 στις 17 Ιουλίου.

Το YPG είναι ο πυρήνας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που ελέγχει τεράστια τμήματα της βόρειας και βορειοανατολικής περιοχής της Συρίας με άμεση υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Το PKK απολαμβάνει μεγάλη επιρροή εντός της ομάδας. Η Τουρκία μάχεται αυτές τις ομάδες εδώ και χρόνια.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είχε συνομιλίες με το Ιράν, έναν κορυφαίο σύμμαχο της κυβέρνησης της Δαμασκού, για την απομάκρυνση των «τρομοκρατών» από τη βόρεια και βορειοανατολική Συρία, προσθέτοντας πως η Άγκυρα «θα παράσχει κάθε είδους πολιτική υποστήριξη για το έργο του [συριακού] καθεστώτος σε αυτό».

«Είναι φυσικό δικαίωμα του καθεστώτος να απομακρύνει την τρομοκρατική ομάδα από το έδαφός του, αλλά δεν είναι σωστό να βλέπει τη μετριοπαθή αντιπολίτευση ως τρομοκράτες», ανέφερε ο υπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι το λιγότερο εκπληκτικές. Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, η κυβέρνηση της Δαμασκού ήταν ο κύριος εχθρός της Τουρκίας. Ακόμη και μετά την άνοδο των κουρδικών δυνάμεων το 2014, η Άγκυρα συνέχισε να αφιερώνει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της στον πόλεμο δια αντιπροσώπων της κατά της Δαμασκού.

 
Η Τουρκία ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή να ξεκινήσει νέα επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία. Η Ρωσία και το Ιράν καταβάλλουν προσπάθειες για να αποτρέψουν την Άγκυρα από τα στρατιωτικά της σχέδια.

Η Δαμασκός φαίνεται να είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τις κουρδικές δυνάμεις εάν η Τουρκία ξεκινήσει νέα επιχείρηση στη Συρία. Σε πρόσφατη δήλωση , ο Συριακός Αραβικός Στρατός δήλωσε ότι είναι πλήρως έτοιμος να αποκρούσει κάθε «επιθετικότητα» από τον τουρκικό στρατό και τους πληρεξουσίους του στο συριακό έδαφος. Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου μπορεί να έχουν σκοπό να ωθήσουν τη Δαμασκό προς μια πιο ουδέτερη στάση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail