Οι απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων της Μ. Ανατολής

Της Hadeel Oueis

Έχοντας μεγαλώσει, εμείς οι Έλληνες της Μ. Ανατολής, στη Συρία, σε μια Ορθόδοξη Χριστιανική οικογένεια που επιβίωσε από μια σειρά σφαγών που στοχοποιούσαν τη Χριστιανική κοινότητα στη Μ. Ανατολή μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και κατά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 1920, πάντα βλέπαμε την Ελλάδα ως το προπύργιο του Ανατολικού Χριστιανισμού.

Από: ardin-rixi.gr

Οι Έλληνες του Λεβάντε δεν είχαν πατρίδα -ο Λίβανος για λίγο φαινόταν να είναι η πατρίδα των Χριστιανών, αλλά σύντομα κατάλαβαν πως κατέληξε να κυριαρχηθεί από ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις κατά τη δεκαετία του 1980 και τώρα από εκπροσώπους του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ.

Ένας σημαντικός αριθμός Χριστιανών του Λιβάνου, ειδικά οι Έλληνες Ορθόδοξοι και Καθολικοί, μετανάστευσαν και έφυγαν από τη χώρα.

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρώπη, από εμάς θεωρείται μια ανατολική χώρα, ειδικά εμάς τους Έλληνες Ορθόδοξους, τους Μελχίτες Έλληνες Καθολικούς που ακολουθούν το Πατριαρχείο της Αντιοχείας στη Συρία και τον Λίβανο, τους Ιορδανούς και τους Παλαιστίνιους που ακολουθούν το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, και όλους εμάς που εκεί είμαστε γνωστοί ως «Ρουμ», το οποίο σημαίνει Ανατολικοί Ρωμαίοι (Βυζαντινοί) ή Έλληνες.

Ακούγαμε πάντα από τους παππούδες μας ιστορίες για τις ηρωικές νίκες των αδελφών μας στη Μικρά Ασία, που τώρα είναι η σύγχρονη Τουρκία, και στα ελληνικά νησιά.

Μεγαλώσαμε παλεύοντας με τους φόβους και την αδυναμία που ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών σφαγών και των νόμων που μας μεταχειρίζονται ως κατώτερους, με το να ακούμε το πώς οι πατριώτες Ρωμιοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατάφεραν να πετύχουν μεγάλες νίκες κατά του οθωμανικού στρατού και να δημιουργήσουν την πρώτη χώρα για τους Ρωμιούς, την Ελλάδα, το προπύργιο του Ανατολικού Χριστιανισμού και ένα ιδανικό για όλους μας.

Τώρα, οι εναπομείναντες Χριστιανοί στη Συρία και τον Λίβανο βλέπουν με μεγάλο προβληματισμό και ακόμη και τρόμο τις συνεχείς απειλές που η Τουρκία εξαπολύει κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της, την ίδια στιγμή που η Δύση παρακολουθεί χαλαρά.
Εάν η Ελλάδα, που είναι μέλος της Ε.Ε., μέλος του ΝΑΤΟ, και η πρώτη χώρα που ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Οθωμανούς, και παρ’ όλα αυτά ακόμη βασανίζεται από τις τουρκικές και ισλαμιστικές φιλοδοξίες, τότε πώς να νιώθει η φθίνουσα κοινότητα του Ανατολικού Χριστιανισμού;

Η Δύση δεν πρέπει να κοιτάξει τη σχέση της με την Ελλάδα μόνο με βάση στενά και βραχυχρόνια κρατικά συμφέροντα, αλλά από μια ιδεολογική σκοπιά.

Ο δυτικός πολιτισμός έχει επηρεαστεί πολύ από τον βυζαντινό πολιτισμό: Η Ελλάδα, η Κύπρος και οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής είναι οι κληρονόμοι του πολιτισμού αυτού.

Ο δυτικός κόσμος πρέπει να μιλήσει καθαρά στην Τουρκία και να δείξει ποια τιμωρητικά μέτρα υπάρχουν που μπορούν να ληφθούν εναντίον της εάν συνεχίσει να παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία πετώντας με τα πολεμικά της αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.
Η πολιτική της Τουρκίας προς τη Δύση ήταν πάντοτε να την τεστάρει. Το δοκίμασαν στην αρμενική περιοχή του Αρτσάχ και στη συριακή και κουρδική περιοχή του Ρας Αλ Αϊν το 2019.
Αυτά τα τεστ κατέληξαν υπέρ της Τουρκίας.

Πριν από την εισβολή στη συριακή χριστιανική και κουρδική περιοχή του Ρας αλ Αϊν στη Συρία, ο Ερντογάν απαίτησε την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και η Αμερική έκλεισε τη συμφωνία αυτή, που έγινε γνωστή ως η «ασφαλής ζώνη».

Τότε ώθησαν τους Χριστιανούς και Κούρδους συμμάχους τους στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να καταστρέψουν όλα τα αμυντικά οχυρωματικά έργα ανοίγοντας τον δρόμο για την τουρκική εισβολή το 2019 η οποία εκδίωξε όλους τους Χριστιανούς και Κούρδους.

Τώρα, ακούμε τις ίδιες εκκλήσεις από την Τουρκία ώστε να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του Αιγαίου, μια περιοχή γνωστή παγκόσμια για τη φυσική ομορφιά της και τα ιστορικά μας μοναστήρια και εκκλησίες μας.

Οι ΗΠΑ και η Δύση δεν πρέπει να εξαπατηθούν από τα κόλπα αυτά!
Εμείς, ως Χριστιανοί του Λεβάντε, είμαστε οι πρώτοι που απαντούν σε όλες αυτές τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

Οι ιστορίες των παππούδων μας είναι ακόμη ζωντανές στη μνήμη μας και έχουν φυτεύσει μόνιμο φόβο στις καρδιές μας. Αυτό δεν είναι τουρκοφοβία -αυτό είναι η πραγματικότητα που αποδεικνύεται από αριθμούς και τη μαρτυρία των γενοκτονιών.


Μην αφήνετε την ιστορία να αυτοεπαναληφθεί!
Μόλις η Τουρκία δει μια χειρονομία αδυναμίας, τίποτα δεν θα τη σταματήσει από την εθνοκάθαρση όλης της περιοχής του Αιγαίου από τον ντόπιο ελληνικό Χριστιανικό πληθυσμό του, όπως έκαναν στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την Αντιόχεια και τη Μαρντίν. Και όπως ακόμη κάνει στην Συρία.
Η Δύση χρειάζεται να δράσει και να αποδείξει στις ανατολικές Χριστιανικές κοινότητες που αριθμούν εκατομμύρια ανθρώπους ότι υπερασπίζεται τις αξίες της, και ότι έχουν ένα σύμμαχο που μπορούν να εμπιστευτούν.

Πηγή: greekcitytimes.com, 22 Ιουνίου 2022
Μετάφραση: Γ.Τ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail