Ο Τραμπ επικρίνει την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία

facebook Donald Trump
Freepen.gr - Η ΕΕ έχει δώσει στο Κίεβο μόνο «ένα μικρό κλάσμα» από αυτά που έχει στείλει η Ουάσιγκτον, λέει ο πρώην πρόεδρος

Οι ΗΠΑ έχουν πάρα πολλά δικά τους προβλήματα για να δώσουν χρήματα και όπλα στην Ουκρανία για τη σύγκρουσή τους με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είναι η Ευρώπη που θα πρέπει να παρέχει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο καθώς επηρεάζεται πολύ περισσότερο από την κατάσταση, επέμεινε.

Μιλώντας στο Student Action Summit στην Τάμπα της Φλόριντα το Σάββατο, ο Τραμπ θυμήθηκε πώς πίεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ στην ΕΕ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Τότε, η Ευρώπη εκμεταλλευόταν τις ΗΠΑ και τώρα το ίδιο συμβαίνει ξανά για την Ουκρανία, είπε.

«Έχουμε δώσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία. Λοιπόν, οι ευρωπαϊκές χώρες, που είναι προφανώς πολύ πιο επηρεασμένες από εμάς, έχουν δώσει ένα μικρό κλάσμα αυτού του αριθμού», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος.

Αν υπηρετούσε ακόμα το αξίωμα, «θα μπορούσε να είχε πάει εκεί [στην Ευρώπη] και να έλεγε: «Ακούστε, θα βάλετε τα ίδια χρήματα ή περισσότερα χρήματα από εμάς. Και θα το έκαναν ευχαρίστως», υποστήριξε ο Τραμπ.

Αλλά απλά δίνουμε χρήματα. Και έχουμε χρέη 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα», είπε, αναφερόμενος στον πληθωρισμό ρεκόρ στις ΗΠΑ, την ενεργειακή κρίση και άλλα θέματα.

Ο Τραμπ αμφέβαλλε επίσης αν ακόμη και τα τεράστια επίπεδα βοήθειας των ΗΠΑ θα άλλαζαν την κατάσταση στην Ουκρανία. «Τώρα, είναι πολύ πιο δύσκολο να λυθεί», είπε για την κρίση. «Η Ρωσία έχει 35 φορές μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Και προσπαθούν να εξαφανίσουν τα όπλα καθώς τα στέλνουμε. Πολλά άσχημα πράγματα συμβαίνουν», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι ΗΠΑ δεν είχαν «κανένα πρόβλημα» με τη Ρωσία, την Κίνα ή τη Βόρεια Κορέα και «κανείς δεν μίλησε καν για την Ουκρανία», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος.

Όμως, μέσα σε μόλις δύο χρόνια υπό τον Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ «έγιναν από τις ισχυρότερες που ήταν ποτέ… στις ίσως πιο αδύναμες, ειδικά όταν συμπεριλάβετε την αναγνώριση και τον σεβασμό από όλο τον κόσμο. Δε μας σέβεται πλέον κανένας», είπε ο Τραμπ.

«Πριν από δύο χρόνια ήμασταν ενεργειακά ανεξάρτητοι… Τώρα είμαστε ένα έθνος ζητιάνος, με τον Μπάιντεν γονατισμένο να εκλιπαρεί για ενέργεια από όλο τον κόσμο πηγαίνοντας στη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία. Πηγαίνοντας σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ζητώντας βοήθεια», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail