Το όνειρο του Μπόρις Τζόνσον για μια νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τελειώνει με τον περιορισμένο στρατό του

Ο απόστρατος στρατηγός Λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ περιγράφει τη συρρίκνωση του Βρετανικού Στρατού ως «τρέλα».

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ, πιστεύει ότι το σχέδιο για τον περιορισμό 9.500 στρατιωτών από τον βρετανικό στρατό είναι «τρέλα» και θα μπορούσε να «σπάσει» ό,τι έχει απομείνει από τη δύναμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση του αριθμού των στρατευμάτων από 82.000 σε μόλις 72.500 θα ασκήσει μη βιώσιμη πίεση σε ό,τι έχει απομείνει από τον βρετανικό στρατό. Τι σημαίνει όμως αυτό για τα τολμηρά σχέδια μιας Νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που διεκδικεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον;

"Είναι ένα απλό γεγονός της ζωής, θα σπάσουμε τον υπόλοιπο στρατό μας εάν δεν είναι αρκετά μεγάλος, εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος αρκετά καλά για να κάνει αυτό που θέλει η κυβέρνηση της εποχής να κάνουμε", είπε στο Sky News ο απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος ήταν επικεφαλής του στρατού κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. «Δεν μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να δουλεύουν ατελείωτα σε τόσο μικρούς αριθμούς, έτσι οι αριθμοί όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις μας πραγματικά έχουν σημασία».

Αν και ο βρετανικός στρατός μειώνεται από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη πως οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν στο 2,5% του ΑΕΠ από 2,12% που είναι σήμερα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, ο στρατηγός Dannatt προέτρεψε τον Johnson να εγκαταλείψει τις περικοπές λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.



«Ειλικρινά, αυτό είναι τρέλα γιατί αν το ΝΑΤΟ πρόκειται να έχει 300.000 στρατιώτες υψηλής ετοιμότητας, πρέπει να παίξουμε το ρόλο μας σε αυτό και η περαιτέρω μείωση του Στρατού μας δεν έχει κανένα νόημα».

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το μπλοκ, το οποίο διαθέτει 40.000 στρατιώτες αντίδρασης, θα ενισχύσει αυτές τις δυνάμεις σε 300.000 δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς ο Τζόνσον υποστήριξε την πρόταση του Γάλλου Προέδρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα προτείνοντας τη δημιουργία ενός είδους νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που θα περιλαμβάνει την Τουρκία και μεγάλες χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η ένωση των χωρών, όπως πρότεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα εκτείνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την περιοχή του Μαγκρέμπ στη Βόρεια Αφρική και θα περιλαμβάνει επίσης την Τουρκία και την Ουκρανία.

Ο Τζόνσον είπε ότι αν και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διεκδικεί τα εύσημα για την ιδέα, η προέλευσή της είναι από τότε που «έγινε για πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών». Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου καθ' οδόν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 Ιουνίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως πιστεύει ότι «πρέπει βασικά να αναδημιουργήσουμε το Mare Nostrum της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» – το Mare Nostrum είναι το ρωμαϊκό όνομα της Μεσογείου και υιοθετήθηκε στο την εποχή που η αυτοκρατορία έλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και την Ανατολία.

Η πρόταση του Μακρόν προς την πολιτική κοινότητα, η οποία θα ήταν ευρύτερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών, θα ήταν πρωτίστως η Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να είναι μέρος ενός εκτεταμένου οργανισμού με την ελπίδα να αποδυναμωθεί η ρωσική επιρροή.

Πρόσφατα, στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία, το Μέγαρο των Ηλυσίων πρότεινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος έδειξαν ενδιαφέρον για τις αντίστοιχες ιδέες τους. Αν και οι σχέσεις μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν αρκετά ψυχρές στο πρόσφατο παρελθόν, και οι δύο συμφώνησαν σε μια νέα αρχή στη σύνοδο κορυφής της G7. Ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος περιέγραψε τη νέα συνεργασία ως «Le Bromance», ωστόσο, ένας Γάλλος αξιωματούχος ήταν λιγότερο ενθουσιασμένος, περιγράφοντας τη συνάντηση απλώς ότι πήγε καλά.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία διαφωνούν ο Τζόνσον και ο Μακρόν, με το Παρίσι να φέρεται να είναι δυσαρεστημένο με την ανάκαμψη του Βρετανού πρωθυπουργού στο θέμα του Brexit, καθώς και με τους δημόσιους ισχυρισμούς του ότι ο Μακρόν δεν είναι αρκετά επιθετικός στις διαπραγματεύσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα εάν ο Τζόνσον μπορεί να επιτύχει τη νέα του Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με μικρότερο στρατό;

Το πρόγραμμα «Future Soldier» της Βρετανίας προβλέπει την εκπαίδευση, τη βελτίωση και την ενίσχυση του ταπεινού Υπαξιωματικού με περισσότερες ικανότητες στην τεχνολογία για να αντισταθμίσει το μικρότερο μέγεθος του στρατού. Ο Ταγματάρχης Paul Griffiths, Διευθυντής Προσωπικού του, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Royal United Services Institute (RUSI), ότι:

«Σκεφτείτε ευρέως για τη χρήση της τεχνολογίας γιατί ένας μικρότερος στρατός δεν έχει μάζα. Θα αυξήσουμε τη μάζα μας χρησιμοποιώντας μηχανές. Έτσι, ο νεαρός δεκανέας πρέπει να σκεφτεί όχι μόνο το τμήμα του αλλά πιθανώς τα οπλικά συστήματα που είναι μαζί του στη μάχη φέρνοντας ανθρώπους και μηχανές μαζί ως ομάδα».

Όμως, όπως είπε ο Βρετανός Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Πάτρικ Σάντερς σε μια διάσκεψη της RUSI στις 28 Ιουνίου, με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, την Υπουργό Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Κριστίν Γουόρμουθ και τον Αρχηγό Επιτελείου Στρατού της Γερμανίας, Αντιστράτηγο Άλφονς Μάις:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας θυμίζει τη χρησιμότητα της Land Power: χρειάζεται ένας στρατός για να κρατήσει και να ανακτήσει εδάφη και να υπερασπιστεί τον λαό. Χρειάζεται στρατός για να το αποτρέψει. Εάν ερχόταν αυτή η μάχη, πιθανότατα θα ήμασταν περισσότεροι στο σημείο της επίθεσης και θα πολεμούσαμε σαν την κόλαση […] Δεν μπορείτε να διασχίσετε ένα ποτάμι στον κυβερνοχώρο. Καμία πλατφόρμα, ικανότητα ή τακτική δεν θα ξεκλειδώσει το πρόβλημα».

Ουσιαστικά, οι προσπάθειες του Τζόνσον να δημιουργήσει μια αυτοκρατορική επιρροή στον 21ο αιώνα συμπίπτει με τη συρρίκνωση του βρετανικού στρατού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail