Η Κίνα ξεφορτώνεται τα αμερικανικά χρέη εν μέσω των κλιμακωτικών ενεργειών της Ουάσιγκτον και της συνολικής πτώσης των ΗΠΑ

Φέτος συμπληρώνονται ακριβώς 50 χρόνια από τη σύναψη δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον επισκέφθηκε την Κίνα το 1972 και ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου ανάκαμψη των σχέσεων, την πρώτη ποτέ μεταξύ μιας κομμουνιστικής δύναμης και μιας κορυφαίας καπιταλιστικής δύναμης. Ήταν ένα πολύ ασυνήθιστο γεγονός, ειδικά καθώς ο (Πρώτος) Ψυχρός Πόλεμος έφτανε στο ζενίθ του ακριβώς εκείνη την εποχή. Αν και ο ίδιος ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Νίξον άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία αυτής της σχέσης, μόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ αναπτύχθηκε η σύγχρονη σινο-αμερικανική σχέση και με πολλούς τρόπους διαμόρφωσε την οικονομική και γεωπολιτική πραγματικότητα της εποχής μας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Εκείνη την εποχή, η Κίνα εξακολουθούσε να ανακάμπτει από τα τελευταία 200 χρόνια παρακμής που ώθησε την πιο ισχυρή χώρα στην ανθρώπινη ιστορία στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ακολούθησε αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ημι-αποικιακή κατάσταση, με αποκορύφωμα τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, όταν η Ιαπωνία χρησιμοποίησε την αδυναμία της Κίνας για να καταλάβει μεγάλες εκτάσεις κινεζικής γης, λαμβάνοντας συχνά περιοχές υψίστης οικονομικής σημασίας. Μόνο με την ίδρυση της ΛΔΚ το 1949 τελείωσε αυτό το χάος, με εκτεταμένη και κρίσιμη βοήθεια από την ΕΣΣΔ. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, η Κίνα έγινε αρκετά σταθερή, αλλά δεν ήταν ακόμα κοντά στο πλήρες δυναμικό της. Ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ επικεντρώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην οικονομία, συνειδητοποιώντας πως ήταν απαραίτητο για την πλήρη ανάκαμψη της Κίνας και την επιστροφή στην κατάσταση μεγάλης ισχύος.

Η Κίνα, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, πρόσφερε το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό στον πλανήτη, το οποίο (με τα αμερικανικά πρότυπα) ήταν επίσης φθηνό, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για την εξωτερική ανάθεση ολόκληρων τομέων της αμερικανικής οικονομίας, ιδιαίτερα της βιομηχανικής παραγωγής. Αν και η σινο-αμερικανική σχέση πέρασε από μια σοβαρή κρίση τη δεκαετία του 1990, η οικονομική συνεργασία άνθιζε και συνεχίστηκε αμείωτη μέχρι τη δεκαετία του 2000. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτή η σχέση έχει επιβαρυνθεί με γεωπολιτική αντιπαλότητα, κυρίως από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρχίσει να αναμιγνύονται πιο επιθετικά στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, ιδιαίτερα στο θέμα της Ταϊβάν.



Συνειδητοποιώντας τους τεράστιους κινδύνους κάθε είδους συνεργασίας με την πολεμική θαλασσοκρατία σε παρακμή, ιδιαίτερα υπό το φως των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου παγώματος των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, το Πεκίνο αναζητά ενεργά εναλλακτικές λύσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά τα αμερικανικά χρέη που κατέχει η Κίνα, τα οποία κυμαίνονται γύρω στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πάνω από μια δεκαετία. Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που αντιμετώπισε η Ρωσία αφού αναγκάστηκε να παρέμβει στην Ουκρανία, η Κίνα μείωσε τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ από 1,003 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο σε 980,8 δισεκατομμύρια δολάρια το Μάιο, το χαμηλότερο από το 2010. Με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό, καθώς και τους τεταμένους διμερείς δεσμούς με την Κίνα για το εμπόριο, την τεχνολογία και τη Ρωσία, το Πεκίνο αποφάσισε να αρχίσει να ρίχνει το μερίδιό του στο χρέος των ΗΠΑ.

«Είναι ουσιαστικά θέμα των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Tan Yaling, επικεφαλής του China Forex Investment Research Institute, με έδρα το Πεκίνο, προσθέτοντας περαιτέρω: «Οι μεγάλες συμμετοχές στο παρελθόν οφείλονταν στους καλούς διμερείς δεσμούς, αλλά τώρα η Κίνα χρειάζεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανής σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η μείωση για έκτο συνεχόμενο μήνα ήρθε σε μια στιγμή που Κινέζοι ακαδημαϊκοί και κύκλοι πολιτικής διεξήγαγαν έντονες συζητήσεις για την αποδολαριοποίηση εν μέσω του στρατηγικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού περιορισμού και της απειλής αποσύνδεσης, ανέφερε η South China Morning Post. Ο πρώην σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας Yu Yongding είπε σε ένα φόρουμ στο Πεκίνο τον Μάιο ότι η Κίνα πρέπει να προσαρμόσει το χαρτοφυλάκιό της στο εξωτερικό, ζητώντας ρητά περικοπές στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, αναφέροντας χαμηλές αποδόσεις και αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλειά τους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της παράνομης δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος, η Κίνα εργάζεται για τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών της περιουσιακών στοιχείων εδώ και δεκαετίες, με το μερίδιο του USD να μειώνεται από περίπου 70% το 1995 σε 58% το 2015. Τα τρέχοντα κρατικά ομόλογα της Κίνας στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά περίπου 25% από την κορυφή των 1,32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (Νοέμβριος 2013) και 10,4% από τότε που ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν. Τα αμερικανικά ομόλογα ανέρχονται πλέον στο 31,4% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας 3,07 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το χαμηλότερο μερίδιο τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ταν, η Κίνα είναι πολύ πιθανό να επικεντρωθεί στην αγορά χρυσού, στην περαιτέρω υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road και στην επίλυση εσωτερικών ζητημάτων εν μέσω των αυξανόμενων κινδύνων μιας παγκόσμιας ύφεσης. Μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Νοεμβρίου 2019, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 105,75 μετρικούς τόνους, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1.948.

Τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των απότομων αυξήσεων των επιτοκίων και της προγραμματισμένης μείωσης του ισολογισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επηρέασαν επίσης την απόφαση να περικοπούν τα ομόλογα των ΗΠΑ, είπε ο αναλυτής. Η Ιαπωνία, η οποία πήρε τη θέση της Κίνας ως ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους, περιόρισε επίσης τις διαθέσεις της κατά σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαΐου. Τώρα ανέρχεται σε περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2020. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και το Βέλγιο ανέφεραν καθαρές αγορές το Μάιο, με το Λονδίνο να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κάτοχος ομολόγων των ΗΠΑ στα 634 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουνίου μετά την προσθήκη 21,3 δις δολαρίων ΗΠΑ.

Ως η μεγαλύτερη οικονομία παραγωγής στον κόσμο, η Κίνα θα συνεχίσει να προσαρμόζει τις νομισματικές πολιτικές στις εγχώριες ανάγκες λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη εξωτερικούς παράγοντες, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Μιλώντας στη συνεδρίαση της G20 το Σαββατοκύριακο, ο διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Yi Gang είπε ότι η PBOC θα παράσχει ισχυρότερη υποστήριξη για την εθνική οικονομία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail